Sağlık sorunları olanlar için koronavirüse karşı öneriler... Kimler yüksek risk grubuna giriyor?

Koronavirüs her yaştan, her durumda insanı etkileyebilir. Ancak daha önceden sağlık sorunu olanlar ve belli bir yaşın üzerindekilerde sonuçları daha ağır olabiliyor. Peki, bu durumdaki insanlar ne yapmalı?

Son Güncelleme:

Tüm dünyaya korku salan ve binlerce kişinin ölümüne yol açan koronavirüs herkes için risk taşıyor. Ancak bağışıklık sistemi daha zayıf olanlar, kalp rahatsızlığı, şeker hastalığı ya da astımı olanlar için virüsü kaptıktan sonra onlar için sonuçları daha sert olabiliyor.

KİMLER YÜKSEK RİSK GRUBUNA GİRİYOR?

70 yaş üstü herkes ve 70 yaşın altında olup aşağıdaki sağlık sorunlarından birini yaşayanlar yüksek risk grubuna giriyor:

  • Anfizem, bronşit ya da astım gibi kronik akciğer hastalıkları,
  • Kronik kalp hastalıkları, 
  • Kronik böbrek hastalıkları,
  • Hepatit gibi kronik karaciğer hastalıkları,
  • Parkinson, MS, serebral palsi ya da öğrenme zorluğu çekme gibi kronik nörpolojik hastalıklar,
  • Diyabet,
  • Dalak hastalıkları, daha önce dalak ameliyatı geçirmiş olma,
  • AIDS gibi hastalıklar, steroidler ya da kemoterapi gibi tedaviler sebebiyle zayıflayan bağışıklık sistemi sorunları,
  • Çok yüksek kilo. 

Hamileler de risk grubunda.

ASTIM HASTALARI NE YAPMALI?

Uzmanlar, astım hastalarının günlük aldıkları ilaçlara devam etmelerini ve nefes cihazlarını eskisi gibi kullanmalarını öneriyor. Böylece soluk borusuna bulaşan koronavirüs gibi virüsler enfekte olduğunda astım krizi geçirmelerinin önüne geçmiş oluyor.

Astım hastalarının nefes cihazlarını sürekli yanlarında taşımaları gerekiyor. Eğer astım kötüleşirse ve koronavirüsten şüpheleniliyorsa, bir sağlık kuruluna başvurulması gerekiyor.

YAŞI 70'İN ÜZERİNDE OLANLAR İÇİN KARANTİNA ŞART MI?

Uzmanlar, 70 yaş üzerinin evde kalmasını, özellikle kalabalık kapalı ortamlarda bulunmaması gerektiğini söylüyor.

Bu kişiler eğer yalnız yaşıyorsa, tanıdıkları ya da ailelerine durumu bildirmeli ve alışveriş gibi ihtiyaçları için yardım talebinde bulunmalı. Ailelere de 70 yaş üstü tanıdıklarını düzenli olarak arayıp durumları hakkında bilgi alması tavsiyesinde bulunuluyor.

KORONİK HASTALIKLARI OLANLAR NE YAPMALI?

Yüksek tansiyon, akciğer fonksiyonlarında sıkıntı, güçsüz bağışıklık sistemi gibi sorunlara sahip kişilere virüsün bulaşması halinde ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir.

Alınacak önlemler arasında, evde izole olmak, kalabalık ortamlarda bulunmamak, sosyal mesafeye dikkat etmek geliyor.

Normal bir soğuk algınlığı belirtileri gösterenler, kesinlikle evde kalmalı ve dinlenmeli. Eğer belirtiler ağırlaşırsa ve 7 gün içinde kendilerini daha iyi hissetmezlerse, bir sağlık kuruluşuna başvurmalılar. 

Telefonlar 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM-184) Korona Danışma Hattı'nı da arayabilirler.

ŞEKER HASTALARI NE YAPMALI?

Tip 1 ya da tip 2 diyabet hastaları daha büyük risk altında.

Diyabet üzerine çalışan uzman Dan Howarth, "Eğer diyabetiniz varsa ve öksürük, yüksek ateş belirtilerinin yanı sıra nefes almakta zorluk yaşıyorsanız, düzenli şekilde kan şekerinizi ölçmelisiniz" diyor ve ekliyor:

"Yedi gün boyunca evden çıkmayın ve düzenli ilaçlarınızı almaya devam edin. Aile sağlığı merkezi, eczane ya da hastanelere gitmeyin. Kan şekerinizi sık aralıklarla ölçün ve durumunuz 7 gün içinde düzelmez ya da daha kötüye giderse, gerekli tıbbi birimlere telefon ederek durumunuzu bildirin."

Türkiye'de bu birim, SABİM-184 hattı.

HAMİLELER ENDİŞELENMELİ Mİ?

Hamilelerin, bebeklerinin koronavirüs kapması halinde daha ağır sonuçlarla karşılaştığına dair henüz bir kanıt yok. Ancak uzmanlar yine de hamileleri çok daha fazla dikkat etmesi ve sosyal temasları durdurması konusunda uyarıyor.

SİGARA İÇENLER RİSK GRUBUNDA MI?

Kamu sağlığı gönüllülerinden Deborah Arnott, koronavirüs kapması halinde hayati tehlike riskini azaltmak için sigara içenlerin sigarayı azaltması ya da tamamen bırakması tavsiyesinde bulunuyor:

"Sigara içenlerin nefes yolu enfeksiyonlarını kapsamı ihtimali diğer insanlara göre iki kat yüksektir ve kolayca zatürre olabilirler. Sigarayı bırakmak sağlığınız için her açıdan faydalı olacağından sigara içenler, koronavirüs salgınını sigarayı bırakmak için bir motivasyon olarak görmeli. Koronavirüs yayılmadan önce sigarayı bırakmalı ve akciğerlerinizin bu virüse karşı bağışıklığını artırmalısınız." 

Sonraki Haber