'mRNA' koronavirüs aşısı güvenli mi? 884 bin aşılı ile 884 bin aşısız karşılaştırıldı! İşte sonuç
Şimdiye kadar mRNA koronavirüs aşısının yan etkileri konusunda yapılmış en büyük araştırma da 884 bin aşılı ile 884 bin aşısız kişi karşılaştırıldı. Çalışmada mRNA aşısının güvenli olduğu tespit edildi.
mRNA koronavirüs aşısının güvenli olup olmadığı tartışılmaya devam edilirken The New England Journal of Medicine dergisinde yayınlanan bir çalışma gerçeği gözler önüne serdi. 884 bin aşılı ile 884 bin aşısız kişinin karşılaştırıldığı çalışmada mRNA aşısının ciddi bir yan etkisinin olmadığı ve güvenli olduğu tespit edildi.
Çalışmanın şimdiye kadar bu konuda yapılmış en büyük araştırma olduğu belirtilirken aşının pıhtılaşma yapmadığı, nadir miyoperikardit ve basit lenf şişmesi gibi yan etkileri olduğu belirlendi.
Üsküdar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu'nun Twitter hesabından yaptığı paylaşımda açıkladığı çalışmanın sonucuna göre mRNA aşıları pıhtılaşma yapmıyor, ancak nadir miyokardit ve basit lenf şişmesi gibi yan etkileri var.
Kritik 168 gün! Tüm gönüllüler izlenecek
Doç. Dr. Yılancıoğlu, yaptığı paylaşımda, "Böylesine büyük bir kohort çalışmadan sonra aşı güvensizdir diyebilmek için ancak bu kadar büyük bir çalışma gerekir. Artık aşının güvenli olup olmadığı hususu ile ilgili bilimsel olmayan görüşler yerine bilime güvenerek hareket etmek gerekiyor. Covid-19 enfeksiyonunun etkileriyle ilgili oldukça fazla çalışma var. Hastalığı geçirenler kalp, sinir, böbrek, sindirim sistemi ve neredeyse tüm sistemleri ilgilendiren ciddi sorunlar ile karşılaşıyor ve bu riskler enfeksiyonu geçirmeyenlere göre yüzlerce kat fazla" ifadelerini kullandı.
Ayrıca her gün onlarca analiz yayınlandığını ve aşıların güvensiz olması, en ufak bir tereddüt olması durumunda bir kişiye daha aşı yapılamayacağını bilmek gerektiğini belirten Yılancıoğlu, şöyle devam etti:
"Saçma sapan komplo teorileri ile akılları bulandırmadan ciddi regülasyonlara ve bilime güvenmek daha akıllıca bir seçim. Bu tabloda da aşı ile Covid-19 hastalığının riskleri karşılaştırılıyor, hastalığın kendisinin koruyucu olan aşının risklerinden kat ve kat fazla olduğunu gösteriyor. Aşının minimal riskini büyütüp hastalığın kendisine daha fazla güvenmek akıl dışı bir durum. Belki bugün hastalığı geçirmediniz fakat koronavirüs artık aramızda ve bir yere gitmeyecek, er ya da geç herkes bu hastalık ile tanışacak. Bu sebeple aşılı olmayı önemsiyor ve öneriyoruz. Aşısız yüzlerce riski almak yerine aşının çok minimal risklerini kabul etmek neden zor?"
Çift koronavirüs aşısı olanlara uyarı!
Ayrıca çalışmada hem hastalığın hem aşının karşılaştırıldığı 100 bin kişide risklerin yer aldığı tabloyu paylaşan Yılancıoğlu, "Sarı olanlar hastalığın kendi riskleri, maviler ise aşının riskleri (COVID-19 100 bin kişide 125 böbrek hastalığına sebep olurken, -5 değeri aşı mesela). Siz hangisini tercih ederdiniz?" dedi.
Kaynak: Haber Global TV