At yarışı yönetmeliğinde flaş değişiklikler, lisans alma ve start cezaları değişti!

At yarışı yönetmeliğinde önemli değişiklikler yapıldı. Genel koordinatör olma, doping analiz heyetleri, lisans alma kriterleri değişirken eski aprantilere de antrenör olma imkanı getirildi. Yarışlarda start almayan atlara verilen ceza da indirildi

At Yarışları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik değişikliğiyle At Yarışı Yüksek Komiserler Kurulu Genel Koordinatörü seçilme kriteri değişirken yarış doping incelemelerini yapacak kurum da değiştirildi.  

GENEL KOORDİNATÖR OLMAK İÇİN ÜNİVERSİTE MEZUNU OLMAK YETERLİ
Eski yönetmelikte  Yüksek Komiserler Kurulu Genel Koordinatörü seçilecek kişinin tercihen atçılık konusunda doktora yapmış olması istenirken bu kişinin aynı zamanda Veteriner Hekim olması da şart koşuluyordu. Yeni yönetmelikte ise veteriner hekim olma şartı kaldırıldı ve doktora tercihi de çıkarıldı. Bunun yerine Yüksek Komiserler Kurulu Genel Koordinatörü seçilecek kişinin üniversite mezunu olması yeterli görülüyor. İşte yeni madde ve eski madde. 

YENİ MADDE: "Yüksek Komiserler Kuruluna bağlı, at yetiştirme ve ıslahı, at yarışları ve yarış mevzuatı konularında bilgi ve tecrübe sahibi, Yüksek Komiserler Kurulu Genel Koordinatörü unvanı verilen üniversite mezunu bir kişi yönetiminde, yeterli sayıda personelden oluşan bir Yüksek Komiserler Kurulu Genel Koordinatörlüğü bulunur." 

ESKİ MADDE: Yüksek Komiserler Kuruluna bağlı, at yetiştirme ve ıslahı, at yarışları ve yarış mevzuatı konularında bilgi ve tecrübe sahibi, tercihen atçılık konusunda doktora yapmış ve Yüksek Komiserler Kurulu Genel Koordinatörü unvanı verilen bir Veteriner Hekimin yönetiminde, yeterli sayıda personelden oluşan bir Yüksek Komiserler Kurulu Genel Koordinatörlüğü bulunur. 

AT YARIŞINDA DOPİNG KARMA HEYETİ DEĞİŞİYOR

Yine yönetmelikle doping muayenesinde pozitif çıkan numunelerin ikinci analizini gerçekleştirecek heyet de değişiyor. Yine alınan şüpheli numunelerin ilk doping analizi Yarış Otoritesi'nin belirlediği bir laboratuvarda yapılacak. Fakat numunelerin test sonuçlarının pozitif çıkması durumunda eskiden ikinci analiz Bakanlığa ait başka bir referans ya da akredite laboratuvarda görevli üç uzman tarafından gerçekleştiriliyordu. Yönetmelik değişikliğiyle artık Bakanlığa ait akredite, at yetiştiriciliği ve yarışçılığı ile ilgili Türkiye'nin üyesi olduğu Association of Official Racing Chemist (AORC) profesyonel üyesi bulunduran referans laboratuvarda altı uzman kişiden oluşan doping karma muayene heyeti tarafından gerçekleştirilecek. Ayrıca bu altı uzman kişiden üçünün ilk analizi yapan heyetten olması şartı da kaldırıldı. Yani artık karma heyetteki altı kişiden üçünün doping muayene heyeti uzmanı olması yeterli olacak ve ilk analizi yapan heyette yer alması şartı aranmayacak.  İşte değişen ve yeni yönetmelik maddeleri:

YENİ MADDE: Alınan şüpheli numunelerin birinci analizi Yarış Otoritesi tarafından belirlenen bir laboratuvarda üç kişiden oluşan doping muayene heyeti uzmanları tarafından yapılır. Birinci analiz sonucu müspet çıktığı takdirde, müspet çıkan numunelerin ikinci analizi, Bakanlığa ait akredite, at yetiştiriciliği ve yarışçılığı ile ilgili Türkiye'nin üyesi olduğu Association of Official Racing Chemist (AORC) profesyonel üyesi bulunduran referans laboratuvarda altı uzman kişiden oluşan doping karma muayene heyeti tarafından yapılır. Bunların üçü doping muayene heyeti uzmanları olup diğer üçü de bu konu ile ilgili uzmanlar arasından Yarış Otoritesi tarafından görevlendirilir. İkinci analiz sonucu düzenlenen rapor kesindir."

