Organ Bağışı Haftası'nda üzen tablo: Türkiye'de 100 aileden sadece 27'si bağışçı

Türkiye'de 30 bine yakın kişi organ nakli için sıra bekliyor. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 5 bin hastaya nakil yapılabildi. Nakil sayısının artmasının tek yolu ise hem organ bağışlarının çoğalmasından hem de ölen yakınlarının bilinçlenmesinden geçiyor...

Son Güncelleme:

3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası, 30 bine yakın hastanın nakil beklediği Türkiye’de organ bağışında halen Avrupa standartlarının gerisinde seyreden farkındalık durumunun yeniden irdelenmesi için fırsat sunuyor.

Uzmanlar ise, organ bağışı ve nakli konusunda hem toplumun hem de sağlık çalışanlarının, özellikle de yoğun bakım servislerinde görev yapan personelin bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Merkezi Ankara’da bulunan Türkiye Organ Nakli Vakfı yönetim kurulu başkanı Dr. Eyüp Kahveci, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın destekleyici açıklamalarına rağmen organ bağışının önünde daha çok dini engellerin çıktığını kaydediyor. 

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu "organ naklinin caiz olduğunu" açıklamış ve aynı kararda “Organınızı vereceğiniz kişi, yaptığı iyilik ve fenalıklardan kendisi sorumludur” denmişti. 

ORGAN BAĞIŞI NASIL YAPILIR?

Organ bağışına dair asılsız bilgilerin yaygınlığı da kişileri bağışçı olmaktan alıkoyan bir diğer engel olarak ortaya çıkıyor.

"Yasal olarak "Bilgilendirilmiş Rıza" sistemine dayalı bir organ bağışı bulunan ülkemizde, kişiler ya hayatta iken bağışçı olduklarını beyan ediyorlar veya öldükten sonra yakınlarının izni gerekiyor," diyen Kahveci, Avrupa ülkelerinin neredeyse tamamında daha fazla organ temin etmek ve bekleme listelerindeki hastalar için yaşama tutunma fırsatı oluşturmak için "Varsayılmış Rıza" denilen uygulamayı örnek gösteriyor. 

Buna göre, kişiler doğuştan organ bağışçısı kabul ediliyor ve son 5 yılda İngiltere ve Fransa bu sisteme geçerken, İrlanda, Almanya, Hollanda’da ise ilgili yasa parlamento ve kamuoyu nezdinde tartışılıyor. 

"İspanya’da milyon nüfus başına 48 donör var. Diğer bir deyişle yoğun bakımda hayatını kaybeden ve organları yakınları tarafından bağışlanmış ve en az bir organı başka hastalar için kullanılmış olan donörlerin ülke nüfusuna oranı ile İspanya dünyada birinci konumda. AB ortalaması 25 civarında. Bizde ise bu oran 7.5," diyor Kahveci. 

Bir başka ifadeyle, "Varsayılmış Rıza" sistemi olmasına rağmen yine de aileden izin alınan İspanya'da yoğun bakımda ölen hastaların aileleri ile yapılan organ bağışı görüşmesinde 100 aileden 90'ı ölen yakınlarının organlarını bağışlamaya razı gelirken, Türkiye'de bu oran sadece yüzde 27.

Kaynak: Euronews.com

Sonraki Haber