Dut kurusunun faydaları nelerdir?

Konu sağlıklı beslenmek olduğunda uzmanların tavsiyeleri arasında dut kurusu yer alıyor. Vücut direncini artıran, enerji veren ve kan değerlerinin yükselmesine olanak sağlayan dut kurusuun diğer faydaları nelerdir?

Son Güncelleme:

Kuruyemiş Türk toplumunun olmazsa olmazları arasında bulunur. Her kuruyemişin ayrı bir yararı bulunur. Özellikle de aralarından bir tanesi vardır ki tam bir şifa deposu olarak ifade edilir. Dut kurusu uzmanlar tarafından doğal antibiyotik diye nitelendiriliyor. Dut kurusunun faydaları saymakla bitmiyor. İşte dut kurusunun faydaları...

DUT KURUSU NEDİR?

Kurutulmuş dut kara ve beyaz dutun kurutulmuş şekli olarak ifade edilir. Dut yaklaşık olarak yüzde 80 civarında su bulunur. Bu sebeple kurutma neticesinde yaklaşık 5 kg taze dut 1 kg dut kurusu olmaktadır. Kurutma sırasında ürün içerisindeki su uçar ve ürünün özü kalır. Bu sebeple kuru duttaki besin değerleri özellikle de protein, karbonhidrat, vitamin oranları oldukça artmış olur.

DUT KURUSUNUN FAYDALARI

- Doğal bir antibiyotik olarak görülür.

- C vitamini deposudur.

- Antioksidan kaynağı olarak ifade edilir.

- Kalp hastalıklarına yakalanma riskini düşürür.

- Sindirim sistemine yarar sağlar.

- Karaciğer ve böbrek hastalıklarına karşı iyi gelir.

- Diş eti rahatsızlıklarına yararlıdır.

- Kemik gelişimini destekler.

- Kansızlığın önüne geçer.

- Kanı temizler.

- Kanın pıhtılaşmasının önüne geçer.

- Egzama tedavilerinde kullanılır.

- Kanser oluşumunu engeller.

- Soğuk algınlığı ve grip gibi çeşitli rahatsızlıkları önler.

- Kolesterol seviyeni dengeler.

- Göz sağlığı için çok faydalıdır.

- Saç dökülmelerine karşı kullanılır.

- Vücuda güç ve enerji verir ve iştah arttır.

DUT KURUSU KÜRÜ NASIL YAPILIR?

Vücuttaki iltihabı kurutucu özellikte bir kür olarak ifade edilebilen beyaz dut kürü. (üveit ve iltihaplanmaya bağlı kistlerde kullanılabilir. Şeker hastaları için uygun değildir.)

- Suyu kaynatıp dut kurusunu içine atın ve 6 dakika kadar daha kaynatıp altını kapatın.

- Ilıyana dek bekledikten sonra süzün.

- Yarısını sabah kahvaltısından yarım saat önce yarısını da akşam yemeğinden yarım saat önce için. (içince yarım saat kadar bir şey yemeyin)

- Her gün taze hazırlayın, 21 gün devam edin.

Sonraki Haber