Belçika'nın altın jenerasyonu yolun sonuna mı geldi? Dünyanın zirvesinde ama...

Dünya Kupası'nda F Grubu'ndaki 2. maçında Fas'a 2-0 yenilen Belçika oynadığı futbolla eleştirilere maruz kalıyor. Belçika'yı korkulan bir güce dönüştüren altın jenerasyonun, yolun sonuna geldiği yönündeki düşünceler de dile getirilir oldu. Peki yolun sonu geldi mi? Jenerasyon bekleneni verebildi mi?

Son Güncelleme:

“Her güzel şeyin bir sonu vardır” derler ya görünen o ki çok büyük beklentilerle izlenen Belçika'nın altın jenerasyonunun da galiba son demlerine tanıklık ediyoruz. Katar'da F Grubu'nda mücadele eden Belçika, Kanada'nın oldukça üstün oynadığı ve ilk yarıda bir penaltıdan yararlanamadığı karşılaşmadan 1-0 galip ayrılarak turnuvaya üç puanla başladı ancak ikinci maçta Fas'a 2-0'lık skorla mağlup oldu. Efsane kadro hala FIFA dünya sıralamasında 2. sırada yer alıyor ancak bir dönemin heyecan veren oyuncu grubu, şu an İran'la birlikte kupanın yaş ortalaması en yüksek takımı olarak göze çarpıyor.

Bir değişim vakti düşüncesini alevlendiren olayların başında ise oyuncuların yaptıkları açıklamalar geliyor. The Guardian'a verdiği röportajda Belçika'nın kupayı kazanma şansına değinen yıldız orta saha oyuncusu Kevin De Bruyne şunları söylüyordu:

“2018'de şansımız vardı, ancak başaramadık. Bazı oyuncular yok, yeni arkadaşlar geldi, fakat 2018'deki gibi değiliz... İyi bir takımımız var, ancak Dünya Kupası'nı kazanmak için çok yaşlıyız.”

Belçika basınında bu sözlerin kadronun deneyim abidesi ayrılmaz savunma ikilisi Jan Verthongen ve Toby Alderweireld'e gittiği öne sürülmüştü. Bu iddialar sadece söylenti noktasında kalırken Verthongen konunun yeniden masaya gelmesine neden olacak sözler söyledi. Fas mağlubiyetinin ardından açıklamalarda bulunan deneyimli savunmacı şöyle diyordu:

“Hücumda neredeyse hiç pozisyon üretemiyoruz. Şu an aklımdan çok şey geçiyor ama bunları kamera önünde söylememek en iyisi. Ön alanda pek bir şey yapamıyoruz, daha doğrusu hiçbir şey! Kaliteli oyuncularımız var ancak belki de hücum oyuncularımız yaşlı olduğu için kötü hücum ediyoruz...”

BELÇİKA BEKLENENİ VEREBİLDİ Mİ?

Bu iğneleme oldukça dikkat çekici. Peki altın jenerasyonda ipler neden gerildi? Geriye dönüp bakınca Belçika, bekleneni verebildi mi?

Öncelikle “altın jenerasyon” derken kastedilen kadroya bir bakmakta fayda var. İlk A milli maçını 2007-2011 yılları arasında oynamış 8 isim, altın jenerasyonun en önemli parçaları olarak öne çıkıyor. Bu 8 yıldız ismin 8'i de, Belçika tarihinde en çok milli takım forması giyen oyuncular listesinde ilk 10'da yer almakta. İlk 7 sırada yer alan isimler şunlar:

  • Jan Verthongen (35) 143 maç, 9 gol
  • Axel Witsel (33) 128 maç, 12 gol
  • Toby Alderweireld (33) 125 maç, 5 gol
  • Eden Hazard (31) 124 maç, 33 gol
  • Dries Mertens (35) 107 maç, 21 gol
  • Romelu Lukaku (29) 102 maç, 68 gol
  • Thibaut Courtois (30) 99 maç

1977-1991 yılları arasında forma giyen Jan Ceulemans, 96 kez ile listede 8. sırada yer alırken 9. sırada yine bu kuşaktan bir isim olan Kevin de Bruyne 95 kez ile yer almakta. 10. sıradaki Timmy Simmons ile 2001-2016 yılları arasında milli formayı giymişti. De Bruyne'nin de yukarılara tırmanacağı ve tepedeki isimlerin de farkı geçmiş kuşaklarla açacağı aşikar.

Lukaku'nun 68 golüne en çok yaklaşan ismin 33 golle Hazard olduğunu, bu ikiliyi ise 1928-1940 yılları arasında top koşturan Bernard Voorhoof'un 30 golle takip ettiğini düşününce jenerasyonun Belçika futbolu için önemini biraz daha net anlıyoruz.

DÜNYANIN ZİRVESİNDE AMA...

Ancak bu kadronun yaşadığı en büyük problem de pek çok uzmana göre Belçika formasının bir kazanma geleneğine sahip olmamasıydı. Bu jenerasyon, bilindik ve korkulan Belçika'nın temellerini attı. Kadro, önce Kasım 2015-Mart 2016 arasında daha sonra ise Eylül 2018-Mart 2022 arasında FIFA dünya sıralamasında ilk sırada oturmaktaydı. 1992'de hayata geçen sıralamada şu zamana kadar sadece 8 ülke (Almanya, Arjantin, Belçika, Brezilya, Fransa, Hollanda, İspanya, İtalya) 1. sıranın sahibi olabilmişti.

Söz konusu sekiz ülke arasında Dünya Kupası ya da kıta şampiyonası zaferi bulunmayan tek ülke Belçika. 1980'de Avrupa Futbol Şampiyonası'nda final oynayan Belçika, Batı Almanya'ya kaybetmişti. Ülkenin majör bir kupada elde ettiği en büyük başarı da bu.

Altın jenerasyon ise 2014'te çeyrek finalde, finalist Arjantin'e 1-0 kaybetmiş, 2018'de ise şampiyon Fransa'ya yarı finalde yenildikten sonra 3.'lük maçında İngiltere'yi geçerek Dünya Kupası'ndaki en iyi derecesini elde etmişti. Büyük beklentiyle gidilen Euro 2016'da şok bir sonuçla çeyrek finalde Galler'e elenen Belçika, Euro 2020'de ise çeyrek finalde şampiyon İtalya'ya mağlup olmuştu.

ELEMELERDE YENİLMİYOR!

Kadroyu 2012-2016 arasında eski milli futbolcu Marc Wilmots çalıştırırken 2016'dan beri ise altın jenerasyon Roberto Martinez'e emanet. Martinez'in 70 resmi maçta 52 galibiyet, 11 beraberlik ve 7 mağlubiyeti bulunuyor. 2018 Dünya Kupası, Euro 2020 ve 2022 Dünya Kupası elemelerinde mağlubiyet yüzü görmeyen Belçika, hazırlık maçları dışındaki yenilgilerinin neredeyse tamamını büyük turnuvalarda aldı.

Takım gruptaki son maçında Hırvatistan'la kupada kalma maçı oynayacak. Belçika gruptan çıkabilirse, Almanya ve İspanya'nın yer aldığı E Grubu'nun lideri ya da ikinciyle karşılaşacak.

Kaynaklar: The Athletic, ESPN, Goal, FIFA

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber