Çocuklarda B12 eksikliği artıyor | Vegan ve vejetaryen aileler dikkat

Son zamanlarda çocuklarda görülen unutkanlık, konsantrasyon ve halsizlik gibi sorunların B12 eksikliğinden kaynaklandığı uyarısı gelirken, özellikle vegan ve vejetaryen ailelerin dikkatli olması gerekiyor.

Son Güncelleme:

Son yıllarda çocuk ve ergenler arasında unutkanlık, odaklanamama, konsantrasyon ve halsizlik gibi sorunlar sıkça görülmeye başlandı. Pek çok aile ise çocuklarında bu tür sorunları gördüklerinde soluğu pedagoglarda almayı tercih ediyor. Ne var ki, çocuk gelişim uzmanları ise özellikle gelişim çağındaki bireylerde görülen unutkanlık, konsantrasyon eksikliği gibi sorunların ağırlıklı olarak B12 vitamini eksikliğinden kaynaklandığına dikkat çekerken, vegan ve vejetaryen ailelere yönelik önemli uyarılarda bulundular. Artan sağlık sorununu gündeme getiren isimlerden biri de Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Başkanı, Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Tayfun Uzbay oldu. Son dönemde özellikle çocuklar arasında B12 eksikliğindeki artışın dikkat çekici olduğunu belirten, Prof.Dr.Uzbay,  "Kendi oğlumda da B12 vitamini eksiliği var" dedi.  Sosyal medya hesabından da uyarı paylaşımında  bulunan Prof.Dr.Uzbay,  "Yetersiz beslenme, işlenmiş gıdalar, et ve süt ürünlerinin yeterince tüketilmemesi sorunun en büyük kaynağı. Birçok öğrenci konsantrasyon sorunu ile birlikte  unutkanlık yaşıyor" uyarısında bulundu. 

DSÖ'DEN 1.5 MİLYAR KİŞİ UYARISI 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan son araştırmalar da Prof.Dr.Uzbay'ı doğrular nitelikte. DSÖ, raporlarında global ölçekte yaklaşık 1.5 milyar insanın B12 vitamini eksikliği riski altında olduğu belirtilirken, sorunun temelde yetersiz ve yanlış beslenmenin yanı sıra altta yatan sindirim ve emilim sorunlarından kaynaklandığına dikkat çekiliyor.

Uzmanlar çocuklar için mutlaka balık, et ve süt ürünlerinin tüketimini öneriyorlar. Fotoğraf: AA 

HİÇ OLMAZSA YOĞURT VE YUMURTA YEDİRİN 

İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıklar Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Osman Erk, ailelerden kaynaklı olarak çocuklar arasında da vegan veya vejetaryen beslenmeye yönelik  risklere dikkat çekiyor.  “Çocuklarını vegan besleyen ailelerin hiç olmazsa yoğurt ve gezen tavuk yumartasını eksik etmemeleri gerekir" diyen Prof.Dr.Erk, "Hafta birkaç kez  küçük balık türleri ile doğal besiden elde edilen kırmızı et tüketmelerini öneriyorum” uyarılarında bulundu. 

BEYİN SAĞLIĞI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ 

Çocuklarda vegan beslenmenin yaratacağı en önemli risklerden birinin B12 eksikliği sorunu olduğuna değinen Prof. Dr. Erk, “Son yıllarda çocuklarda B12 eksikliğini daha çok görmeye başladık. B12 sadece hayvansal gıdalarda bulunur ve hem sinir hem beyin sağlığı açısından çok önemlidir. Bu nedenle gelişim çağındaki çocukların beslenmesinin yüzde 80’i bitkisel, yüzde 20’si et ürünleri şeklinde düzenlenmeli" uyarılarını sıraladı. 

VEGAN AİLELERDE DAHA YAYGIN 

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı'ndan Doç.Dr.Kenan Barut da  B12 vitaminin,  genellikle hayvansal ürünlerde bulunduğunu, vegan veya vejetaryen beslenenlerde B12 vitamini eksikliği riskinin daha yüksek olduğunu söyledi. Doç.Dr.Barut, hayvan kökenli gıdalar ile diğer hayvansal ürünleri kullanmayı reddeden vegan veya vejetaryen ailelerde büyüyen çocukların B12 yönünden zengin sayılan yiyecekleri tüketmekten kaçındığını da sözlerine ekledi. B12 yönünden zengin gıdalar, takviyeler ve güçlendirilmiş ürünlerin tüketilmesi gerekliliğinin altını çizen Doç.Dr.Barut, uyarılarını şöyle sürdürdü: "B12 vitamini, sinir sistemi fonksiyonları için önemli olan bir vitamin. Beyin sağlığı, sinir hücrelerinin iletişimi ve hafıza gibi bilişsel işlevler için gerekli. B12 vitamini eksikliği olan kişilerde, bilişsel işlevlerde bozulma, hafıza kaybı ve unutkanlık gibi belirtiler ortaya çıkabilir."

Tam kan sayımında B12 değerine de bakılıyor ve B12 değeri 200'ün altındaysa yetersiz kabul ediliyor. Fotoğraf: AA

PAKETLİ HAZIR GIDADAN UZAK DURUN 

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Banu Yazıcı da B12 eksikliği görülen çocukların sayısında artış olduğuna dikkat çeken hekimlerden. "Şayet B12 eksikliği aile tarafından erken farkedilmez ve çocuk hekime yönlendirilmezse; gelişme ve büyüme geriliği, kas gücünde zayıflık ortaya çıkabilir" diyen Dr.Yazıcı, "Vegan veya vejetaryen beslenen aileler genellikle çocuklarını da bu şekilde beslenmeye yöneltiyorlar. B12 eksikliğinde bir diğer neden ise altta yatan emilim veya sindirim sorunları olabiliyor. Paketli hazır gıda tüketimi, yetersiz beslenme gibi sorunların da B12 eksikliğine yol açıyor" ifadelerini kullandı.  

ÇOCUKLARDA ARTIŞ VAR 

"B12 eksikliğinin gidermek için et, balık ve yumurta tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Dr.Yazıcı,  uyarılarının devamında ise şunları söyledi:  "Son yıllarda B12 eksikliği yaşayan çocukların sayısında artış olduğunu görüyoruz. Erken teşhis nörolojik bozuklukların giderilmesinde hayati önemde. Kansızlık, takviye ve düzenli beslenme ile giderilse de nörolojik hasarlar kalıcı oluyor. Aileler, çocuklarında unutkanlık, dalgınlık, solukluk, gelişme geriliği görüyorsa mutlaka doktora başvursunlar. Tam kan sayımında B12 değerine de bakılıyor. 200'ün altı yetersiz,  200 ile 350 arası olası yetersiz, 350 üzerini ise normal değer olarak tanımlıyoruz."

  

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber