Kanser hastalarını koronavirüsten koruyan 8 beslenme önerisi

Hangi kanser hastaları, koronavirüste daha ciddi risk altındadır? Kanser hastaları koronavirüsten korunmak için nasıl beslenmeli? Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Tayfun Hancılar, açıkladı.

Son Güncelleme:

Koronavirüs (COVID-19) , ülkemiz ve tüm dünya için ciddi bir sağlık tehdidi oluşturmaya devam ediyor. Peki, hangi kanser hastaları daha ciddi risk altındadır? Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Tayfun Hancılar, "Hodgkin dışı lenfoma, kronik lenfositik lösemi, akut miyeloid lösemi, akut lenfoblastik lösemi ve multipl miyelom gibi kan maligniteleri olan hastalar, kemik iliği nakil hastaları, aktif kemoterapi, immünoterapi ve radyoterapi uygulanmakta olan tüm kanser hastaları; yeni koronavirüsten korunma konusunda daha dikkatli olmaları gereken hastalardır. Hastalığın akciğer üzerindeki etkileri göz önüne alınırsa, KOAH ve akciğer kanseri hastalıkları birlikte olan hastalarımız daha dikkatli olmalıdır" dedi.

KORONAVİRÜS RİSKİ TEDAVİSİ TAMAMLANMIŞ KANSER HASTALARINDA DA RİSK OLUŞTURUR MU?   

Dr. Öğr. Üyesi Tayfun Hancılar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kanser tedavisi tamamlanmış ve sağlığına kavuşmuş hastaların riski, çok daha düşüktür. Ancak kemoterapi ve radyoterapinin bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri, bazen beklenenden uzun sürebilir. Bu nedenle; bu hastalarımızın tedavi sonrası 2 ay daha dikkatlerini en üst düzeyde tutmaları gereklidir." 

KORONAVİRÜSTEN KORUNMA YOLLARI  

Aktif kemoterapi, immünoterapi ve radyoterapileri devam eden hastaların tedavilerine kesinlikle ara vermemesi gerektiğini kaydeden Dr. Hancılar, "Gerekli önlemlere uygun yaşayarak, tedavilerine düzenli devam etmelidirler. Özellikle tedavi altındaki kanser hastalarına, kapalı mekanlardan mümkün olduğunca uzak durmalarını tavsiye ediyoruz. Açık havada virüsün yayılma riski olmadığı için maske takmak gereksizdir, ancak kapalı mekanlarda (otobüs, tren, sinema salonları, alışveriş merkezleri, spor alanları, restoranlar vb.) bulunması gereken kanser hastalarına ağız ve burun bölgesini, tam kapatan maske takmalarını öneriyoruz.  

Doğal olarak el teması kaçınılmaz olduğu için ellerin; yüz ve ağız, burun ile temas etmemesine dikkat etmek gereklidir. Elleri sık sık en az 20 saniye sabunla yıkamak veya yüzde 60 alkol içeren solüsyonlar ya da dezenfektanlar kullanmak korunma açısından çok önemlidir.  

Kanser tedavisi gören hastalarımıza mümkün olduğunca yurt dışı seyahatinden kaçınmalarını öneriyoruz. Tedavileri devam eden kanser hastalarının,hastalık belirtileri olmasa da yeni koronavirüs taşıyıcılarının kuluçka döneminde bulaşıcı olma özelliğinin devam ettiği göz önünde tutularak kalabalık yerlerde olmamaları ve ziyaretçi kabulünü en aza indirmelerini öneriyoruz" diye konuştu.


KORONAVİRÜSTEN KORUNMAK İÇİN 8 BESLENME ÖNERİSİ

Dr. Hancılar, "Bağışıklık sistemini güçlendirmek, koronavirüse karşı alınacak en iyi önlemdir. Bu nedenle; riskli kanser hastalarının beslenmesi, önem kazanmaktadır" diyerek, tedavisi devam eden kanser hastalarına şu önerilerde bulundu: 

1. Günde en az 2.5 litre sıvı tüketin. 

2. Kefir bağışıklık sistemi için çok yararlıdır ve tedaviler esnasında güvenle kullanılabilir. Mümkünse evde hazırladığınız kefiri günde 2 bardak olarak içebilirsiniz.

3. Propolis içeren solüsyonlardan günde bir kez tüketebilirsiniz.

4. Gün içinde tüketeceğiniz suyun içine bir adet limon koyarak kullanın, limon hem içerdiği C vitamini nedeni ile virüslere karşı koruyucu olacaktır hem de daha fazla miktarda su içmenizi sağlayabilir.

5. Öğünlerinizde mutlaka sebze ve yeşillik içeren salatalar olmalıdır.

6. Meyve ve sebzeleri kullanmadan önce dikkatlice yıkayın. 

7. Kemoterapi esnasında kullanılmasını önermediğimiz; greyfurt ve nar suyu haricindeki meyve sularını taze olmak kaydı ile rahatlıkla tüketebilirsiniz.

8. Zerdeçal ve zencefilin, ağız yoluyla emilimi yüksek olmasa da bağışıklık sistemi için yararlıdır. Salatalara ekleyerek ya da yoğurt ile birlikte tüketebilirsiniz.

Sonraki Haber