Yazar ve akademisyen Prof. Dr. İhsan Bilgin hayatını kaybetti

Akademisyen, yazar ve Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin kurucu dekanı Prof. Dr. İhsan Bilgin'in 69 yaşında hayatını kaybettiği açıklandı.

Son Güncelleme:

Mimarlık ve kent üzerine çalışan Prof. Bilgin’in hayatını kaybettiğini Metis Yayınları şu sözlerle duyurdu:

“Yazarımız İhsan Bilgin’in vefat ettiğini üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Tüm sevenlerinin başı sağ olsun.”

Bilgi Üniversitesi de Bilgin’i şu sözlerle andı:

“Mimarlık fakültemizin kurucu dekanı, değerli hocamız Prof. Dr. İhsan Bilgin’i kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Üniversitemize ve santralİstanbul kampüsümüzün dönüşüm sürecine büyük emek veren, Bilgi’yi Bilgi yapan değerlerin köklenmesinde önemli katkıları olan İhsan hocamızı hiçbir zaman unutmayacak; kendisini her zaman saygı, sevgi ve minnetle anacağız. Ailesine, öğrencilerine ve tüm sevenlerine sabır ve başsağlığı diliyoruz.”

PROF. DR. İHSAN BİLGİN KİMDİR?

1953 yılında doğan İhsan Bilgin, ortaöğrenimini 1960’larda İstanbul Erkek Lisesi’nde, yükseköğrenimini 1970’lerde İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde yaptı. 1982-2004 arasında Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. 1984’te kurduğu bürosunda çok sayıda mimari proje üretti. 1990’larda Aachen RWTH’da Prof. Gerhard Fehl ile imar, iskân, barınma, yerleşme ve kentleşme tarihi konularında çalıştı. 1996’da İstanbul’da toplanan Habitat 2’nin danışma kurulunda yer aldı.

2004’te İstanbul Bilgi Üniversitesi’ne geçerek Mimari Tasarım Yüksek Lisans programının kurucu direktörü ve daha sonra 2009’da açılan Mimarlık Fakültesi’nin kurucu dekanı oldu. Santralistanbul’da şehir sergilerinin küratörlüğünü ve kitaplarının editörlüğünü üstlendi.

Metis tarafından yayımlanan “Defter” dergisinin editörleri arasında yer aldı. Taraf ve Serbestiyet’te yazdı.

Yazarın bazı eserleri şöyle: “Mimarın Soluğu: Peter Zumthor Mimarlığı Üzerine Denemeler,” “Viyana Chicago: Metropol ve Mimarlık,” “Londra: Metropol ve Mimarlık,” “Kıtanın Başkentleri: Paris, Berlin.”

Yazarın, “Evidea Yerleşmesi” (Emre Arolat ve Nevzat Sayın ile birlikte), “Şehrizar Konakları” (Nevzat Sayın ve Han Tümertekin’le birlikte), “Masumiyet Müzesi”, “Okur Yalısı Restorasyonu”, “Karaca Mağazaları” kurumsal mekân tasarımı, “Osmanlı Bankası Müzesi” olmak üzere çok sayıda uygulanmış mimari tasarımı bulunuyor.

 

Sonraki Haber