Astım ilacı koronavirüse çare olabilir

Japon doktorlar, bir astım ilacının zatürre geliştiren koronavirüs hastalarının semptomlarını hafifletmede etkili olduğunu açıkladı.

Son Güncelleme:

Japon doktorlar, Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan öldürücü korona virüsünün tedavisine dair umut olabilecek bir çalışmaya imza attı. Japonya resmi haber ajansında yer alan habere göre, Kanagawa eyaletindeki Ashigarakami Hastanesi'nden doktorlar, daha önce karantina altına alınan Diamond Princess yolcu gemisinden enfekte olan hastaları tedavi etti. Tedavi sürecine dair sonuçları Japon Enfeksiyon Hastalıkları Derneği'nin web sitesinde yayınlayan ekibin aktardığına göre, üç hastaya bağışıklık sistemi üzerinde etki eden "Ciclesonide" adlı bir astım ilacı verildi. 65 yaş üzeri olan ve oksijen desteği alan hastalar, durumlarının ciddi olmasına rağmen iyileşme gösterdi. Hastalardan 73 yaşındaki bir kadının, semptomlarında azalma görülmesinin ardından taburcu edildiği belirtildi.

ARAŞTIRMALAR SÜRECEK

İlacı Japonya Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'nden bilgi aldıktan sonra kullandığı öğrenilen ekip, ilacın akciğerlere ulaşarak iltihaplanmayı azaltmada etkili olabileceğini tahmin ediyor. İlacın etkinliği ise, diğer tıbbi kurumlarla gerçekleştirilecek detaylı çalışmaların ardından kesinleşecek.

İLK DEĞİL

Henüz kesin tedavisi bulunmayan korona virüsü ile ilgili daha önce benzer bir çalışmaya imza atan farklı bir Japon araştırma ekibi, AIDS tedavisinde kullanılan ilaçların korona virüsü kaynaklı zatürre belirtilerini geriletebileceğini açıklamıştı. Etkisinin kanıtlanması halinde grip için geliştirilen Avigan adlı ilacın da korona virüsü tedavisinde kullanılabileceği gündeme gelmişti.

JAPONYA'DA KORKUTAN TABLO

Japonya Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, Hyogo, Oita, Hokkaido, Kanagawa, Tokyo, Kyoto, Osaka ve Aichi bölgelerinden teyit edilen yeni vakalarla ülke genelindeki toplam vaka sayısının bine çıktığı açıklandı. Diamond Princess adlı gemiden enfekte olan 706 yolcu ve mürettebatın toplam vaka sayısına dahil olduğu belirtilirken, toplam vakaların 280'ini ise ülke genelindeki farklı eyaletlerden bildirilen vakaların oluşturduğu açıklandı. Ayrıca hükümetin daha önce Wuhan'dan tahliye ettiği koronavirüs taşıyıcısı 14 kişinin de toplam sayıya dahil olduğu kaydedildi. 

Eyaletlere göre dağılımda, Hokkaido 79 vaka ile virüsün en fazla görüldüğü bölge olurken, Hokkaido'yu 41 vaka ile Aichi izledi. Tokyo'da 40 vaka tespit edildiği bildirilirken, Kanagawa'dan 31, Chiba'dan da 14 vaka rapor edildi. Diğer vak'alar ise ülkenin farklı eyaletlerinde teyit edildi. Ayrıca bugün Yamaguchi eyaletinden de ilk vaka kayıtlara geçti.

BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

Son olarak daha önce Japonya'da karantinaya alınan Diamond Princess adlı geminin yolcularından birinin daha hayatını kaybettiği açıklanmış, gemi yolcuları arasından hayatını kaybedenlerin sayısı 7'ye yükselmişti. Gemi yolcuları haricinde, Japonya'nın farklı bölgelerinden de 6 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetmişti. Ülkedeki virüs kaynaklı ölüm vakalarının toplam sayısı 13'e çıkmıştı.

Sonraki Haber