Nerede, hangi branşta doktor eksiği var?
Türk Tabipler Birliği'nin verilerine göre; 2021 yılında bin 405 sağlık çalışanı 'iyi hal belgesi' alarak yurt dışına gitti. Bu durum ve özel sektöre kayışlar kamuda uzman doktor eksikliğine neden oluyor. Peki Türkiye'deki illerde durum nasıl? Hangi ilde, hangi branşta sağlık çalışanı eksiği var?
EREN SAKARYA-CİHAT ASLAN
İki yıldır mücadele edilen koronavirüs pandemisinde şüphesiz en çok yorulan meslek grubu sağlık çalışanları oldu. Bu süreçte aralarından bazıları yaşamını yitirdi. Geride kalanlar günlerce izin yapamadı, sık sık şiddete maruz kalmaya devam etti. Türk Tabipler Birliği'nin verilerine göre; 2021 yılında bin 405 sağlık çalışanı 'iyi hal belgesi' alarak yurt dışına gitti. Sağlık çalışanlarının Türkiye'yi terk etmesi, kalifiye personel sayısında sıkıntıya sebep oluyor.
Pek çok vatandaş uzman doktor bulmakta yaşadıkları sıkıntıyı sosyal medya üzerinden paylaşıyor. Peki Türkiye'nin farklı illerinde durum nasıl? Hangi ilde, hangi branşta doktor açığından söz etmek mümkün?
GİRESUN: KADIN DOĞUM
Giresun Tabipler Odası Başkanı Dr. Erhan Demirelli, Giresun Kadın Doğum Hastanesi'nde bulunan kadın doğum uzmanı sayısının yetersiz olduğunu söylüyor. Demirelli, "Görele Devlet Hastanesi'nde başta kadın doğum, çocuk hastalıkları ve dahiliye uzmanı olmak üzere birçok eksik bulunuyor" diyor.
KARABÜK: ENDOKRİNOLOJİ, GASTROENTROLOJİ, HEMOTOLOJİ
Karabük Tabipler Odası Başkanı Dr. Halil Berkay Uzuncu ise Karabük'te genellikle bazı yan branşlarda hekim açığı olduğunu ifade belirterek, "Bunları endokrinoloji, gastroentroloji, hemotoloji takip ediyor" diye sıraladı.
ISPARTA: YETERLİ SAYIDA UZMAN VAR
Isparta-Burdur Tabipler Odası Başkanı Prof. Dr. Nermin Karahan ise her branştan yeterli sayıda uzmanlarının olduğunu belirtiyor. "Devlet hastanelerinde onkolog eksikliği olabilir sadece. Özel hastanelerde zaten eksiklik yok, olsa bile her türlü eksikliklerini gideriyorlar" diyor.
Yukarıda bahsettiğimiz üç ilin tabip odası başkanları da son dönemde yurt dışına gitmek için başvuran hekim sayısında artış olduğunu aktarıyor. Demirelli, "Üç hekim yurt dışına gitme amacıyla iyi hal kağıdı talebinde bulundu" derken, Karahan bazı uzman ve pratisyenlerin belge alarak yurt dışına yerleştiğini söylüyor. Karahan, "Pandemiden önceki yıl 2019'da yurt dışına gitmek için başvuran hiçbir sağlık çalışanımız olmadı. Son üç senede ise yedi sağlık çalışanımız gitti" diye konuştu.
Uzuncu ise tıp fakültesindeki öğrencilerin ve yeni pratisyenlerin yüzde 30'unun yurt dışına gitmek istediğini söylüyor.
BOLU: ÇOCUK CERRAHİ
Bolu Tabipler Odası Başkanı Prof. Dr. Serpil Yıldız, iş yüklerinin arttığından bahsederek, "Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi'nde çocuk cerrahi bölümünde uzmanımız yok. Plastik cerrahide bir hocamız var, beyin cerrahide iki tane. Çok büyük iş yükü altındalar" diyor.
ADANA: ÇOCUK METABOLİZMA BÖLÜMÜ KAPANDI
Adana Şehir Hastanesi'nde çocuk metabolizma bölümünün kapandığını ifade eden Adana Tabipler Odası Başkanı Dr. Selahattin Menteş ise, "Çocuk metabolizma uzmanlığı, endokrin uzmanlığı, kalp damar cerrahisi tercih edilmiyor. Kadromuz üç iken, bir hekime düşüyor" dedi.
ŞANLIURFA: DOKUZ BÖLÜM KAPATILDI
Şanlıurfa Tabipler Odası Genel Sekreteri Dr. Fırat Erkmen, 3 milyonluk şehirde bazı bölümlerin eksikliğinin yaşandığını ifade ediyor. Erkmen, "Şehrimizde çoğu ultrason, ameliyat sırası aylarca ötelenmiş durumda. Son dönemde üniversitede göğüs cerrahi, medikal onkoloji, patoloji, plastik cerrahi gibi 9 bölüm kapatıldı. Sadece vatandaşlar açısından değil, tıp öğrencilerinin eğitiminde de eksikliklere neden olacak" diyor.
Isparta-Burdur Tabipler Odası Başkanı Prof. Dr. Nermin Karahan, kamudan çok ciddi sayıda erken emekliliğini isteyen hocaların olduğunu söyleyerek, "Emeklilik, bu iş yükünü kaldıramayan çoğu arkadaşımızın aklının bir köşesinde yatıyor" şeklinde konuştu. Erkmen ise, özel hastanelere transferlerin olduğunu aktararak, "Urfa'da haftada 1-2 tane arkadaşımız yurt dışına çıkmak için benden belge almaya geliyor" ifadesini kullandı.
Adana Tabipler Odası Başkanı Uzman Dr. Selahattin Menteş ise şu bilgileri paylaştı; "2012'de yurt dışına 59 kişi giderken, 2022 Ocak ayında 197, Şubat'ta 157, Mart'ta 234, Nisan'da 241, Mayıs'ta 161 kişi iyi hal belgesi alıyor. Bu sene yaklaşık 2 bin 500 kişinin yurt dışına çıkacağını düşünüyoruz. Tıp fakültelerine başlayan her 10 öğrenciden 7'si Almanca kursuna başlıyor."
Kaynak: Web Özel