ESKİ MADDE: Alınan şüpheli numunelerin birinci analizi Yarış Otoritesi tarafından belirlenen bir laboratuvarda üç kişiden oluşan doping muayene heyeti uzmanları tarafından yapılır. Birinci analiz sonucu müspet çıktığı takdirde, müspet çıkan numunelerin ikinci analizi, varsa Bakanlığa ait başka bir referans ya da akredite laboratuvarda görevli üç uzman tarafından, yoksa birinci analizin yapıldığı laboratuvarda altı uzman kişiden oluşan doping karma muayene heyeti tarafından yapılır. Bunların üçü birinci analizi yapan doping muayene heyeti uzmanları olup diğer üçü de bu konu ile ilgili uzmanlar arasından Yarış Otoritesi tarafından görevlendirilir. İkinci analiz sonucu düzenlenen rapor kesindir.

ESKİ APRANTİLER DE AT YARIŞI ANTRENÖRÜ OLABİLECEK

Yeni yönetmelikle at yarışı antrenör lisansı alabilecek kişilerin kapsamı da genişletildi. Eski yönetmelikte jokey çırağı olarak da adlandırılan aprantilerin antrenörlük yapma imkanı bulunmuyordu. Üstelik bir dönem aprantilik yapmış kişilerin yaş haddini aşıp jokey olabilmek imkanını da kaybetmiş olması durumunda antrenörlük yapmasının önü tamamen tıkanıyordu. Yeni yönetmelikte bu kişilerin 25 yaşından sonra 10 yıl boyunca kesintisiz şekilde apranti olarak lisanslarını vize ettirmiş olmaları durumunda bu kişilere de antrenörlük lisansı verilmesinin önü açıldı. İşte değişen ve yeni yönetmelik maddeleri: 

YENİ MADDE: Lisansını vize ettirmek suretiyle on yıl süre ile jokeylik yapmış olan kişiler ve jokey olabilme şartlarını yaşı nedeni ile yitirmiş aprantilerden, 25 yaşından itibaren kesintisiz olarak on yıl süre ile lisanslarını vize ettirdiklerini Yarış Müessesesinden alacakları belge ile kanıtlayan kişilere, gerekli belgeler ile birlikte kayıt büroları kanalıyla müracaatları halinde Yüksek Komiserler Kurulunca antrenör lisansı verilir." 

ESKİ MADDE: Lisansını vize ettirmek suretiyle on yıl süre ile jokeylik yapmış olduklarını Yarış Müessesesinden alacakları belge ile kanıtlayan kişilere, gerekli belgeler ile birlikte kayıt büroları kanalıyla müracaatları halinde Yüksek Komiserler Kurulunca antrenör lisansı verilir.

ANTRENÖR, JOKEY, APRANTİ, AMATÖR BİNİCİ VEYA SEYİS OLMAK İÇİN BAŞARI ŞARTI KALDIRILDI

Ayrıca yeni yönetmelikle antrenörlük lisansı alabilmek, jokey, apranti ve amatör binici olabilmek ve seyislik yapabilmek için zorunlu olan Yıl içerisinde Yüksek Komiserler Kurulu tarafından düzenlenecek zorunlu eğitimlerde başarılı olmak şartı da kaldırıldı. Bu eğitimlere katılmak artık yeterli olacak, herhangi bir başarı şartı aranmayacak.

START ALMAYAN ATLARLA İLGİLİ CEZA SÜRESİ 15 GÜNE DÜŞÜRÜLDÜ

Yine yönetmelikte ring ve start ile ilgili cezalarda da düzenleme yapıldı. Eski yönetmeliğe göre startta geciken atların koşulara tekrar girmesi için en az 30 gün antrenmana alınıp starta alıştırılması şart koşuluyordu. Bu süre 15 güne düşürüldü.

DEĞİŞEN MADDE VE DEĞİŞEN CÜMLE: Binicinin kusurundan ileri gelen bir sebeple start gecikmişse biniciye; startın gecikmesi atın idmansızlığından ve huysuzluğundan ileri gelmiş ise, atı starta alıştırmadığı için antrenörüne, yarış usul ve esaslarına aykırı hareketleri sebebiyle iki yüz on yedi Türk Lirası para cezası verilir. At, otuz günden aşağı olmamak üzere idman ettirilip starta alışıncaya kadar koşulara girmekten yasaklanır.

