Hayatı pamuk ipliğine bağlıydı! Mucize gibi bir operasyonla yaşama tutundu

Kalbini besleyen damarlardan birinin doğuştan gelişmediği, diğer ikisinin ise bağlı olduğu damarın pamuk ipi inceliğinde olduğu tespit edilen 65 yaşındaki Mehmet Emin Yümlü, başarılı bir operasyonla yaşama tutundu.

Son Güncelleme:

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde yaşayan Mehmet Emin Yümlü, geçtiğimiz günlerde kalbinden rahatsızlandı. Kızıltepe'deki bir sağlık kuruluşuna giden Yümlü acil olarak Diyarbakır'da bulunan Dicle Üniversitesi Kalp Hastanesi'ne sevk edildi.   

Mehmet Emin Yümlü'yü hemen operasyona alan Dicle Üniversitesi Kalp Hastanesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim görevlisi Prof. Dr. Faruk Ertaş, anjiyografi ile damarları görüntülediğinde oldukça şaşırtıcı bir durumla karşılaştı.

"Hastamız göğüs ağrısı şikayetiyle merkezimize başvurdu. Yaptığımız değerlendirmede hastanın kalp krizi riskinin olduğunu ve acil anjiografi işlemi yapılması gerektiği bilgisini verdik. Yaptığımız anjiografi de çok dramatik ve riskli tabloyla karşılaştık. Şuana kadar 10 binin üzerinde anjio yaptım ancak ilk defa böyle kritik bir damar yapısıyla karşı karşıya kaldım. Gerçekten diğer doktor arkadaşlarla beraber değerlendirirken hayretler içerisinde kaldık. Normalde kalbi besleyen 3 tane damar var. Sağ damar orta damar ve ana damar bunlar kalbi besleyen damar yapıları, sağ damar doğuştan gelişmemişti. Orta ve ana damar çıktığı damar pamuk ipliği kadar ince bir kanalla kalbi ancak besleyebiliyordu. Yani yüzde 99 tıkalıydı. Ve bu hasta için inanılmaz risk oluşturuyordu. Tabi hastaya tedavi seçeneklerini sunduk ya açık kalp ameliyatı olması gerektiği ya da son dönemlerde popülertesi artan anjiografi artı stentleme yöntemi önerdik. Hasta ısrarla ameliyatı kabul etmeyince ve riskli olunca da biz 20 dakika içerisinde işlemi yaparak o damarı yüzde yüz açtık. O pamuk ipliğindeki ince olan kanalla hastayı yeniden hayata bağladık damarın açılmasıyla."

YAŞAMA TUTUNDU

Mehmet Emin Yümlü, sadece 20 dakika süren ve oldukça riskli operasyondan yaşama tutunarak çıktı. Kalbini güçlükle besleyen o pamuk ipliği inceliğindeki damarı artık yüzde yüz açılmış durumda.

"Ben Kızıltepe'de yaşıyorum. Kalbim sıkıştı ve kendisi de doktor olan oğluma söyledim. Beni hemen hastaneye götürdü. Kollarım uyuşuyordu. Kızıltepe'den Diyarbakır'a sevk ettiler. Ricle Üniversitesi Kalp Hastanesi'ne getirdiler. Burada da operasyona aldılar. Ben operasyon sırasında uyanıktım damarı gösterdiler inanamadım. İncecik ve dedikleri gibi pamuk ipliğine bağlıydı. Profesör Doktor Faruk Ertaş alanında çok iyi bir hocadır. Müdahale ederek damarı açtı ve stent taktı. Allah ondan razı olsun, çok mutluyum."


'MUCİZEYDİ'

Kendisi de doktor olan Mehmet Emin Yümlü'nün oğlu Serhat Yümlü, durumu mucize olarak değerlendiriyor.

"Babamın kolda ve göğüste ağrısı olunca oturduğumuz yerdeki özel bir hastaneye götürdük. Kardiyoloji uzmanına gösterdik, şimdi orada yapılan tahlillerde yani kalp krizi geçirdiği yönünde bulgular vardı. O nedenle biz anjiyo yapılması gerektiği için buraya getirdik. Tabi anjiyo esnasında biraz farklı bir durumla karşılaşıldı. Çok ince pamuk ipliği gibi bir yerden kanlanmanın devam ettiği ve onunla yaşama tutunduğunu gördük. Mucize gibi bir şeydi. Şimdi burada Faruk hoca da riskli olduğunu müdahale edilse bile hayatı riskinin yüksek oranda olduğunu isterse ameliyat seçeneğini de anlattı. Bizde yani tüm riskleri göze alarak hocamıza da güvenerek böyle riskleri aldık. Stent denemesini istedik, sonuçta da çok güzel oldu kendisine de çok teşekkür ediyoruz."


Haber: Abdülkadir Konuksever

Fotoğraflar: Burak Emek

Sonraki Haber