Hibiskus çayının faydaları nelerdir? Hibisküs çayı nasıl hazırlanır?

Hibiskus nedir, faydaları nelerdir? Hibiskus çayı neye iyi geliyor? Hibiskus çayının zararları var mı? İşte, hibiskus çayı hakkında merak edilenler...

Son Güncelleme:

Uzmanların faydalarını ekranlarda ve sosyal medyada paylaşmasıyla birlikte popülerleşen hibiskus, sağlık ve zayıflamaya yardımcıdır. Hatmi çiçeği olarak da bilinen hibiskus, 'nar çiçeği, Medine gülü' gibi çeşitli isimlerle de aktarlarda satılmakta. Bu bitkiyle hazırlanan hibiskus çayıysa sağlıklı olma konusunda oldukça faydalıdır. Beyaz, turuncu, mor, kırmızı ve sarı renkleri de bulunan hibiskus, çay yapımında kullanılır. Peki, hibiskusun faydaları nelerdir? Hibiskus çayı nasıl yapılır? İşte, şifa deposu nitelikleriyle bilinen hibiskusun faydaları...

HİBİSKUS ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?

- İştah düşürücü özelliği bulunur, metabolizmayı hızlandırır ve yağ yakımını kolaylaştırır.

- Vücut içerisindeki kötü kolesterol seviyesini azaltır, iyi kolesterolü de dengelemede başarılıdır.

- Kolesterolü dengede tutmuş olduğu için kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır.

- Hibiskus çayı hipertansiyonu da dengede tutar.
Karaciğer dostudur. Karbonhidrat emilimini yavaşlatır ve kan şekerini dengeler.

- Antidepresan özellikleri bulunur. Bu sayede uykusuzluğa ve strese karşı da bir hayli etkilidir.

- Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Bu şekilde diyabet riskini düşürür.

- Yapılan bir çalışmaya göre kanser hücrelerinin çoğalmasını yavaşlatmış olduğu kanıtlanmıştır.

- Regl ağrılarına iyi gelir.

- Zengin C vitamini içeriğinden ötürü grip ve soğuk algınlığına karşı da son derece etkilidir.

- Fiziksel ve zihinsel olarak kullanan kişide rahatlama sağlar. Sinir sistemini sakinleştirir.

- Vücut içerisindeki serbest radikallerin yok edilmesinde destekleyici olan hibiskus çayı, yaşlanma etkilerini de geciktirir.

- Bağırsak hareketlerinde hızlandırma sağlar. Bu sayede sindirim sisteminin daha düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.

- Vücut direncini yükseltip kış hastalıklarına yakalanma riskini düşürür.

- Antibakteriyel özelliğinden ötürü vücudun temizlenmesine de destekçidir.

HİBİSKUS ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?

Hibiskus çayı için gereken malzemeler şu şekildedir;

- 1 tatlı kaşığı kurutulmuş hibiskus

- 1 su bardağı içme suyu.

Hibiskus çayı yapımı esasında çok kolaydır. İlk olarak su kaynatılır. Ardından kaynar suyun içerisine 1 tatlı kaşığı kadar hibiskus eklenir ve demlenmesi için de 10 dakika kadar beklenir. Devamında çay süzülerek içilir. Hibiskus çayı mayhoş bir tat bırakır. Bu nedenle de bal, tarçın ya da esmer şeker eklenerek de içilebilir. Hibiskus çayı günde en fazla 2 bardak içilmesinde fayda vardır.

HİBİSKUS ÇAYININ ZARARLARI NELERDİR?

Her şeyde olduğu gibi hibiskus çayının fazlası da sağlık yönünden zararlı olarak görülür. Hibiskus çayı aşırı tüketildiği takdirde kan basıncını düşürür. Düşük tansiyonu bulunan kişiler de bu durum baygınlığa sebebiyet yaratabilir. Aşırı bir şekilde tüketilen hibiskus çayı bazı kişilerde halüsinasyon görmeye de yol açabilir.

Sonraki Haber