Soğuk havanın tehlikeli boyutu: Aniden bunu yapmayın!

SOĞUK YANIĞI NEDİR?

Soğuk yanığı, soğukta kalma sonucu deri ve diğer dokularda oluşan donma durumu. En çok eller, ayaklar ve yüzü etkiler. Soğuğa maruz kalma süresi arttıkça soğuk yanığının ciddiyeti de artar.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Elif Topcu, “Özellikle kış aylarında soğuğa maruz kalma ciltte hasarlara yol açabilir. Açık hava koşullarına maruz kalan alanlarımız olan yüz, kulaklar ve ellerde sıklıkla şikayetler ortaya çıkar. Soğuk havanın etkisi ile deri damarlarında daralma olur. Bunun sonucunda bu damarların beslediği alanlarda şikayetler belirir. Soğuk hava ve rüzgar deriye hasar verir. Yağmur veya kar ise deri yüzeyinde donarak hasarlanmayı ve şikayetleri artırır” dedi.

SOĞUK YANIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

“Ellerde su toplaması ve yanık görüntüsü olabilir. El ve yüzde yanma, kızarıklık, şişlik, kuruluk hissiyatı en çok doktora başvuru nedenleri arasındadır” diyen Beykent Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Elif Topcu, “Bazen bu şikayetlere kaşınma, morarma hatta ağrı da eklenebilir.

Özellikle kulak kepçeleri, burun ucu, parmak ucu gibi alanların daha fazla etkilenebileceği unutulmamalıdır.

SOĞUK YANIĞINA NE İYİ GELİR?

Soğuk yanığına krem uygulanmaz. Soğuk yanığı aniden ısıtıcıya tutulmaz. Bu uzuv kaybını gerçekleştirebilir. Bundan önce soğuk yanığı olan yerleri hemen sarın battaniye, sarı alüminyum ya da eldiven atlı bereyle yavaşa yavaş ısınmasını sağlayın.

Aniden ısıya tuttuğunuzda deride çatlama yara ve kanama meydana gelir. 

Kaynak: Haber Global TV