40 yaşında gelen Dünya Kupası şampiyonluğu! Dino Zoff: Rekorlar kıran İtalyan efsane...

İtalya her ne kadar Katar'daki Dünya Kupası'nda yer alamasa da şampiyonaların tarihine damga vuran takımlardan biri. İtalya'nın 1982 Dünya Kupası'ndaki şampiyonluğunda kupayı havaya kaldıran efsanevi kaleci Dino Zoff, 1972-74 yılları arasında kalesini bin 148 dakika gole kapatmayı başarmıştı.

Son Güncelleme:

İtalya deyince kalecilerinden bahsetmemek olmaz. Gianluigi Donnarumma, Gianluigi Buffon, Francesco Toldo, Gianluca Pagliuca gibi birçok İtalyan kaleci İtalyan futboluna damga vurdu. Ancak bir isim var ki birçok açıdan tarihe geçti. İtalya'nın kazandığı 4 Dünya Kupası şampiyonluğunun 3'üncüsü onun ellerinde göğe yükseldi.

Dino Zoff İtalyan futbolunun en efsane isimlerinden biri desek yalan olmaz. İtalya futbolunda hem Dünya Kupası hem de Avrupa Futbol Şampiyonası Kupası'nı kazanan tek İtalyan futbolcu olarak tarihe geçti.

80 yaşındaki Zoff, kalede dururken sadece kalede güven vermiyordu, takım arkadaşları, antrenörleri ve onu izleyen taraftarlar da kendini güvende hissediyordu. Futbol yaşantısı boyunca kendisini izleyenler için gezegendeki en tutarlı, güvenilir ve soğukkanlı kalecilerden biriydi. Beraber dünya şampiyonluğu yaşadığı İtalya'nın eski teknik direktörü Enzo Bearzot onun hakkında "en zorlu ve en heyecan verici anlarda sakin kalan bir adam" diyordu.

Dino Zoff, 28 Şubat 1942'de İtalya'nın kuzeyindeki Mariano del Friuli kasabasında doğdu. Zoff, küçüklüğünden beri hep kaleci olmayı hayal ediyordu. 14 yaşında hem Inter hem de Juventus tarafından denendi. Ancak boyunun kısalığı nedeniyle iki takım da onu kabul etmedi. Babaannesi ona, çiftliğinden getirdiği yumurtalardan her gün 8 tanesini çiğ yemesini önerdi. Babaannesinin önerisi işe yaramıştı, Zoff'un boyu 1.80'i geçmişti.

Dino Zoff, Juventus forması ile 11 yıl forma giydi. Fotoğraf: Juventus FC

SERIE A'DA 570 MAÇ 

19 yaşında Udinese ile ilk kez İtalya Birinci Futbol Ligi Serie A'da forma giydi. Bu kulüpte bir sezonu Serie B olmak üzere iki sezon top koşturdu. Ardından Mantova ve Napoli takımlarında forma giydikten sonra yıllar önce denendiği Juventus'a 30 yaşında transfer oldu. Burada 6 kez Serie A şampiyonluğu görerek kulübün efsaneleri arasında yer alacaktı. Zoff, Juventus'ta ayrıca bir UEFA Kupası şampiyonluğu yaşarken, iki kez de Şampiyon Kulüpler Kupası finalinde yer alacaktı. Zoff ilk maçına çıktığı 1961'den futbolu bıraktığı 1983 yılına kadar tam 570 Serie A karşılaşmasında görev aldı.

İtalya Milli Takım performansı ile de göz dolduran Zoff'un ilk büyük başarısı 1968 Avrupa Şampiyonası idi. İtalya, kendi evinde düzenlenen turnuvada şampiyon olurken, İtalya'nın kalesini koruyan isim Dino Zoff idi. Daha sonra Almanya'da düzenlenen 1974 Dünya Kupası'nın yanı sıra Arjantin tarafından düzenlenen ve 3. oldukları 1978 Dünya Kupası'nda da İtalya'nın kalesini koruyan isim olacaktı. Ancak Dino Zoff'un en akıllarda kalan performansı kuşkusuz İspanya'da düzenlenen 1982 Dünya Kupası. İtalya, finalde Batı Almanya'yı 3-1 yenerek dünya şampiyonu olurken, İtalya'da şampiyonanın gol kralı Paolo Rossi ve takım kaptanı Dino Zoff öne çıkıyordu.

REKORLARIN KALECİSİ 

Zoff kupayı kaldırdığında 40 yaşına basalı 4 ay 13 gün olmuştu. Bu durum Dino Zoff'u Dünya Kupası kazanan en yaşlı futbolcu yapıyor. Dino Zoff'un kırdığı tek rekor bu değil. 1972 ve 1974 yılları arasında kalesini bin 142 dakika gole kapatmayı başaran Zoff, milli maçlarda en uzun süre gol yemeyen kaleci konumunda. Zoff'un bu gol yememe rekoru, 1974 Dünya Kupası'nda 3-1 yendikleri Haiti maçında bozulmuştu.

Dino Zoff, 1983 yılında futbolu bıraktıktan sonra teknik direktörlük yaparak kariyerine devam etti. 1990 yılında Juventus'a hem UEFA Kupası hem de İtalya Kupası şampiyonluğu yaşattı. Bir dönem İtalya Milli Takımı'nı da çalıştıran Zoff, takımına Hollanda ve Belçika'da düzenlenen 2000 Avrupa Şampiyonası'nda final oynattı. 

 Kaynaklar: FIFA, historyofsoccer, IFFHS

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber