Netflix'e 'Baby Reindeer' şoku: ABD yargısı, o davayı haklı buldu

ABD'de mahkeme, Netflix'in popüler yapımlarından Baby Reindeer dizisinin 'gerçek hikaye' olarak sunulamayacağına hükmetti. Mahkeme, yapımda 'tacizci' olarak resmedilen Fiona Harvey’nin dizinin 'gerçek hikayeye' dayanmadığı iddiasıyla açtığı davayı haklı buldu.

Son Güncelleme:

Netflix’te 2024’ün en çok izlenenlerinden olan Baby Reindeer dizisi ile ilgili California’da açılan bir davadan önemli bir karar çıktı. Mahkeme, yapımda 'tacizci' olarak resmedilen Fiona Harvey’nin dizinin 'gerçek hikayeye' dayanmadığı iddiasıyla açtığı davayı haklı buldu.

BBC'nin haberine göre hakim, dizinin başrol oyuncusu Richard Gadd’in yazdığı senaryonun, Netflix tarafından yayınlanmadan doğrulanması gerektiğine hükmetti.

Bu kararla Fiona Harvey’nin Netflix’e karşı karalama davası açması mümkün hale geliyor. Netflix’i itibarını zedelemekle suçlayan İskoç kadın, platformdan 170 milyon dolar tazminat istiyor.

Netflix kararla ilgili açıklamasında Richard Gadd'ın hikayesini anlatma hakkının sonuna kadar arkasında duracağı belirtildi. Dizinin yaratıcısı Gadd, Netflix yapımın kurgulaştırılmış bir senaryodan oluşturulduğunu ve ‘harfi harfine gerçek bir hikaye’ olmadığını söylemişti.

Baby Reindeer, Netflix tarafından ‘gerçek hikaye’ olarak tanıtılmıştı.

'İZLEYİCİLERİ YÖNLENDİRİLİYOR'

Bir komedyen olan Richard Gadd’ın senaryosu, çalıştığı barda tanıştığı bir kadın tarafından aylarca takip edilmesi ve cinsel tacize uğraması ekseninde gelişiyordu.

İngiliz yayıncı Piers Morgan'a verdiği yaklaşık bir saatlik röportajda Harvey, Gadd'ı Londra'da bir barda çalıştığı dönemde tanıdığını doğrulamıştı. Ancak dizide Gadd'ın karakterine 41.000 e-posta gönderen ve 350 saatlik sesli mesaj bırakan Martha karakteri gibi davrandığını reddetmişti.

Harvey, “Bunların hiçbiri doğru değil. Ona hiçbir şey gönderdiğimi sanmıyorum. Aslında birkaç e-posta alışverişi olmuş olabilir ama hepsi bu. Sadece şaka amaçlı e-postalar" demişti.

ABD’li hakim Gary Klausner, dizinin bölümlerinin “Bu gerçek bir hikayedir” diye başlamasının, izleyicileri bu şekilde yönlendirdiğine hükmetti.

Netflix, Harvey, gerçek hayatta da benzer şeyler yaptığı için yansıtılanların "esas itibarıyla doğru" olarak görülmesi gerektiğini savunuyor.

Eylül ayında verilen Emmy ödüllerinde aktör Jessica Gunning, Baby Reindeer'daki Martha rolüyle Emmy ödülü kazandı. Yapım toplamda dört Emmy ödülü aldı.

Sonraki Haber