Dağın zirvesinde bile mikroplastik kirlilik

Hatay'daki Amanos Dağının zirvesinden alınan kar numuneleri üzerinde yapılan mikroplastik kirliliği araştırmasından endişe verici bulgulara ulaşıldı. Zirvesindeki kar örtüsünde bile polipropilen, polietilen ve poliamid içeren mikroplastik parçacıklar saptandı.

Son Güncelleme:

Kar örtüsünde mikroplastik kirliliğini inceleyen ilk çalışmadan endişe veren sonuçlar çıktı. Hatay'daki Amanos Dağının zirvesindeki kar numunelerini inceleyen uzmanlar buradan alınan örneklerde bile yüksek düzeyde polimer polyester tespit ederken, mikroplastik parçacıkların rüzgarla kilometrece uzaklıktaki mesafelere taşındığı ortaya konuldu.

KİŞİ BAŞI 52 BİN PARÇA 

Mikroplastik kirlilik son yıllarda kanser, obezite başta olmak üzere birçok hastalığın zemini oluşturuyor. hesaplamalara göre, bir kişi yılda tam 52 bin parça mikroplastik tüketiyor. Türkiye'de çıkan yıllık plastik atık miktarının yaklaşık 5 milyon 600 bin ton olduğu tahmin edilirken, yapılan son araştırma dağların zirvesindeki kar örtüsünde bile mikroplastik parçacıklar olduğunu ortaya koydu.

Amanos Dağının zirvesindeki 4 farklı noktadan alınan kar numuneleri laboratuvarda analiz edildi. 

519 PARÇA SAPTANDI

İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Su Kaynakları Yönetimi ve Organizasyon Bölümü'nden Nebil Yücel ve Ece Kılıç ile Katar Üniversitesi Çevre Bilimi Merkezi'nden Ersin Tutsak tarafından gerçekleştirilen çalışmada Hatay'daki Amanos Dağının zirvesinden alınan kar numuneleri üzerinde yapılan mikroplastik kirliliği araştırmasından endişe verici bulgulara ulaşılırken, 4 farklı noktadan alınan numunelerde mikroplastik bolluğu litrede 10,5 ile 16 mikroplastik arasında değişim gösterdiği saptandı. Dağ zirvesindeki kar numunelerinde toplamda 519 adet mikroplastik tespit edildiği, büyük kısmının ise fiber (yüzde 99) olduğu anlaşıldı.

RÜZGARLA TAŞINIYOR

Tespit edilen en yaygın materyalin yüzde 35 ile polimer polyester olarak bulunduğu araştırma sonucunda, mikroplastik materyallerin rüzgarlarla Amik Ovası’ndan taşındığına yer verildi.
Ayrıca toplanan kar numunelerinin laboratuvar ortamında incelenmesi sonucunda yüzde 25 oranında polipropilen, yüzde 10 polietilen ve poliamid parçacıkları da saptandı.

SU VE TOPRAĞI DA KİRLETİYOR

Mikroplastiklerin kilometrelerce yalnızca yüzey suları, akıntılar ve yerel rüzgarlar değil, aynı zamanda atmosferik olaylarla da kilometrelerce öteye taşındığına dikkat çekilen araştırma sonuçları için "Elde edilen bulgular sonucunda karda depolanan mikroplastiklerin bahar aylarında eriyerek yüzey akarsularla toprakta nokta kirliliğine neden olacağı, en çok rastlanan materyalllerin ise üretimde yaygın olarak kullanılan ve tek kullanımlık plastik ürünlerde bulunan polietilen" denildi.

Araştırmacılar, zirvedeki kar örtüsünde "Mikroplastiklerin varlığını ilk kez burada rapor ediyoruz" ifadesini kullanırken, tanımlanan parçacıkların çoğunluğunun elyaf olduğunu da vurguladılar.

BEBEKLERE BİLE BULAŞTI

Öte yandan artan dünya nufusü ve tüketim alışkanlıkları nedeniyle Pasifik Okyanusu'nda Türkiye’nin yüzölçümünün neredeyse iki katı büyüklüğünde plastik dağ oluşmuş durumda. Yapılan son araştırmalara göre birçok balık türünün yanı sıra anne karnındaki fetüs ile yeni doğan bir bebeklerin plasentası, insan kanı ve akciğerlerinde de mikroplastiklerin olduğuna dair bulgular mevcut.

ENDİŞE VERİCİ 

Türkiye ise Avrupa’dan en çok atık ithal eden ülke konumunda bulunurken, dönüştürülemeyen plastiklerin yarattığı kirlilikten endişe ediliyor. Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Bölümünden Prof. Dr. Nilgün Tekkeşin, ise “İnsan tükürüğünde, saçında ve dışkısında mikroplastiklerin bulunması, hepimizin bu plastik parçalara düzenli olarak maruz kaldığımızı gösteriyor” uyarısında bulunuyor.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber