Sağlık Bakanı Koca: Şu an Türkiye'de tespit edilen koronavirüs vakası yok

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de şu ana kadar tespit edilen bir koronavirüs vakası bulunmadığını açıkladı. Koca, "İran'da Kum kenti karantinaya alınsaydı, yayılım olmayacaktı" dedi.

Son Güncelleme:

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs salgınıyla ilgili bilgilendirme toplantısında konuştu. Koca'nın açıklamaları: 

İran'da yoğun bir özellikle Kum kenti odaklı salgın belirginleşince o dönemde hiç düşünmeden erken dönemde sınırlarımızı kapatmış, havayolunu da kapatmıştık. Devamında bütün İran'a yayılan bu enfeksiyon bölgemiz için risk oluşturdu.

Japonya'daki gemiden 30 İtalyan vatandaşının alınmış olması ve o kişilerin de karantinaya alınmaması, Milano köylerinden başlayarak bütün İtalya'yı kapsamış oldu. Bu süreçte Avrupa da hiçbir tedbir almadı, tedbirlerinde ağır davrandı, ağır davranmaya devam ettiğini de görüyoruz. Şu an 106 ülkede görünür hale geldi. Biz İran ile sınırlarımızı kapatmamış olsaydık, Türkiye'ye ortalama haftalık 50 bin kişi girecekti.

"BİZ DE ŞU AN İTALYA, İRAN GİBİ OLABİLİRDİK"

Şu an biz burada Türkiye'nin birçok bölgesinde bu salgını görür olacaktık. O 50 binin içinde 4-5'te bir oranında bu virüsü taşıyan olacağını biliyoruz artık.

İran'da Kum kenti karantinaya alınsaydı, yayılım olmayacaktı. Küresel bir sorunla ulusal olarak mücadele ediyoruz.

Bu süreçte artık sorun giderek küresel bir sorun haline geldi. 106 ülkede görülmüş olması, Türkiye'de görülmemiş olması erken dönemde benzer şekilde hiçbir ülkenin ilişkileri kesme noktasında katı davranmamış olmasındandır. Biz de şu an İtalya, İran gibi olabilirdik. Şu dönemde onun için vakaları görmüyoruz. 

Ben şimdi vakalar tespit edilmedi diyoruz. Şu an bu ortamda 60-70 kişi var. Bu salonda kimsede sarılık yok diyemem. Çünkü tetkikler yapıldıktan sonra varsa diyebilirim. Bizim şu an size söylediğimiz, vatandaşımıza ifade ettiğimiz, şu an tespit edilen bir vaka olmadığıdır. Avrupa'daki tedbirsizlik daha büyük sorunlara yol açacak diye söylüyorum. 

2 BİN ŞÜPHELİ VAKA İNCELENDİ

Özellikle Avrupa'da yaşayan vatandaşlarımız kişisel tedbirlerini almalı. Yurt dışından dönenler 14 günü evlerinde geçirmeli. 2 bine yakın şüpheli vaka incelendi, testler negatif çıktı. Mevcut durumda eğer virüs ülkemize gelecekse büyük ihtimalle yurt dışından yeni girişlerle veya yurt dışından dönüşlerle olacaktır. Avrupa hala gereken önlemleri almadı, vatandaşlarımız dikkatli olmalı. Olası bir vakanın yayılmaması için tüm tedbirler alındı. Şüpheli vakalar için uygulanan tedbirler vaka varmış gibi yansıtılıyor.

Sonraki Haber