Vaka rekoru kırıldı ama üzerimizde bir rahatlık mı var?

66 bin 467 ile Türkiye'de günlük vaka rekoru kırıldı. Okullar, restoranlar, sinemalar, tiyatrolar, gece kulüpleri açık. Salgına karşı en güçlü silahımız aşıların tedariğinde bir sorun yok. Ev oturmaları tam gaz devam ediyor. Ancak bu vaka sayıları nereye gidecek merak ediliyor.

Son Güncelleme:

Türkiye salgında çok enteresan bir dönemden geçiyor. Öyle ki son iki yılın vaka rekoru dün kırılmış olmasına rağmen Türkiye’de hiçbir kapanma yok. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün akşam Omicron salgını hakkındaki görüşünü kamuoyu ile net bir şekilde paylaştı ve ekstra bir ‘endişeye gerek olmadığını’ söyledi. Bakan tekrar vatandaşları kabalalık ortamlardan uzak durmaları konusunda uyardı. Sahadan alınan veriler Omicron varyantının orta şiddette seyrettiğini söylüyor.

Bazı doktorlar kesin olarak klinik çalışmalar yapılmadan Omicron’un orta şiddette seyrettiği savına katılmıyor. Öte yandan her gün 100’ün üzerinde insanın hayatını kaybettiği salgın da artık vatandaşın gündeminde ilk sırada değil.

 

İLK MESELE EKONOMİ

Ekonomik sıkıntıların oluşturduğu gündem salgını unutturdu. Kadir Has Üniversitesi’nin Türkiye’nin Eğilimleri Araştırması 2021 sonuçlarına göre; Türk halkının gündemindeki en önemli mesele yüzde %22,7 ile “ekonomide yaşanan sorunlar” olarak tespit edildi. Sıralamada ikinci sırayı, oranı geçen yılki %6’dan %17,9’a yükselen “mülteciler” alıyor.

Geçtiğimiz yıl ilk sırada yer alan “Koronavirüs salgını” ise bu yıl %15,8’lik oranıyla üçüncü sıraya gerilemiş gözüküyor. Dördüncü sırada yer alan “hak ve özgürlüklerin sınırlanması” %12,3’ten %7,3’e; beşinci sıradaki “terörle mücadele” ise %8’den %7,2’ye düşmüş. Bu maddeleri %0,1 ile “eğitim” takip ediyor.

YÜZYÜZE EĞİTİME DEVAM

Yani halk da kafasında salgını en büyük sorun olmaktan çıkarmış. Okullar yüz yüze eğitime devam edecek, bu bilgi üst düzey yetkililer tarafından sıklıkla tekrar ediliyor. Ticaretin aksaması ise söz konusu bile değil.

Haberglobal.com.tr'ye konuşan Profesör Doktor İftihar Köksal vatandaşın özellikle hatırlatma dozlarını yaptırmadığını söylüyor. Köksal’ın verdiği bilgilere göre; hastaneye yatışların yüzde 90’ı hala aşısız hastalardan oluşuyor. Köksal şu an vatandaşın salgına karşı durumunu şöyle özetliyor: 

Tamamen kişilerin umursamazlığından ve uyumsuzluğundan kaynaklı. Bizim gördüğümüz insanlar bunu ciddiye almıyorlar. Özellikle kronik hastalığı olanları ciddi tehlike altına atıyorlar. İnsanlar neden maske takmıyorlar?

Salgını önemsememek sadece Türk halkına özgü bir durum değil. Fransa’da da benzer bir durum yaşanıyor. Pek çok vatandaş salgını kafasında bitirdi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise dün yaptığı açıklamada özellikle aşısı olmayan vatandaşları ‘kızdıracak’ önlemler alacağını söyledi. Pandeminin başında vatandaşına yazdığı büyük çekler ile salgın yönetimini en iyi yapan milletlerde gösterilen Almanlarda da işler iyi değil. Berlin’de kasım ayında aşısız vatandaşların bar, restoran ve spor salonuna alınmaları yasaklandı.

Amerika Birleşik Devletleri aşı karşıtlarından en çok çeken ülkelerden biri. ABD, Ohio’da yaşayan klinik psikolog Eve Whitmore’a göre; insanlar zaman zaman salgının olduğunu reddediyorlar ve kendilerine alternatif bir gerçeklik kuruyorlar. Whitmore gerçekliğin bir savunma mekanizması olduğunu sölüyor. Uzmana göre hastalığa yakalanmayan bazı insanlar ise önlemleri salmış durumda ve şu an ‘Virüsü kapmak ve bunu atlatmak istiyorum’ psikolojisine girmişler.

Şu an toplum olarak salgını o kadar da ciddiye almıyor olmamızın sebepleri arasında Omicron varyantının daha hafif atlatıldığına olan inanç da var. Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy hafta başında haberglobal.com.tr’ye yaptığı açıklamada herkesin hastalanmasıyla sürü bağışıklığının gelişeceğini belirtti ama bunu istemediklerini söyledi.

Eraksoy "Sürü bağışıklığı ile aşı olmamış kişileri bir bakıma hastalandırarak bağışık hale getirirsek, toplum bağışıklık düzeyi yükselir ve bundan bir yarar doğar ama bu hastalanma pahasına uygulanacak bir yöntem değil" şeklinde konuşmuştu.

'HASTANEYE YATIŞLAR DÜŞÜK OLUYOR'

Enfeksiyon uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul da 'Omicron ile birlikte sürü bağışıklığı oluşacak' görüşüne karşı. Ertuğrul, Omicron'un bugüne kadar yayıldığı ülkelerde aşılama oranlarının çok yüksek olduğuna dikkat çekerek, "Buna bağlı olarak aşısızlarda, hastaneye yatışlar düşük oluyor. O ülkelerdeki ölüm sayılarında da bir düşüş var, karşılaştırılma yapılınca geçmişteki kadar değil. En son bir çalışmada Omicron'un yoğun bakım yatış oranı, Delta'dan daha az olduğunu ve vaka sayıları içerisinde yüzde 6 olduğunu gösteriyor" diyor.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber