"Hastane ruhsatında taksi plakası benzeri piyasa"

Özel sağlık kuruluşlarına 2008 yılından beri yeni ruhsat verilmemesi nedeniyle hastane, tıp merkezi ve laboratuvarlarda taksi plakası benzeri ruhsat piyasası oluştu. Yılda ortalama 50 ruhsatın el değiştirdiği belirtilirken, milyonluk fiyatların da kadro ve uzmanlıklara göre belirlendikleri aktarıldı

Son Güncelleme:

Özel sağlık kuruluşlarının ruhsatları ve kadrolarının el değiştirdiği büyük bir sağlık piyasası oluştu. Dünya gazetesinden Yasemin Salih'in haberine göre, özel sağlık kuruluşlarına 2008’den bu yana yeni ruhsat verilmemesi; hastane, tıp merkezi ve poliklinik ruhsatlarında taksi plakası piyasasına benzer bir pazar yarattı.

Habere göre yılda ortalama 50 sağlık ruhsatı el değiştiriyor. Milyonluk fiyatlar, kadro ve uzmanlıklara göre belirleniyor. Küçükler, giderleri karşılayamayınca büyükler piyasayı domine ediyor.

OHSAD Başkanı Reşat Bahat’a göre yönetmelik, sektörün sağlıklı büyümesini engelledi.

Türk Tabipler Birliği’ne (TTB) göre, oluşan piyasa yasal değil. TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut, ruhsat devirleri ile ilgili suç duyurusunda bulunduklarını bildirdi. Bulut, "İşi diploma kiralamaya kadar götürenler var" yorumunu yaptı.

En pahalı ruhsatların İstanbul, Antalya ve Gaziantep’te olduğu belirtiliyor. Öte yandan, haberde görüşlerine yer verilen, sektöre ruhsat devirlerinde danışmanlık yapan Nazif Karbuz, yeni tip ruhsat alamayan ve/veya büyüme şansı olmayan tıp merkezlerinin tamamına il kısıtlaması olmadan istediği sağlık kurumuyla birleşme hakkı verildiğinin altını çiziyor.

Karbuz’un verdiği bilgilere göre Türkiye’de yılda ortalama 20 özel sağlık kurumu bulunduğu yerde el değiştiriyor.

OHSAD Başkanı Reşat Bahat’a göre ise 2008’deki ruhsat durdurma yönetmeliği Türk sağlık sistemine birçok açıdan zarar verdi.

Sonraki Haber