Yeni Batman neden ilhamı 80'lerden aldı? Nolan'ın koyduğu çıtayı geçebilecek mi?🦇

Batman'in yeni filmi 4 Mart'ta vizyona giriyor. Yönetmen Mat Reeves senaryo olarak olmasa da daha önce görülmedik bir eser ortaya koymaya kararlı. Peki Christopher Nolan'ı geçebilecek mi? Başrole nasıl karar verdi?

Son Güncelleme:

Hollywood devam filmlerini çok seviyor. Bunun temel sebeplerinden biri bu filmlerin hazır müşterisi, diğer bir deyişle kemik bir kitlesinin olması. Bu sebepten yıllar sonra vizyona giren Matrix salonları doldurdu, Spiderman’in devam filmi pandemi döneminde salonlara ilaç gibi geldi. Tam sekiz adet Harry Potter filmi gördük. Bu filmlerin bazılarını farklı yönetmenler çekti. Her yönetmen filme kendi tarzını kattı, bazıları diğerlerine göre daha çok sevildi.

DC Comics’in Batman karakteri de uzun yıllardır beyazperdeye aktarılıyor. 1943 yılından, 2022 yılına kadar içinde Batman karakterinin bulunduğu 24 sinema filmi çekildi. Batman bugün yaşı gereği çoğu insanın hafızasında beyaz perdede ilk olarak Michael Keaton ile göz önüne geliyor. Akademi ödüllü oyuncu Tim Burton’ın 1989 yılındaki Batman ve 1992 yılındaki Batman Dönüyor isimli filmlerinde karaktere hayat verdi. Bu filmlerin bütçesi ve kadrosu son derece etkileyiciydi.

1989 yılında Tim Burton'ın çektiği Batman filminde Batman'e Michael Keaton can vermiş, Jack Nicholson ise Joker'i oynamıştı. Afiş: Warner Bros.

Seri 2005 yılında Christopher Nolan’ın elinde başka bir şeye dönüştü. Batman artık bir süper kahraman filmi değil, ciddi sinema izleyicisinin de takdirini kazanan bir kültür ürününe dönüştü. 2008 yılında vizyona giren The Dark Knight, en iyi erkek yardımcı oyuncu, en iyi sanat yönetimi, en iyi sinematografi, en iyi film kurgusu, en iyi makyaj, en iyi ses kurgusu, en iyi ses miksajı, en iyi görsel efekt dallarında Oscar’a aday gösterildi. Heath Ledger hayat verdiği en iyi yardımcı erkek oyuncu karakteri ile Oscar’ın sahibi oldu.

Nolan serisinin son filmi The Dark Knight👇

'BATMAN DİĞER KARAKTERLERİN YÜKÜNÜ TAŞIMAMALI'

Batman’in direksiyonu yönetmen Matt Reeves’e emanet edildiğinde süper kahraman markası farklı bir yöndeydi. Eskiden olmadığı şekilde farklı DC karakterleri ile ortak filmlerde rol alıyor, belki de biraz Marvelleşiyordu. Reeves karakteri ilk olarak teslim aldığında, “Batman diğer karakterlerin yükünü taşımamalı, onları burada istemiyorum” diyerek odağa tekrar ‘Kara Şövalye’yi koyacağını duyurdu.

Peki karakter ile ne yapmayı düşünüyordu? Kuşkusuz bugüne kadar elinde Batman karakteri olan herkes ‘yeni’ bir şey yapmak istemişti. Reeves, “O kadar çok Batman gördük ki. O kadar çok yapıldı ki. (Hikayeyi, senaryoyu) Yeniden yorumlayamayacağımızı biliyorduk” demekte.

Reeves çok farklı bir Batman sunamayacağını düşünüyor olsa da çizgi roman külliyatına daldı. Frank Miller ve Daviz Mazzuchelli imzasını taşıyan 1987 yılında 4 ciltlik olarak yayımlanan Calling Batman: Year One isimli seride karar kıldı. Bu serideki Batman, Bruce Wayne’in gençliğiydi aynı zamanda filmin karanlık, dedektif filmlerini andıran bir havası da vardı.

ZODIAC KATİLİ

Bu Batman çok akıllı sayılmazdı, rakiplerini küçümsüyor, polis tarafından kurşunlanıyor ve çok çabuk sinirleniyordu, hatta kostümü bile üzerine tam olarak olmuyordu. Reeves’in Batman’inde kötü adam olarak karşımıza Riddler çıkıyor. Bu Riddler da hiç Jim Carey’in Riddler’ı gibi değil. Çoğu zaman yüzü kapalı (Paul Dano hayat veriyor.) Riddler yaptıkları ile Zodiac cinayetlerine benziyor.

Batman’in kim olacağına gelince Reeves’in aklında Robert Pattinson hep varmış ancak Alacakaranlık’tan sonra yaptığı alternatif filmlerden dolayı onun rolü isteyebileceğini hiç düşünmemiş. Aktörün büyük bir Batman hayranı olduğunu da bilmiyormuş. Reeves’e göre; sinema tarihinde Batman’e hayat veren hiçbir karakter ilk duyurulduğunda Pattinson kadar az tepki ile karşılanmadı.

Reeves’in Batman’inde Batman’in gizli karargahı (Batcave) malikanesinin altında değil, New York metrosunun altında. Yönetmenin buradaki fikri New York’ta eskiden varlıklı ailelerin kişiye özel metro hattı ile işinden evlerine gitmeleri olmuş.

Nolan kendi Batman’inde, Kara Şövalye’nin otomobilini bir tank gibi yaparak sinema tarihine iz bıraktı. Yeni Batman filminde ise Reeves, Batman’in kendisinin yaptığı klasik bir Amerikan otomobilini Batmobile’a dönüştürdü.

Mat Reeves’in yönetmenliğini yaptığı Robert Pattinson’ın Batman’a hayat verdiği yeni film 4 Mart 2022 tarihinde vizyona girecek. Söz seyircinin ancak Reeves’in daha önce görülmemiş bir Batman yarattığı kesin.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin bir kısmı Esquire Dergisi’nde Johnny Davis imzasıyla yayımlanan ‘Director Matt Reeves Says 'The Batman' Is Inspired by 1970s Cinema, 1980s Comic Books and… Nirvana’ isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber