Rusya, Ukraynalı şarkıcı Jamala'yı arananlar listesine aldı

Rusya, asıl adı Susana Jamaladinova olan Kırım Tatar kökenli Ukraynalı şarkıcı Jamala’yı Rus hükümetinin arananlar listesine eklendiğini duyurdu.

Son Güncelleme:

Ukrayna adına 2016 yılında Eurovision Şarkı yarışmasını kazanan Jamala, baskıcı eylemlere karşı çıktığı için Rusya'nın arananlar listesine alındı.

Bu karar, Moskova'nın son dönemde Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini eleştiren kültürel ve etkili kişileri hedef alma çabalarının bir parçası gibi görünüyor. 40 yaşındaki Jamala, Rusya'nın, 2022'den Ukrayna’ya saldırısını eleştiriyor.

Jamala, Sovyet yetkililer tarafından Mayıs 1944'te yaklaşık 200 bin Kırım Tatarının sürgünü ve etnik temizliğini konu alan “1944” adlı protesto şarkısıyla 2016 yılında Eurovision Şarkı Yarışmasını kazanmıştı.

Jamala, Moskova'nın Rus hükümetine karşı konuşan aktivistleri ve etkili isimleri susturma çabası kapsamsında hedef alındı. Halihazırda 30'dan fazla tanınmış isim arananlar listesine eklemiş durumda.

Rus haber sitesi Mediazone, şarkıcının İçişleri Bakanlığı tarafından Rus ordusunun faaliyetleri hakkında yanlış bilgi yaymakla suçlandığını bildirdi.

Jamala, Rus ordusu ve Ukrayna'daki savaş hakkında yanlış bilgilerin yayılmasını yasaklayan ve geçen yıl kabul edilen bir yasa kapsamında suçlanıyor. Bir Rus mahkemesi, bu aya şarkıcı hakkında gıyabî tutuklama kararı çıkardı.

Halen Avustralya'da bir bağış ve farkındalık yaratma turunda olan Jamala, Sidney Opera binasının dışında bir Instagram hikayesi paylaşarak habere tepki gösterdi.

Gıyabî tutuklama kararının, Ukrayna'da yaşayan ve gözaltına alınmak için Rusya'ya girmesi gereken şarkıcı için sembolik bir etkiden daha fazlasını yaratması mümkün değil!

Jamala, 2016 yılında Eurovision'u kazandığından bu yana Kırım Yarımadasının yerlisi olan, ancak bölge Sovyetler Birliği'nin bir parçasıyken çok sayıda sürgün edilen kendi Tatar halkının önde gelen savunucularından biri oldu.

Kırım, 1954 yılında Sovyetler Birliği içinde Rusya'dan Ukrayna'ya devredilmiş, ancak Ukrayna'daki siyasî bir ayaklanmanın ardından 2014 yılında Rusya tarafından ilhak edilmişti.

Kaynak: Ajans Bizim

Sonraki Haber