TTB Başkanı Adıyaman: Koronavirüste 2022 sonuna dek dördüncü, beşinci dalga gelebilir

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman "Koronavirüste üçüncü, dördüncü, beşinci dalgalar da gelebilir" diye konuştu.

Son Güncelleme:

Türkiye'nin yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında aldığı önlemleri gevşetmeye başladığı bir döneme girildi.

Sputnik'ten Elif Sudagezer'in sorularını yanıtlayan, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, salgının getirdiği sınırlayıcı ortamın bir an önce bitmesinin önemli olduğu ancak kısıtlamaların kaldırılmasında da salgınla mücadele sürecinde de adımların bilimsel verilere uygun atılması gerektiğini söyledi. 

"RUHSAL SIKINTILAR BAŞ GÖSTERDİ"

Adıyaman'ın ifadeleri şöyle:

 "Bir yandan insanların geçim derdi var, bir yandan onkoloji başta olmak üzere çok sayıda hastanın tedavi veya tanısı salgın sebebiyle gecikiyor. Bir takım ruhsal sıkıntılar da baş gösterdi. Bu yüzden, herkes gibi, Türk Tabipler Birliği olarak bizler de salgının ve onun getirdiği kısıtlamaların bir an önce sona ermesini biz de arzu ediyoruz. Ama bunun için de, salgının her aşamasında olduğu gibi bilimsel verilere göre hareket edilmeli."

"KORONAVİRÜSTE ÜÇÜNCÜ, DÖRDÜNCÜ, BEŞİNCİ DALGALAR DA GELEBİLİR" 

"Dünya Sağlık Örgütü üçüncü, dördüncü, beşinci dalgaların da olabileceğini, bazı ciddi bilim insanları bu salgının yükselmelerle, inişlerle, sönümlerle, alevlenmelerle 2022'ye kadar devam edeceğini söylüyor. Biz birinci dalgaya hazır değildik ki ikinci dalgaya hazır olalım. İkinci dalgaya hazır olmak için epidemiyolojik verilere göre davranmak gerekiyor.  Şu anda hükümetin öyle bir davranış paterni yok. Hatta şu anda Türkiye'de tarama testleri dediğimiz antikor testlerinin sonuçları çok kötü olduğu için, doğruluk payı, duyarlılığı yüzde 20, 30'larda olduğu için yapılmıyordu. Şimdi galiba Almanya'da bir firma yüzde 100'e yakın doğruluğu, duyarlılığı olan test yapmış. Bunların bir an önce getirilip Türkiye'de taramaların yapılması ve Türkiye'deki virüs yükünün, ağırlığının saptanması gerekiyor. Toplumun ne kadarı bu virüsü aldı, bunun bilinmesi gerekiyor. Çünkü nüfusun yüzde 50, 60'ı bu virüsü almadan toplumsal bağışıklıktan bahsetmek söz konusu olamaz. Bunun için de viral tarama testlerinin mutlaka yapılması gerekiyor ve ezbere değil, hangi risk faktörlerine yapılacak, toplumun hangi kesimine yapılacak, bunların bilimsel olarak tespiti gerekiyor ve buna göre davranılması gerekiyor." 

"ÖNCELİĞİMİZ ALIŞVERİŞ VEYA FUTBOL MAÇI OLMAMALI"

"Dolayısıyla ikinci dalgaya hazır olmak için bu verilerin toplumla paylaşılması, bağımsız bilimsel araştırmaların yapılıp ona göre bir öngörüde bulunulup hazırlıkların yapılması gerekiyor. Ama bu alışveriş merkezlerinin açılması değil ilk olarak. Birinci sırada değil. Futbol maçlarının oynanması da birinci sırada değil. Futbol maçlarının oynanması bir tek kumar ve bahis oynatanlara yarar."

Sonraki Haber