5 dakikada sonuç veren koronavirüs test kiti yapıldı

Medikal cihazlar üreticisi Abbott, 5 dakika içerisinde kişinin koronavirüs sonucunu verdiğini iddia ettiği bir test kiti üretti. 1 Nisan 2020'den itibaren günlük 50 bin adetlik üretim yapmayı planlayan şirket, yakında test istatistiklerini de açıklayacak

Son Güncelleme:

Abbott Laboratuvarları'nda geliştirilen bir koronavirüs test kitinin 5 dakika içerisinde sonuç verdiği öne sürüldü. Küçük, taşınabilir bir cihaz üreten şirket cihazın herkes tarafından da kolaylıkla kullanılabilir olduğunu belirtti.

Abbott Diagnostics Ar-Ge Başkan Yardımcısı John Frels, cihazın koronavirüsün genom parçacıklarını göz önünde bulundurarak moleküler bir test gerçekleştirdiğini belirterek, her seviyede 5 dakika gibi kısa bir süre içerisinde sonuç verdiğini ileri sürdü. Mevcut şartlarda üretilen hızlı test kitlerinin en hızlısının ise 13 dakika içerisinde sonuç verdiğini söyledi.

Uzmanlar halen dünyada birçok ülkenin hızlı test gerçekleştirme konusunda sorunlar yaşadığını belirterek, bunun sonucunda hastanelerde test sonuçları belli olana kadar karantina altına alınan hastalar nedeniyle yığılmalar yaşandığını, böyle bir yoğunluğu dünyadaki hiçbir ülkenin sağlık sisteminin kaldırmasının mümkün olmadığını düşünüyor.  

John Frels, bu kitin bu açığı kapatarak bir hastanın bekleme süresi içerisinde bile hastaneler tarafından kullanılabileceğini öne sürdü.

Test, bir hastanın burnundan veya boğazından hidrofilli bir pamuk yardımıyla örnek alınmasıyla başlıyor. Ardından alınan örneği kimyasal bir solüsyonla karıştırıyor. Böylece virüsü kırarak koronavirüsün RNA'larını açığa çıkarıyor. Karışım küçük bir kutunun içine yerleştiriliyor ve burada koronavirüs genom dizilişlerini tespit edip büyüterek diğer virüslerin bulaşıklarından ayrışmasını sağlıyor. 

Cihazın öncelikle Trump yönetiminin işaret edeceği öncelikli bölgelere, yani hastane acil servisleri, acil bakım kliniklerine ve doktor ofislerine konulması  planlanıyor. Geçen hafta da m200 GerçekZamanlı test sistemi FDA'dan onay alan şirket, iki cihazdan bir ay içerisinde piyasaya toplam 5 milyon test kiti sürmeyi hedefliyor.

Sonraki Haber