Burun tıkanıklığına ne iyi gelir? Burun tıkanıklığı nasıl geçer?
Burun tıkanıklığı pek çok farklı nedenden ötürü ortaya çıkabilen tıbbi belirtilerden biridir. Peki, burun tıkanıklığına ne iyi gelir? Burun tıkanıklığı nasıl geçer? Burun tıkanıklığını açmak ve tıkanıklığı gidermek için yapılacaklar nelerdir? Burun tıkanıklığını ne açar?
Burun tıkanıklığının en sık karşılaşılan sebepleri arasında burunda ve genizde et olması, grip enfeksiyonları, sinüzit ve nezle gibi çeşitli durumlar ifade edilebilir. Burnu ikiye ayıran burun septumunun eğri olması en sık olarak karşılaşılan yapısal bozukluklardan birisi olarak öne çıkmaktadır. Bu şekilde bir durum söz konusuysa tedavi cerrahi yöntem ile yapılır. Burun tıkanıklığının tedavisi sebebe göre değişmektedir. Burun tıkanıklığı soluk alıp vermeyi zorlaştırarak hem uyku kalitesini hem de yaşam kalitesini azaltır.
BURUN TIKANIKLIĞI NEDİR?
Burnun en önemli görevlerinden birisi olarak ön plana çıkan solunumun, ifade edilen faktörlere dayalı olarak yerine getirilememesi durumu burun tıkanıklığı olarak ifade edilir.
Nazal konjesyon olarak da belirtilen burun tıkanıklığı genellikle yüz bölgesinde iç kısımlarda yer alan sinüs yapılarının iltihaplanması neticesinde meydana gelen bir belirtidir.
BURUN TIKANIKLIĞI NEDEN OLUR?
Burun tıkanıklığı en çok grip ve nezle gibi basit enfeksiyon hastalıklarına bağlı olacak bir şekilde yaşanır. Bu tarz hastalıklara bağlı oluşan burun tıkanıklığı şikayeti de sıklıkla bir hafta içerisinde gerileme yaşanır.
Bu sürenin uzaması altta yatan başka bir sağlık problemine de belirti olarak gösterilebilir. Uzun süreli burun tıkanıklığına neden olabilecek pek çok farklı durum mevcuttur. Bu durumlar şu şekilde sıralanabilir:
- Alerjiler
- Saman nezlesi
- Nazal polip adı verilen burun içi non kanseröz büyümeler ya da tümöral oluşumlar
- Çeşitli kimyasallara maruziyet
- Çevresel burun içi yapıları irite edici maddelere maruziyet
- Kronik sinüzit
- Septum deviasyonu
BURUN TIKANIKLIĞINA NE İYİ GELİR?
Soğan: Soğanın kendine has olan güçlü kokusu mentol gibi bir tesir oluşturur ve burundan salgılanan mukusun yumuşamasını ve bunun da neticesinde çıkmasını kolaylaştırır. Soğan bu etkisiyle birlikte burun tıkanıklığını açar. Soğan kullanımı tıkalı olan burun için iyi gelen ve etkili olan yöntemlerden biridir.
Atkuyruğu Otu: Atkuyruğu otu ile eşit bir miktar dahilinde nergis çiçeği birlikte bir havan içerisinde ezilir. Ezilen otlar da bir miktar zeytinyağı ve su ile biraz sulandırılıp kıvamlandırılır. Bir gün süresince elde edilen karışım bekletilir. Ertesi gün de karışım süzülür. Bir saat ara ile burun içerisine birkaç damla damlatılır.
Lavanta Çiçeği: Kaynamış olan bir bardak su dahilinde bir tutam kadar lavanta 10 dakika süresince demlenir. Demlenmesinin ardından süzülür ve devamında elde edilen su buruna çekilir. Tıkanıklık kaybolana dek her gün bir saat ara ile bu işlemin uygulaması yapılır.
Nane: Burnun içinde bulunan sinir reseptörlerinin uyarılmasını sağlayan mentol içeriği sayesinde çok daha rahat nefes almak için olanak sağlar. Nane burun içerisindeki mukusunda incelip, tıkanıklığın kaybolmasına ve bu biçimde de nefes alıp vermenin normale dönmesini sağlar.
Zencefil: Burunda meydana gelen tıkanıklıkların açılmasını sağlayacak olan antiinflamatuvar özelliğine sahiptir. Bu özellik ile hem bağışıklık sistemini kuvvetlendirir hem de mukusu yumuşatır. Vücudu ısıtarak burun tıkanıklığı ile yaşanan diğer belirtilerin de tesirini azaltır.
Sarımsak: İçeriğinde burun tıkanıklığını açacak olan dekonjestan özellik ile balgam söktürücü bir özelliği bulunur.
BURUN TIKANIKLIĞI NASIL AÇILIR?
Burun tıkanıklığı çok fazla yaşanan bir durum olarak ön plana çıkar. Kişinin hayat kalitesini ve özellikle de uyku kalitesini etkilemesinden ötürü bir an önce burun tıkanıklığını çözmek ister. Burun tıkanıklığını açmak için en çok bilinen yöntem tuzlu su yöntemi olarak toplum içerisinde bilinir. Tuzlu su yöntemi burun tıkanıklığı için oldukça etkili yöntemlerden birisi olarak öne çıkmaktadır. Burun tıkanıklığını açmak için kullanılan tuzlu su burun içerisine birkaç damla damlatılarak uygulanmaktadır.