Testler pozitif çıkıyor, vakalar artıyor! Kabus geri döndü!

Uzmanlar, görülen Covid vakalarındaki en yaygın belirtinin kuru öksürük olduğuna da dikkat çekti. Boğazda kaşıntı ve kuruluk ile başlayan belirtiler zaman içerisinde kuru öksürük ile birleşerek yaşam kalitesini büyük ölçüde düşürüyor. Çoğunlukla balgamsız ilerleyen öksürük boğaz çatlaması ve genzin zorlanarak yara olması gibi problemleri de doğurabiliyor.

Temasın ve toplu alanlarda bulunma durumlarının artışı ile birlikte yeniden pik yapan Covid, en çok da okullar aracılığı ile yayılıyor. Arkadaş ortamında doğrudan temas ve yakınlık kuran çocuklar, hastalığı okuldan eve taşıyarak pek çok kişinin kuluçka dönemine girmesine ve hastalığın kitlesel olarak yayılmasına sebep oluyor.

Şu sıralar Avrupa’da XEC adı verilen Covid virüsünün ‘daha bulaşıcı’ bir varyantının dolaşımda olduğu da söyleniyor. Özellikle Slovenya'da yüksek oranlarda bu varyanta rastlandı.

Bu varyantın en önemli özelliği yüzeylerde uzun süre canlı kalabiliyor olması. Bu nedenle detaylı temizlik ve hijyen kurallarına dikkat etmek büyük önem taşıyor.

Kuluçka sürecince olduğu düşünülen yahut kendisinde hastalık tespit edilen kişilerin/çocukların izole edilmesi oldukça mühim. Aynı zamanda çocuklarda el hijyenine dikkat etmek de hastalıktan korunma noktasında etkili olabiliyor.