Kadınlar alkol problemlerinde erkekleri nasıl yakaladı?

Yapılan araştırmalara göre kadınların 26 yaşından sonra daha fazla alkol tüketmeye başladığı gözlenmiş. Önceden erkekler, kadınlardan üç kat daha fazla alkol sorunu yaşarken son yıllarda bu makas da kapanmış...

Son Güncelleme:

Pandemi ile birlikte dünya genelinde alkol tüketme oranları yükseldi. Yapılan bazı bilimsel araştırmalara göre ise kendilerini sosyal içici olarak gören insanların önemli bir kısmı aslında gerçek bir alkol problemi ile karşı karşıya olabilir.

Üniversitede ara sıra sosyal ortamlarda alkol aldığını söyleyen Victoria Cooper, okuldan sonra iş hayatına başladığında yaşadığı sorunları alkolle aşmaya çalıştığını söylüyor. Kendini hiçbir zaman alkolik olarak görmediğini yaşadığı sorunu çok sonra fark ettiğini söyleyen Cooper (30), “Benim kafamdaki imaja göre alkoliklik bir şarapçı gibi yol kenarında oturmaktı” diyor.

Uzmanlara göre sinema ve diziler gibi medya araçlarında alkolizm çoğu zaman ‘kılıksız ve sokağa düşmüş’ insanlar gibi lanse ediliyor ama gerçek öyle olmayabilir.

Son yıllarda ABD’de yapılan araştırmalara göre kadınlar alkol tüketiminde erkekler ile aralarında olan makası kapattılar.  Alkol sorunu yaşayan üç erkeğe bir kadın düşerken şimdi bu oran 1’e 1’e kadar gerilemiş durumda.

20'LERİN BAŞINDAKİ GRUP

2019 yılında yapılan bir araştırmaya göre ise 20’lerin başlarındaki genç kadınların sarhoş olma oranı aynı yaştaki erkeklerden daha fazla. Uzmanlara göre genç kadınların artan mental sorunları alkol tüketme oranlarına da yansıyor.

Kadınlar üzerine bağımlılık araştırmaları yapan psikolog Dawn Sugarman, “Sadece kadınların daha fazla alkol tükettiğini görmüyoruz aynı zamanda alkolden fiziksel ve ruh sağlığı olarak daha fazla etkilendiklerini de görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Araştırmalara göre kadınlar alkolden kaynaklanan karaciğer, kalp ve kanser gibi rahatsızlıklara erkeklerden daha fazla yakalanabiliyor.

26'SINDAN SONRA HIZLANABİLİYORLAR

Geçmiş yıllara göre genç kadınlar ve erkeklerde alkol kullanımında bir düşüş gözlense de kadınların 26 yaşından sonra alkol tüketimlerini hızlandırabildikleri görülüyor.

Ulusal Alkolizm Enstitüsü bilimsel danışmanı Aaron White, “Daha az insan içki içiyor olsa da içenlerin de yaşadıkları sorunları aşmak için bunu yapıyor olduğunu gözlemliyoruz” değerlendirmesinde bulunuyor.

Kadınların erken yaşlarda erkeklerden daha fazla stres içinde oldukları kabul ediliyor. Bu sebeple genç kadınlarda görülen yeme bozuklukları erkeklerden daha fazla oluyor. Covid-19’un yarattığı mental sorunların ise alkolizme nasıl bir etki ettiği ilerleyen zamanlarda görülecek.

KADINLARIN VÜCUDUNDA DAHA AZ SU VAR

Kadınların alkol tüketimine ilişkin araştırmalar 1990’lı yıllarda bilim dünyasında popüler oldu. Kadınların vücudunda erkeklere göre daha az su olduğu için alkole dayanıklılıkları erkeklere göre çok daha düşük.

Başka bir araştırmaya göre acil servislere alkolden kaynaklı sorunlarla başvuran kadınların oranı 2006-2014 yılları arasında yüzde 70, erkeklerin oranı ise yüzde 58 artmış. 2009-2015 yılları arasında ise siroz hastalığına kapılan kadınların oranının yüzde 50, erkeklerin ise yüzde 30 arttığı tahmin ediliyor.

Kadınlar üzerine bağımlılık araştırmaları yapan psikolog Dawn Sugarman’ın yaptığı bir deneye göre ‘alkolün kadınları erkeklerden daha çok etkilediği’ bilgisinin pek çok alkolik kadında olmadığı ifade ediliyor.

Öte yandan alkol sorunu olan kadınların sadece kadınlardan oluşan terapi gruplarında sorunlarını daha iyi ifade ettikleri gözlenmiş.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü NPR'da Aneri Pattani imzasıyla yayımlanan 'Kadınlar artık en az erkekler kadar içiyorlar-Zevk için değil dayanmak için' isimli makaleden alınmıştır. 

Sonraki Haber