Yaz hamileleri için 7 altın öneri

Hamilelikte değişen hormonlara uyum sağlamak her kadın için zor olsa da, yaz aylarında sıcak havalara maruz kalan anne adaylarının işi daha zor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Ülger, yaz hamileleri için önerilerde bulundu.

Son Güncelleme:

1- DENGELİ BESLENİN

Günde 3 ana, 3 ara olmak üzere toplam 6 öğün beslenmek, hazımsızlık ve gaz gibi şikayetleri engeller. Dengeli beslenme ile kilo kontrolü kolaylaşır, metabolizma bu şekilde daha düzenli çalışacağı için hamileliğin neden olduğu yorgunluk hissi de ortadan kalkar. 

2- BOL BOL SIVI TÜKETİN

Hem gebelikle birlikte değişen hormonlar hem de sıcak havalar nedeniyle daha fazla terleyen yaz hamileleri bol bol sıvı tüketerek kaybettiği besin değerlerini geri kazanmalıdır. 

3- İSTİRAHAT EDİN 

Hamilelik döneminde geçişkenliği artan damarlar ödeme neden olur. İstirahat ile kan akışında artış sağlanır. Bu yüzden özellikle çalışan hamilelerin gün içerisinde ayaklarını uzatarak dinlenmesi ödemin azalmasını sağlar.

4- HAFİF EGZERSİZLER YAPIN

Hekime danışılarak yapılan temposu düşük yürüyüş ve yüzme, vücutta düzenli insülin salınımı sağlayarak hızlı kilo artışını engeller. Sağlık sorunu yaşayamayan hamileler, hekimlerinin bilgisi dahilinde son haftalarına kadar bu egzersizleri yapabilirler. Ancak hamilelerin tercih ettiği yüzme havuzunun ve denizin mutlaka temiz olması gerekir.  Çünkü bazı vajinal enfeksiyonlar, su kesesinin yırtılmasına, dolayısıyla erken doğuma neden olabilir.  

5- BU SAATLERDE DIŞARI ÇIKMAYIN!

Hamileler, güneş ışınlarının dik geldiği 11.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmamaya özen göstermelidir. Bu saatlerde dışarı çıkmak zorunda kalan hamileler, şapka kullanmalı ve 50 koruma faktörlü güneş koruyucularını tercih etmelidir.

6- SOLA YATIN

Sırtüstü yatan hamilelerin 'vena kana' adı verilen toplardamarında baskı oluşabilir. Bu durum, hamilelerin tansiyonlarının düşmesine ve baygınlığa yol açabilir. Aynı zamanda fetusa giden oksijenin azalması nedeniyle de riskli bir durum oluşabilir. Bu nedenle hamilelere rahime giden damaları baskıdan kurtarmak için sola yatmaları önerilir. 

7 - SEYAHATE ÇIKMADAN ÖNCE DİKKAT!

Seyahat etmek için hamileliğin 2'inci 3 aylık dönemini beklenmeli ve yolculuk 13.-28. haftalar arasında yapılmalıdır. Bu haftalar dışında seyahat etmek için mutlaka hekime danışmak gerekir. 











Sonraki Haber