Beslenme çantasında olması gereken 5 sağlıklı yiyecek

Yeni eğitim öğretim yılı 9 Eylül Pazartesi günü başlıyor, okul öncesi eğitim ise bir hafta erken başladı. Anaokulu ve ilkokul çağındaki çocukların gerekli besinleri alması açısından beslenme çantasına konulan yiyecekler büyük önem taşıyor. Beslenme çantasının içeriği çocukların hem sağlığını hem de okuldaki performansını doğrudan etkileyen bir faktör.

Son Güncelleme:

Sağlıklı besinlerle hazırlanan beslenme çantaları, çocukların hem fiziksel hem de zihinsel gelişimini destekleyerek okuldaki başarısını artırmaya yardımcı oluyor.

Okul çağındaki çocuklar için dengeli ve doğru beslenmenin, çocuğun gelişimi açısından çok önemli olduğuna dikkat çeken, Diyetisyen Zehra Elban, “Beslenme her yaşta önemlidir ancak çocukluk döneminde sağlıklı bir beslenme çantası, obezite ve kronik hastalık gelişme riskini azaltmanın yanı sıra, dikkat ve odaklanmanın yükseltilmesi ile okul başarısının artırılmasına büyük katkı sağlar. Çocukların sağlıklı beslenmesini desteklemek ve okulda enerjik kalmalarını sağlamak için beslenme çantalarında dengeli ve çeşitli besinler bulunmalıdır” dedi.

İDEAL BESLENME ÇANTASINDA NELER OLMALI?

Beslenme çantalarının protein, karbonhidrat ve vitamin dengesi göz önünde bulundurularak hazırlanmasının önemine vurgu yapan Zehra Elban, ideal bir beslenme çantasında yer alması gereken beş temel besin grubunu şu şekilde sıraladı:

Taze Meyveler: Bir-iki porsiyon taze meyve, çocukların günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur. Örneğin; elma dilimleri, üzüm, muz dilimleri veya bir avuç çilek hem pratik hem de besleyicidir.

Sebzeler: Sebzeler, çocukların lif ve antioksidan alımını artırır. Havuç dilimleri, salatalık dilimleri, brokoli çiçekleri hem besleyici hem de kolay taşınabilir sebzelerdir.

Sağlıklı Proteinler: Proteinler çocukların büyüme ve gelişmesini destekler. Kısa sürede hazırlanabilecek seçenekler arasında; ceviz, fındık, humus, haşlanmış yumurta bulunur. Yumurta koku yaptığından beslenme çantasına konulamıyorsa, mutlaka sabah kahvaltısında tüketilmelidir.

Tam Tahıllar: Vücudun temel enerji kaynağı olan tam tahıllı besinler, uzun süre tok kalmayı sağlar. Tam tahıllı ekmeklerden hazırlanmış sandviçler iyi bir tercih olur. Tam tahıllı krakerler de alternatif olarak sunulabilir. 

Süt Ürünleri veya Alternatifleri: Süt ürünleri, kalsiyum ve protein sağlar. Aromasız sütler, kefirler veya peynir gibi seçenekler tercih edilebilir.

Sonraki Haber