Strep A nedir, belirtileri nelerdir? Strep A hastalığı bulaşıcı mı?
Streptokok A (Strep A ) salgını dünya çapında tedirginliğe neden oldu. Havaların soğuması ile birlikte kapalı ve kalabalık ortamlarda vakit geçirilmesi virüsün yayılmasını da kolaylaştırıyor. Peki, Strep A nedir, belirtileri neler?
Strep A bakterisi başta Avrupa ülkeleri olmakla birlikte pek çok ülkede çocukların hayatını kaybetmesine neden olmuş durumda. Aralık ayı içerisinde Türkiye'de de görülen Strep A bakterisi nedeniyle ilk ölüm yaşanmış durumda.
Strep A bakterisinin belirtileri ve tedavisi merak edilip araştırma konusu olmuş durumda. Strep A bakterisi nedir? Strep A bulaşıcı mıdır? Strep A belirtileri nelerdir? Haberimizin devamında en çok araştırılan soruların yanıtlarını bulabilirsiniz...
STREP A BAKTERİSİ NEDİR?
GAS kısaltmasıyla da bilinen Grup A streptokok, genellikle boğazda ve ciltte bulunan bir bakteri türüdür. Grup A streptokok enfeksiyonları genellikle tonsilit olarak da adlandırılan boğaz ağrısına ve bademcik enfeksiyonuna neden olur. Bu bakteri türü, kızıl hastalığına, impetigo ve selülit gibi cilt enfeksiyonlarına yol açabilir.
Nadir durumlarda bakteri, invaziv grup A streptokok hastalığı (iGAS) olarak bilinen, yaşamı tehdit eden bir nekrotizan fasiit ve toksik şok sendromu tablolarına da sebebiyet verebilir. Bazı bireylerde A grubu streptokok enfeksiyonu, kalbe (romatizmal ateş olarak bilinen bir durum) veya böbreklere (glomerülonefrit olarak bilinir) zarar verebilecek ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
Streptokok A, halk arasında da Beta olarak da bilinmektedir.
STREP A BULAŞICI MIDIR?
Streptokok A grubu bulaşabilir. Bu nedenle bulaşı önlemek adına da hasta kişilerle sarılmak, tokalaşmak, ortak havlu kullanmak, ortak kaşık kullanmak gibi durumlardan kaçınılmalıdır. Kişisel hijyen tedbirlerine çok dikkat edilmelidir.
Antibiyotik tedavisi başlandıktan 24-48 saat sonra bulaştırıcılık sonlanmaktadır. Tedavi almayan kişiler 2-3 haftaya kadar enfeksiyonu bulaştırabilmektedir.
STREP A BELİRTİLERİ NELERDİR?
Streptokok A’nın belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Boğaz ağrısı
- Ateş
- Ciltte kızıl benzeri döküntülerin olması
- Boğazlarda beyaz iltihaplı görünüm
- Lenf bezlerinde büyüme
- Damakta oluşan kırmızı noktalar
- Halsizlik, yorgunluk
- Kas ağrıları
- Baş ağrısı
STREP A BAKTERİSİ TEDAVİSİ NEDİR?
Hastalığın belirtilerinin başlamasıyla birlikte 9 gün içerisinde tedavi edilmesi gerekmektedir. Diğer boğaz enfeksiyonlarının hiçbir türünde antibiyotik kullanılması gerekmez ancak Beta’da tedavinin amacı kalp romatizması, böbrek iltihabını gibi komplikasyonları önlemektir.
Tedavilerde (alerji olmaması durumunda) tek doz penisilin iğnesi yapılabildiği gibi ağızdan antibiyotiklerin de 10 gün, 20 doz kadar kullanılması gerekir.
Sağlık haberleri
Kaynak: Haber Global TV