2030 Kış Olimpiyatları Fransa'ya verildi, 2034 ABD'nin oldu

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, 2030 Kış Olimpiyatları ve Paralimpik Kış Oyunlarının organizasyonunu, Fransız hükümetinin mali garantisine tabi olarak Fransız Alplerinde yapılmasına karar verdi.

Son Güncelleme:

Paris'te UOK üyelerine teklifi sunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris'teki 2024 Yaz Oyunlarının ardından kurulacak ulusal hükümetin henüz imzalanmamış olan tüm düzenleme ve malî garantilerin sorumluluğunu üstleneceği konusunda güvence verdi.

UOK üyeleri bu garantileri kabul etti.

Ulusal Meclis'in feshedilmesi ve erken parlamento seçimlerinin ardından ortaya çıkan kurumsal siyasî kilitlenme işleri zorlaştırdı. 

Hükümetinin istifasının ardından Başbakan Gabriel Attal, Fransız hükümetinin malî garanti mektubunu imzalama sorumluluğunu üstlenemedi. UOK da garanti mektubunun Aralık 2024'ten önce gönderilmesini istedi. 

Fransa'nın teklifi, İsviçre ve İsveç'in elenmesiyle yarışan tek teklifti. 2030 Kış Olimpiyatlarının Fransız Alplerinin kayak merkezlerinde ve Nice kıyı kentinin buz sporları mekanlarında yapılacak.

Fransa, daha önce, Kış Olimpiyatlarına üç kez ev sahipliği yapmıştı. İlk 1924'te Chamonix'de düzenlenen Kış Oyunları, 1968'de Grenoble'da ve 1992'de Albertville yapılmıştı.

2034 Kış Olimpiyatları da ABD’nin Salt Lake City kentine verildi. Salt Lake, 2002’de Kış Olimpiyatlarını düzenlemişti.

Sonraki Haber