Çocuk vakalardaki artışın sebebi ne? Neden daha çok acile başvuruyorlar?

Uzmanlar acil servislerde artan çocuk Covid-19 vakalarına dikkat çekiyorlar. Ne oldu da çocukları çok etkilemediği düşünülen koronavirüs şimdi çocukları etkilemeye başladı? Okulların açılması mı, aşının 12 yaş altına vurulmaması mı etken?

Son Güncelleme:

Her salgın döneminin kendine has özellikleri oluyor. Geçen yıl mart ayında yeniden açılmanın faturasını ödedik, kapanmalar uzamalı mı onu tartıştık, 2020 yılının Temmuz ayında kademeli normalleşmeye geçerken tatile gidelim mi, gitmeyelim mi uzun uzun bunu konuştuk.

Bir dönem vakalar 4 bin seviyesindeyken bütün ülke kapanıyordu, şimdi sayı günlük 30 binlerde, ölü sayıları 200’ün altına inmiyor. Salgını kanıksadık. Başarılı aşı programının devreye girmesi ve ekonomik mecburiyetler de eklenince ülkede iş ve sosyal hayat dünyanın başka bölgelerinde de olduğu gibi Covid öncesine döndü desek yeri.

Bu noktada okullar da uzun tartışmalar sonucu açıldı. EBA sisteminden yeterince verim alamayan bazı çocuklara, evde geçirdikleri süre içerisinde öğrenme yetileri gerileyen çocuklar eklenince çocukların akademik gelişimlerinde büyük sorunlar ortaya çıkmaya başladı.

Başka ortaya çıkan bir sorun ise çocuk vaka sayılarındaki artış ve çocukların hastalığı eskisine göre daha ağır geçirmesi. Covid-19 ile ilgili bilgiliğimiz ilk günkü pratikler hastalığın çocuklarda tehlikeli seyretmediği yönündeydi ama bu algı vatandaşta değişmeye başladı.

Uzmanlara göre; çocuk acil servislerindeki Covid-19 vakalarında belirgin bir artış var. Okulların açılması ve virüsün sürekli olarak mutasyona uğraması bunun sebeplerinden.

HER HAFTA 1-2 HASTA

Somer, "Eylül ayından beri devam eden bir artış var. Çok fazla çocuk Covid-19 vakası bakmaya başladık. Gelen hastalar kötü geliyor. Ayakta baktıklarımız da var. Yoğun bakıma her hafta bir iki hasta yatırmak zorunda kalıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Profesör Somer, çocukların aşılanmadığını bu sebepten çocuk vakaların arttığını anlatıyor. Aşılı erişkinlerin hastalığı daha çabuk atlattığını anlatan Somer, toplumsal bağışıklık yüzde 80 seviyesine çıkmadıkça sorunların devam edeceğini söyledi.

Türkiye’de 12 yaşından büyük çocuklar velilerin onayı doğrultusunda aşı olabiliyor. Bebeklerde de Covid-19 vakalarına geçen hafta itibarıyla rastladıklarını anlatan Profesör Somer, çocukların hastalığı genellikle ayakla geçirdiklerini, yoğun bakımda 1-2 hafta kaldıktan sonra da çıktıklarını söyledi.

Somer’in verdiği bilgilere göre; İstanbul Tıp Fakültesi’ne başvuran çocuk hastaların önceden yüzde 5-10’u Covid’ken bu oran şimdi yüzde 50’ye ulaştı.

'SONRASINDA BRONŞİT YAPABİLİYOR'

İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik İmmunoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayper Somer, “Aşının 12 yaşın altına düşmesini destekliyoruz. Ancak Türkiye'ye onay gelmesi ve ruhsat alması lazım. Bir çok ülkede yapılıyor çünkü. Ufak çocuklarda da ağır seyredebiliyor. Çok ağır bronşitler yapabiliyor” dedi.

Uzmanlara göre çocukların ateşi 1-2 günden fazla sürüyorsa ve nefes darlığı varsa bir test yaptırılmasında fayda var.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Enfeksiyonu Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Hacımustafaoğlu çocukların aşılanma oranı hakkında bilgi sahibi olunmadığını söyledi. Prof. Dr. Mustafa Hacımustafaoğlu bakanlığın salgının seyri hakkında sağlıklı yorum yapabilmek için çocukların da aşılanma oranlarını paylaşması gerektiğini aktardı. Hacımustafaoğlu çocukları Covid-19’dan korumak için yapılması gerekenleri şöyle anlattı:

Aileler çocuklarını kalabalık ortamlardan, hasta kişilerden uzak tutmalı, maske takma ve aşı çağına uygun çocuklarda en kısa zamanda iki aşılarını tamamlama şeklinde maksimum koruma sağlayabilirler. Çocuğu korumak için aile bireyleri de aşı olmalı çünkü aileden çocuğa bulaşı da engellemek istiyoruz.

Türkiye'de 22 milyon 750 bin 657 çocuk var. Yani ülke nüfusunun yüzde 27.2'si çocuk. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçen günlerde Meclis'te yaptığı bir açıklamada 12 yaş altı nüfusa aşı yapmayı düşünmediklerini söyledi. Bakan Koca okullardaki vaka tablosunun tedirgin edici olmadığını belirterek, "12 yaş altı Türkiye'de düşünmüyoruz. Önümüzdeki dönem için şu an için doğru olmaz. Gündemimizde 12 yaş altı çocuklara aşı yapılmasının olmadığını söyleyebilirim" demişti.  

DÜNYADA DURUM NE?

İngiltere'de sağlık otoritelerinin tavsiyesi üzerine 12-15 yaş aralığındaki çocuklara Covid aşısı yapılabiliyor. Uzmanlar, bu yaştaki çocuklara tek doz Pfizer aşısı yapılmasını tavsiye etti.

Türkiye, İngiltere, Almanya, Fransa'nın da aralarında bulunduğu bazı ülkelerde Covid aşısı 12 yaş ve üzerindekilere yapılsa da bu sınırlandırma Çin'de 3, Şili'de ise 6 yaşa kadar düşüyor.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber