Deksametazon ilacı nedir? Koronavirüsü iyileştirir mi?

Dünyada yaklaşık 3 milyon 500 bin vaka sayısına neden olan koronavirüsle ilgili sevindirici haber İngiltere'den geldi. Oxford Üniversitesinin yürüttüğü deneylerde, 'Deksametazon' adlı ilacın ölüm riskini düşürdüğü ortaya çıktı.

Son Güncelleme:

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkıp tüm dünyaya yayılan koronavirüs binlerce kişinin ölümüne neden oldu. Dünya ülkeleri, koronavirüse karşı aşı çalışmaları yürütürken, İngiltere'de Oxford Üniversitesi'nce yapılan testlerin sonucuna göre, ucuz ve kolayca bulunan 'Deksametazon' adlı ilacın koronavirüste ölüm oranını düşüren ilk ilaç olduğu ortaya çıktı. Peki, koronavirüs tedavisinde umut ışığı olabileceği belirtilen 'Deksametazon' nedir, koronavirüsü iyileştirir mi?

DEKSAMETAZON İLACI NEDİR? 

1957 yılında üretilen ve 1961 yılında ise tıbbi kullanım için onaylanan Deksametazon, bir tür kortikosteroid ilacıdır. Romatizmal problemler, bir dizi cilt hastalığı, şiddetli alerji, astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, krup, beyin şişmesi, oftalmik cerrahiyi takiben oküler ağrı ve tüberkülozda antibiyotikler gibi birçok durumun tedavisinde kullanılır. Deksametazonun etkileri sıklıkla bir gün içinde görülür ve yaklaşık üç gün sürer.

Deksametazon'un uzun süreli kullanımı pamukçuk, kemik kaybı, katarakt , kolay morarma veya kas zayıflığına neden olabilir.  

DEKSAMETAZON, KORONAVİRÜSÜ İYİLEŞTİRİR Mİ?

Araştırmayı yürüten uzmanlar, "Pandeminin İngiltere'de ortaya çıktığı dönemde, 'Deksametazon' kullanılmaya başlanmış olsaydı, 5 bin hastanın hayatı kurtarılabilirdi" görüşünü öne sürdü. Bağışıklık sistemini güçlendiren bu ilacın ağır koronavirüs hastalarında ölüm riskini üçte bir, oksijen verilen hastalarda ise beşte bir azalttığı da ifade edildi. 

Ayrıca, ilacın ucuz ve kolay bulunabiliyor olması, ekonomik açıdan zor durumda olan ülkeler için de kolay elde edilebileceği belirtildi.

BBC'nin haberine göre, hastaneye yatırılan bazı hastaların solunum cihazına bağlandığı ya da oksijen verilmesi gerektiği ifade edildi. Bu ilacın ise yüksek risk grubundaki hastalarda etkili olduğu belirtiliyor.

Araştırma sürecinde 2 bin hastaya verilen ilacın sonuçları,  bu ilacın verilmediği 4 bin hastanın verileriyle karşılaştırıldı. Deksametazon ilacı ile solunum cihazına bağlı yaşam mücadelesi veren hastaların ölüm riskinin yüzde 40'tan, yüzde 28'e düştüğü ortaya çıktı. 

Oxford Üniversitesi'nden araştırma heyetinin başkanı Prof. Peter Horby, "Bu şimdiye kadar ölüm oranını azaltan tek ilaç. Ölüm oranını önemli ölçüde azaltıyor. Bu büyük bir sonuç" açıklamasında bulundu. 

DSÖ'DEN 'DEKSAMETAZON' AÇIKLAMASI

Dünya Sağlık Örgütü, Oxford Üniversitesinin uzmanlarının Covid-19'da ölüm riskini düşürdüğünü belirttiği 'Deksametazon'la ilgili açıklamada bulundu.

Deksametazon adlı ilaçla ilgili Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü, "Bu tedavi, oksijen desteği ya da solunum cihazına ihtiyaç duyan hastalar arasındaki ölüm oranını azaltan ilk uygulama. Oxford Üniversitesi'ni ve bu hayat kurtaran buluşa katkı sağlayan tüm hastane ve hastaları tebrik ediyorum" dedi. 

Sonraki Haber