BioNTech'in kanser aşısı da tamam! İkinci faza geçildi
Özlem Türeci ve Uğur Şahin, buldukları korona aşısıyla tüm dünyanın umudu olmuştu. Türeci ve Şahin şimdi de geliştirdikleri kanser ilacıyla gündeme geldi. BioNTech tarafından geliştirilen mRNA bazlı 'BNT111' isimli kanser ilacının ilk defa bir hasta üzerinde denenmesine başlandı.
Alman BioNTech tarafından geliştirilen mRNA bazlı kanser ilacının ilk defa bir hasta üzerinde denenmesine başlandığı bildirildi.
Koronavirüs aşısı ile dünyanın umudu olan BioNTech şirketi, mRNA bazlı ilaçları ilk defa kanserli hücrelerin sağaltımı için araştırmalara başlamış, ancak Covid-19 pandemisi ortaya çıkınca aşı gelişimine dönüştürmüştü.
Kanser tedavisinde ikinci devre denemelere geçildiğini duyuran şirket, BNT111 ismi verilen yeni kanser ilacının ilk denemede olumlu sonuç alınan bir hasta üzerinde uygulanmasına başlandığı açıkladı. mRNA teknolojisiyle üretilen yeni kanser ilacının, monoklonal antikor ilacı olduğu belirtilen ‘Libtayo’ ile kombine edilerek, tedavisi şimdiye kadar mümkün olmayan cilt kanseri iyileştirilmesinde kullanılacağı bildirildi.
Aynı türde olduğu belirtilen farklı çalışmaların devam ettiği, vücut bağışıklığını sağlayan öznel antikorlarla birlikte takviye edilen mRNA bazlı ilaçların diğer kanser türleri için de umut ışığı olduğu belirtildi.
"BİZ AŞIYA İNANDIK"
Vizyonlarının, kanser ve bulaşıcı hastalıklara karşı vücudun kendi savunma mekanizma gücünü kullanmak olduğunu söyleyen Özlem Türeci, "Pandemiden daha kötü olan kanserin, küresel sağlık için tehdit olduğunu unutmamalıyız" dedi.
Türeci ve Şahin, daha önce cilt kanseri aşısının 2023'te piyasada olabileceğini dile getirmişti. Aşı ilk etapta 120 hastada denenecek.
Şahin ve Türeci, uzun zamandır kanser aşısı üzerinde çalıştıklarını, araya Covid-19'un girdiğini ifade etti ve "Kansere karşı mücadelede üzerinde çalıştığımız mRNA teknolojisini koronavirüs aşısında uyguladık. mRNA, korona aşısının geliştirilmesinde son derece yardımcı oldu. Biz kansere karşı aşılara inandık. Başlangıçta araştırma için gereken maddi imkân yoktu. Şimdi korona aşısı satarak bu güce de ulaştık" dedi.