ATLARA EZİYET EDEN, UYGUNSUZ AKSESUAR VE FORMA İLE YARIŞANLARA CEZALAR DEĞİŞTİ

Yarışlarda uygun nitelikte aksesuar ve forma kullanmayan ve atlara kötü muamele yapanlara verilecek cezalarda da düzenlemeye gidildi. Eskiden jokeylere kamçı kullanımında usülsüzlük yapmaları halinde verilen cezaya ilişkin düzenleme değişikliği yapıldı. Jokeylerle ilgili 1 yıl boyunca yarış yerleri ve tesislerine girme, sanat icra etme yasağını içeren madde binicilere verilecek bir ceza düzenlemesiyle değişti.

123'üncü maddenin altıncı fıkrasının üçüncü cümlesinde yer alan "jokeylere bir yıl" ibaresi "binicilere iki ay" şeklinde, dördüncü cümlesinde yer alan "iki gün" ibaresi "yedi gün" şeklinde değiştirildi ve aynı fıkranın altıncı ve yedinci cümleleri yürürlükten kaldırıldı. İşte o madde ve değişen, kaldırılan cümleler.

123. MADDE: Bu Yönetmelikte belirtilen koşullara uymayan ve usulüne uygun kamçı kullanmayan binicilere, yarış usul ve esaslarına aykırı hareketleri sebebiyle iki yüz on yedi Türk Lirası para cezası ve yedi gün süreyle tribün ve eklentileri dışında yarışlarla ilgili yer ve tesislere girmekten ve sanat icra etmekten yasaklama cezası verilir. (Ek cümle:RG-29/2/2012-28219) Koşu esnasında ata yıllık yarış programı genel hükümlerinde belirtilen sayıdan fazla kamçı vuran binicilere yarış usul ve esaslarına aykırı hareketleri sebebiyle ikiyüzotuzdokuz Türk Lirası para cezası ve yedi gün süreyle tribün ve eklentileri dışında yarışlarla ilgili yer ve (Değişik ibare:RG-23/6/2018-30457) tesislere girmekten ve/veya sanat icra etmekten yasaklama cezası verilir. (Ek cümleler:RG-23/6/2018-30457) DEĞİŞEN-ÜÇÜNCÜ CÜMLE: Ancak, jokeylere bir yıl içerisinde bu kapsamda verilecek yarışlarla ilgili yer ve tesislere girmekten ve/veya sanat icra etmekten yasaklama cezası süreleri, aynı kapsamda alınan son cezanın iki katı uygulanır. DEĞİŞEN-DÖRDÜNCÜ CÜMLE: Söz konusu esaslara aykırı davrandığı tespit edilen binicilere bu husus yazılı olarak bildirilerek konuyla ilgili yazılı savunmalarını vermek üzere yarış tarihinden itibaren iki gün süre verilir. Verilen sürenin sonunda biniciler tarafından yazılı bir savunma verildiği takdirde verilen savunma ve tespit edilen ihlal ile alakalı diğer bilgi ve belgeler birlikte değerlendirilerek biniciler tarafından yarış usul ve esaslarına aykırı hareket edildiği sonucuna varılırsa binicilere ceza verilir. KALDIRILAN BEŞİNCİ CÜMLE: Bir yıl içerisinde mevzuat hükümlerine aykırı olarak hatalı kamçı kullandığı tespit edilen ve haklarında 2 defa tribün ve eklentileri dışında yarışlarla ilgili yer ve tesislere girmekten ve sanat icra etmekten yasaklama cezası alan apranti ve amatör biniciler, ikinci cezanın bitim tarihinden başlamak üzere, en az bir ay süreyle tedbirli olarak Apranti Eğitim Merkezinde yapılacak program dahilinde binicilik öğretmenleri nezdinde eğitime tabi tutulur, eğitim bitiminde Yarış Müessesesi tarafından hazırlanacak rapor Yüksek Komiserler Kuruluna gönderilir. KALDIRILAN ALTINCI CÜMLE: Bu apranti ve amatör binicilerin yarışlarda at binip binemeyeceğine, söz konusu rapora istinaden Yüksek Komiserler Kurulu Genel Koordinatörü karar verir.

Sonraki Haber