BioNTech davasında yeni gelişme: Reddihakim talebinde bulundular

Alman basınında yer alan haberlere göre, mahkeme sözcüsü, davacının avukatının reddihakim talebinde bulunduğu için ilk duruşmanın iptal edildiğini duyurdu.

Son Güncelleme:

Haberlerde, reddihakim talebinde, davanın önemi nedeniyle bir yargıç yerine hakimlerden oluşan bir kurul tarafından karara bağlamasının istendiği belirtildi. Mahkemenin bu talebi birkaç gün içinde değerlendireceği kaydedildi.

Alman mahremiyet yasası kapsamında adının gizli kalması hakkını kullanan sağlık çalışanı adına hukuk firması Rogert & Ulbrich tarafından açılan dava, Hamburg Eyalet Mahkemesi'nde bugün başlayacaktı.

Sağlık çalışanı, aşı olduktan sonra vücudunun üst kısmında ağrı, kol ve bacaklarda şişlik, yorgunluk, uyku bozukluğu ve beyin sisi gibi semptomların ortaya çıktığını ileri sürerek, aşının neden olduğu bedensel zarar için 150 bin avro tazminat talep etmişti.

Davacı, ayrıca belirlenmemiş maddi zarar için de tazminat talebinde bulunmuştu.

BioNTech ise iddiaları inceledikten sonra bunları asılsız bularak davanın düşürülmesini talep etmişti.

EMA: AŞILAR EN AZ 20 MİLYON İNSANI KURTARDI

Almanya’da ilaç yasalarına göre aşı ve ilaç üreticileri bilimsel olarak ürünlerinin yan etkilerinin kanıtlanması durumunda para cezası alabiliyor. BioNTech, aşının güvenli olduğunu duyururken, Avrupa İlaç Dairesi (EMA) tarafından yapılan açıklamada da BioNTech’in geliştirdiği Comirnaty isimli aşının güvenli olduğuna vurgu yapıldı.

EMA, BioNTech’in geliştirdiği aşıların dünya çapında en az 20 milyon insanın hayatını kurtardığını belirtti. BioNTech’in aşısında çok az bir risk olduğu belirtilirken, “beklenmeyen yan etki”nin çok nadiren görüldüğü de aktarıldı. En sık görülen yan etkiler arasında baş ağrısı, yüksek ateş, halsizlik ve kas ağrısı olduğu da belirtildi.

ÖDEMEYİ KİM YAPACAK?

İngiliz haber ajansı Reuters’ın haberinde, BioNTech’in davayı kaybetmesi durumunda ödemeyi kimin yapacağının net olmadığı da belirtildi.

Reuters’a konuşan bazı kaynaklar, “Avrupa Birliği ile yapılan toplu anlaşmalarda, BioNTech ve Pfizer’ın olası bir yasal masraftan ve potansiyel tazminattan tamamen ya da kısmen feragat etme hakkı bulunuyor. Bu durum da AB hükümetlerini bu tazminatı ödemeye zorlayabilir” dedi.

Almanya’da aşılardan kalıcı hasar alan bireyleri koruyan bir sistem bulunurken, ABD’de Covid-19 aşısı üreticileri olası bir yasal süreçte dokunulmazlık almıştı.

Bugün görülecek davada taraf olan Rogert & Ulbrich isimli hukuk şirketi yaklaşık 250 kişi adına dava açılacağını belirtirken, Caesar-Preller isimli şirket ise 100 davaya bakacaklarını duyurdu. Almanya’nın yanı sıra İtalya’da da benzer davalar açıldığı kaydedildi.

HUKUK ŞİRKETLERİ TARTIŞMA YARATTI

Rogert & Ulbrich ve Casar-Preller isimli hukuk şirketleri, maddi kazanç elde etmek için insanların endişelerini sömürdüklerine yönelik iddiaları ise yalanladı.

İngiliz Financial Times gazetesi, şirketlerden birinin Düsseldorf merkezli Rogert & Ulbrich olduğunu ve diğer şirketin ise Mainz merkezli Casar-Preller olduğunu duyurmuştu. Her iki şirket de geçmişte Alman otomotiv markası Volkswagen'in diesel yakıt skandalından hukuki zafer kazanmış fakat Alman medyası bu iki şirketi şöhret ve para elde etmek için sömürmekle suçlamıştı.

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber