Geceleri çok mu acıkıyorsunuz? Vücudunuza sandığınızdan büyük kötülük

Gece geç saatte yemek yemek kilo almanın garantili formülü. Günlük tüketilen kalorinin büyük bir miktarını akşam 6-7'den sonra sadece kilo sorunu değil pek çok sağlık problemine de kapı açıyor.

Son Güncelleme:

Eve kurt gibi aç geldiniz. Dolapta ne varsa yumuldunuz. İki saat sonra tekrar acıktınız, saat 9 oldu. İşte burada yeniden bir şeyler tüketmeye başlarsanız fazla kilolara ve hastalıklara davetiye çıkarıyorsunuz. ‘Akşam 8’den sonra yemek yemeyin’ bu tavsiyeyi dünya üzerinde duymayan yoktur. Peki mantığı ne?Gündüz tüketilen besinlerin aynısını gece tüketmek neden vücudunuza iyi gelmiyor?

Amerikan Besin ve Diyet Akademisi uzmanlarından Joy Dubost eski diyet anlayışında kalorilerin ön planda olduğunu, 21. yüzyılda ise öğünlerin zamanlamasının öne çıktığını söylüyor.

Bilim insanları günlük aldıkları kalorinin yüzde 25’ini akşam yemeğinden sonra alan insanları inceliyor. Kilo ve yeme bozukluğu üzerine çalışan Profesör Kelly Allison akşam yemeğinden sonra yenen yiyeceklerin vücut tarafından yağ olarak depolandığını anlatıyor.

Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi’nden Steven Shea’ya göre; hayvanlar üzerinde yapılan deneyler sonucu günün belirli saatlerinde vücuda giren yiyeceklerin, mide içinde farklı kimyasal reaksiyonlara sahip olduğu ortaya çıkmış. Ayrıca gece geç yenen yemeklerin kan şekerini yükseltmesi sonucu kronik hastalıklara davetiye çıkarması da söz konusu.

BÜYÜK ÖĞÜN SAAT 15:00'DAN HEMEN SONRA OLABİLİR Mİ?

İnsanlar bütün gün çalıştıktan sonra kendilerini tek özgür hissettikleri zaman gece olduğu için bu zaman zarfında kendilerini sınırlamayıp, abur cubur, şekerli ve yüksek kalorili ürünleri tüketmeye meyilli olurlar. 2013 yılında 420 aşırı kilolu veya obez insan üzerinde yapılan bir araştırmaya göre; bu insanlar arasında büyük öğünlerini saat 15:00’dan sonra yiyen ve daha sonra yeme penceresini kapatan insanların 20 hafta sonunda ciddi kilo verdikleri gözlendi.

İspanya’daki Murcia Üniversitesi’nin yaptığı bu araştırma sonrasında gece geç yemek yiyen aşırı kilolu veya obez insanların, öğünlerini 15:00’dan sonra tamamlayanlara göre 3 kilo daha az verebildikleri saptandı. İki grup insan da aynı miktarda egzersiz yapıp, beslendiler.

Araştırmayı yapan bilim insanlarından Marta Garaulet gözlemleri soncu vücudun belli bir yağ yakma saati olduğunu gözlemlemiş. Aşırı yağlı ve sağlıksız beslendiği dünyaca kabul edilen Amerikan toplumunun yeme alışkanlıkları üzerinde yapılan bir ankete göre; ABD’li yetişkinler günlük kalorilerinin yüzde 17’sini kahvaltıda, yüzde 24’ünü öğle yemeğinde, yüzde 34’ünü ise akşam yemeğinde alıyorlar. Yani günün en az yemek tüketilmesi gereken zamanı en yoğun kalori alımının yaptıkları zaman. ABD’liler ‘gündüz bir kral, öğlen bir prens, akşam da bir yoksul gibi beslen’ kuralına uymuyor.

EVRİMSEL OLABİLİR Mİ?

Gece geç saatte yemek yemeyen bazı insanların yine de yemek yedikten sonra akşam 8’de, sabah 8’de olduklarından daha aç oldukları gözlenebiliyor. Oregon Üniversitesi araştırmacıları bunun evrimsel bir şey olduğunu savunuyor. İnsanlar mağaralarda yaşarken gece yemek yiyip yatmanın sonucu vücutta depolanan yağ ve enerji ile ertesi sabah oluşacak tehditlere hazır olduklarını düşünüyor.

KRİTİK SAATLER ÖĞLEDEN SONRA 3-4

Hormonların da gece yemeyi tetiklediğini düşünenler var. Maryland Tıp Fakültesi’nden Pamela Peeke kortizol ve adrenalin hormonlarının saat 15:00’da yükseldiğini ve vücudun kendini günün sonuna hazırladığını söyledi. Uzmana göre eğer saat 17:00’da son yemeğinizi yiyebilecekseniz bu sorun değil.

Ancak çoğu insanın mesaisi bu saatlerde sona ermediği ve evlerine varmadıkları için acıkıyorlar ve dikkatlerini toplamak adına 15:00-16:00 gibi ya bir kahve içiyorlar ya da bir şeyler yiyorlar. Bu zaman dilimi içerisinde abur cubur tüketenlerin kan şekeri yükseliyor ve kısa süre sonra tekrar acıkıyorlar, aynı tip beslenmeyi akşam yemeği için de yapıyorlarsa daha sonra gece acıkıyorlar.

Her gece yemeği kötü olmayabilir mi? Bazı uzmanlar akşam yapılan spordan sonra, yatmadan yarım saat önce içilen bir protein karışımının kasların büyümesine dahi yardımcı olduğunu söylüyor. Florida Eyalet Üniversitesi Spor ve Tıp Bilimleri Bölümü’nün direktörü Michael Ormsbee’ye göre; yatmadan önce yapılan protein atıştırmaları, kasları tamir edeceği için kilo alımına sebep olmuyor.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin tamamı Washington Post'ta Jennifer Van Allen imzası ile yayımlanan, 'Why eating late at night may be particularly bad for you and your diet' isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber