Türkiye'nin katılmadığı Eurovision'a günler kaldı... | Seninle Bir Dakika'dan, Everyway That I Can'e...

Eurovision şarkı yarışması 10 Mayıs'ta İtalya'nın Torino kentinde başlıyor. Türkiye oylama sistemindeki değişim ve yarışmanın politize olduğu gerekçesiyle 2012 yılından beri müsabakalarda yer almıyor. 20. yüzyılda kötü sonuçlar alınsa da 2003 ve sonrasında iyi sonuçlar gelmeye başlamıştı.

Son Güncelleme:

Bir zamanlar Türkiye’nin büyük milli meselelerinden biri Eurovision’du. Spor müsabakaları dışında dünyada en fazla canlı takip edilen organizasyon olması özelliği ile bilinen yarışma, bazı ülkeler tarafından politik olduğu iddia edilen oylama süreci sebebiyle eleştiriliyor. 

Türkiye bu gerekçeyle 2012 yılından beri Eurovision’a katılmıyor. Türkiye, 1997 yılında Şebnem Paker’in ‘Dinle’ isimli şarkısı ile 20. yüzyıldaki en yüksek başarısını elde etmiş, bazı başarısız örnekler ile de evine eli boş dönmüştü. 21. yüzyılda ise Sertab Erener’le gelen birincilik olmak üzere, başarılı yarışmalar ortaya koymuştuk.

Eurovision bu yıl 10, 12, 14 (final) Mayıs tarihlerinde İtalya’nın Torino kentinde düzenlenecek. Peki Avrupa çapında bir müzik yarışması yapma fikri nasıl ortaya çıktı? II. Dünya Savaşı’ndan sonra birbiriyle savaşmış kıta ülkelerini birbirlerine bağlayacak kültürel etkinlikler yaratma fikri ortaya çıkmıştı. Bu sebeple 24 Mayıs 1956 tarihinde İsviçre’nin Lugano kentinde ilk kez Eurovision şarkı yarışması düzenlendi.

CELINE DION İSVİÇRE ADINA YARIŞTI

Bu yarışmada şarkı söylemek için illa ki Avrupalı olmak gerekmiyor. Örneğin Kanadalı Celine Dion 1988 yılında Ne partez pas sans moi isimli şarkısıyla İsviçre adına birinci olmuştu. 1980 yılında Fas da yarışmada temsil edilmişti. 2015 yılında Avustralya da müsabakada temsil edildi.

Özellikle İskandinav ülkelerinde Eurovision büyük bir fenomen. Geçen yıl 3.7 milyon İsveçli yarışmayı canlı olarak izlemişti. 10 milyon nüfuslu ülke için ciddi bir rakam. İspanya’da ise ülkeyi temsil eden adayın popülaritesine göre reytingler değişiyor.

ABBA VE JULIO IGLESIAS

Geçen yıl yarışmayı İtalyan Maneskin grubu Zitti e buoni şarkısı ile kazanmış, daha sonra yaptıkları İngilizce şarkılar ile batıda listeleri zorlamışlardı. Sertab Erener de Everyway That I Can şarkısı ile Türkiye’ye büyük gurur yaşattıktan sonra Here I am, isimli eseri ile Avrupa’ya yeniden açılmıştı. Yarışmada yakaladığı başarı ile dünyaya açılanlar arasında Julio Iglesias ve ABBA da var.

Yarışmanın politik bir tarafı da var. Yıllarca İskandinav ülkeleri Türkiye’ye verdikleri kıt notlar ile tanınırken TRT aracılığı ile bizlere Eurovision’u aktaran Bülent Özveren’in de eleştiri oklarının hedefi olmuşlardı. Ukrayna’yı işgali sebebiyle Rusya bu yıl yarışmadan çıkarıldı. Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği Eurovision’a alternatif olarak Intervision isimli bir şarkı yarışması düzenlemeyi de düşünmüştü.

Türkiye Avrupa Yayıncılar Birliği’nin kıdemli bir üyesi olduğu için istediği zaman Eurovision’a dönebilir. İzleyici oylarının etkisinin yarı yarıya düşürülmesi TRT’ye göre; yarışmayı protesto etme sebeplerinden biri.

İLK KATILIM: SEMİHA YANKI

Türkiye 1975 Eurovision’a ilk kez Semiha Yankı’nın ‘Seninle bir dakika’ isimli eseri ile katılmıştı. Burada aldığımız üç puan ile 19.’uncu olarak yarışmayı tamamlamıştık. Bugüne kadar 34 yarışmaya katılan Türkiye’de yıllarca ‘Türkçe mi İngilizce mi bir şarkı ile temsil edilmek gerek?’ sorusu tartışılmıştı.

Ülkemizi Eurovision’da son kez Can Bonomo, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de temsil etmiş ve 7. olmuştu. Ell & Nikki, Running Scared isimli şarkıları ile 2011 yılında Almanya’nın Düsseldorf kentinde düzenlenen yarışmada Azerbaycan'a birinciliği getirmiş, bu sebeple yarışma bir sonraki yıl Bakü’de düzenlenmişti.

Geçen yıl TRT Genel Müdürü olarak görev yapan İbrahim Eren, Eurovision’a geri dönmek için tekrar çalışma yaptıklarını açıklamıştı.

Türkiye, toplamda 34 kez katıldığı yarışmaya 2012'de son kez katılmış, daha sonra ani bir kararla katılmama kararı almıştı. O dönem TRT’den sorumlu bakan olan Bülent Arınç, “Biz bu yarışmaya hangi güçlü grupla gidersek gidelim, istediğimiz sonuçları alamıyoruz. Türkiye’nin tanıtımı konusunda da çok fazla bir etkinlik olmuyor” demişti.

Kaynaklar: El Pais, TRT, Euronews, BBC

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber