Peki köydekilerin aşılanması? '400 ev dolaştılar 15 kişi aşı oldu'

Türkiye aşı olmayan milyonları konuşuyor. Kenttekilerin aşılanması kadar kırsaldakilerin aşılanması da önemli. Köylerde öyle tablolar ortaya çıkıyor ki artık sağlık personeli de çaresiz kalıyor...

Son Güncelleme:

Türkiye 22 milyon vatandaş nasıl aşı olur sorusunun yanıtını ararken kırsal bölgelerdeki aşı tedirginliği hâlâ sürüyor. Uzmanlar ise aşı kampanyalarının köylerdeki insanlara ulaşmadığı ve yerel yönetimlerin bu konuda acil çözümler üretmeleri gerektiği görüşünde.

Haberglobal.com.tr'ye konuşan Şanlıurfa Tabip Odası Genel Sekreteri Bulut Ezer, "İl Sağlık Müdürlüğü köyleri dolaşarak aşılama yapmaya çalıştı. 400 ev dolaşılıp, sadece 15 aşı yapılabilen bir gün oldu. Hem bölgede hem ülke genelinde aşı olmayanlara yönelik kısıtlamalar getirilmeden aşılama oranlarının yükselmesi zor gibi duruyor" dedi.

Türk Tabipler Birliği (TTB) Halk Sağlığı Kolu Başkanı Nasır Nesanır, yerel yönetimlerin insanları aşıya teşvik etmesini sağlayacak adımları ivedilikle yapması gerektiğini; bunların aşı olmak istemeyen gençlerin kitap ve eğitim giderlerinin karşılanması, toplu taşıma araçlarına aşı konusunda bilgilendirici afişlerin asılması olabileceğini söyledi.

Şırnak Tabip Odası Genel Sekreteri Sezai Sarıyıldız ise, halkı aşı olmaları konusunda ikna edip, bilinçlendirmek adına Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Şırnak Şubesi işe birlikte broşür hazırlayıp dağıtmaya başladıklarını anlattı. 

EN DÜŞÜK AŞILAMA SİİRT VE BİTLİS'TE

Şanlıurfa Tabip Odası Genel Sekreteri Bulut Ezer, "Maalesef aşı tereddütü devam ediyor. Özellikle kırsal bölgelerdeki tereddütte yol aldık denemez" diyor.

Sağlık Bakanlığı'nın ülke genelindeki aşı tablosu da bu durumu gözler önüne seriyor zaten. En düşük aşılama Siirt ve Bitlis'e ait. Bu iki ili Hakkari, Şırnak ve Mardin izliyor. 28 Temmuz 2021 itibarıyla toplam yapılan aşı sayısı 123 bin 609. Nüfusu 331 bini aşan şehirde iki doz olan yalnızca 34 bin 411 kişi var. Yani Siirt halkının yalnızca yüzde 10'u iki doz aşısını olmuş durumda. 

2 milyonu aşkın nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık sekizinci şehri olan Şanlıurfa'da ise, iki doz aşısını olan yalnızca 88 bin 798 kişi bulunuyor. Bu da toplam nüfusun ancak yüzde 8'ine tekabül ediyor.

"Yerel yönetimlerin üzerine düşeni yapmadığını düşünüyorum" diyen Bulut Ezer, "Aşı konusunda bilgilendirici farklı dillerde afişler hazırlanmalı. Aşıyı teşvik etmek için yerel medya üzerinden de söylemler geliştirilip, yerel yöneticilerin müdahil olduğu programlar yapılmalı. Çünkü aşıya erişimde bir sıkıntı yok. Yeterli aşı var, talep yok" diye konuştu.

Şırnak Tabip Odası, aşı tereddütünü aşmak için SES Şırnak Şubesi ile birlikte hazırladıkları Türkçe ve Kürtçe broşürleri haberglobal.com.tr okurları ile paylaştı.

ŞIRNAK'TA FARKLI DİLLERDE AŞI BROŞÜRÜ

Şırnak Tabip Odası, aşı konusunda halkla birebir iletişim kurup, kafalarındaki soru işaretlerini gidermek adına SES Şırnak Şubesi ile birlikte ortak bir çalışmaya imza atttı.

Şırnak Tabip Odası Genel Sekreteri Sezai Sarıyıldız, bu girişimin yeni olduğunu, bir iki hafta sonra sonuç almaya başlayacaklarını anlattı: "Salgına karşı tek silahımız aşı ve aşı olmamakta ısrar etmek çok büyük bir engel. Güvenilirliği kanıtlanmış aşılar bunlar. Aşının hayat kurtardığını biliyoruz. Ayrıca salgın tamamen bitene kadar aşı olunsa da maskemizi takıp, kurallara uymaya devam etmeliyiz."

"AŞI OLMAMAK ÖZGÜRLÜK DEĞİL, HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR"

Bulut Ezer, aşı olup olmama konusunda kararsızlık yaşayan vatandaşlara ise şöyle seslendi: "Covid-19 aşısının ortaya çıkmış ciddi bir yan etkisi yok. Eğer aşılanmamaya devam ederlerse yaşayacakları nefes alamama yan etkiden daha ciddi bir problem."

Türk Tabipler Birliği (TTB) Halk Sağlığı Kolu Başkanı Nasır Nesanır ise, aşı olmamanın bireysel bir özgürlük olmadığının altını çizdi: "Aşı olmadığınızda hem kendi ölümünüze hem başkalarının ölümüne yol açabiliyorsunuz. Bu yüzden 'ben aşı olmuyorum' demek bireysel bir özgürlük değildir, bir halk sağlığı sorunudur."

"GENÇLERİN EĞİTİM GİDERLERİ KARŞILANARAK TEŞVİK EDİLMELİ"

Nasır Nesanır, yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı: "Ağustosta en az 30 milyon kişiyi aşılamamız gerekiyor. Sağlık Bakanlığı aşı istasyonları açmalı. Toplu taşıma araçları afişlerle donatılmalı. Muhtarlar mahallelerde bilgilendirici toplantılar yapmalı. Gençlerde aşı tereddütü çok fazla. Bunu gidermek için kitap ve eğitim giderleri karşılanmalı."

gamze.bal@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber