Bu hastalığın hiçbir özel tanı testi yok ama hayatı kabusa çeviriyor! Kadınlar 3 kat daha fazla risk altında

En sık görülen ikinci romatizmal rahatsızlık olan ve tüm romatolojik hastalıkların yüzde 20'sini oluşturan fibromiyalji ağrılarının hiçbir özel tanı testi bulunmuyor ancak hayatı adeta kabusa çeviriyor. Daha sık kadınlarda görülen fibromiyaljinin net bir tedavi yöntemi yok ama hafifletmek mümkün.

Son Güncelleme:

Erkeklere kıyasla kadınlarda 3 kat daha fazla görülen fibromiyalji ağrıları, bireylerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Hareketlerde kısıtlamaya neden olan fibromiyaljide net bir tedavi yöntemi olmasa da ağrıların hafifletilmesi mümkün. 

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalından Dr. Öğretim Üyesi Rumeysa Samanci, kas iskelet sisteminde yaygın ve kronik ağrılara yol açan fibromiyalji sendromu hakkında önemli bilgiler verdi. Fibromiyalji sendromunun, genellikle halk arasında yumuşak doku romatizması olarak adlandırıldığını ifade eden Dr. Samanci, “Fibromiyalji, vücudun birçok bölgesinde aşırı hassasiyetle seyreden, kaslarda ve kemiklerde ağrı ile vücutta genel yorgunluk, uyku düzeninde problemler ve bilişsel bozukluklara yol açan kronik bir ağrı sendromudur” dedi.

Kaynak: İHA