Türkiye Kültür Yolu Festivali'ne yoğun ilgi

Ankara ve İstanbul Kültür Yolu Festivallerinde 1 milyon ziyaretçi sanatla buluştu. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Selim Terzi, "Kültür Yolu Festivallerinin, herkesin ulaşabileceği bir kültür sanat şölenine dönüşmesi hedefimiz vardı ve hedefimize ulaştık" dedi.

Son Güncelleme:

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Selim Terzi, herkesin kültür sanatla buluşması hedefiyle düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivallerinin Ankara ve İstanbul durağında 1 milyonun üzerinde ziyaretçiye ulaştıklarını bildirdi.

Selim Terzi, Ankara ve İstanbul'da sona eren Türkiye Kültür Yolu Festivali ve diğer illerdeki etkinliklere ilişkin açıklamalarda bulundu. Ankara Kültür Yolu Festivali’ni 29 Eylül'de, İstanbul Kültür Yolu Festivali’ni ise 6 Ekim'de tamamladıklarını belirten Terzi, her iki şehirdeki katılımcı sayılarına bakıldığında, sanatçıların ve katılımcıların festival süreçlerinden çok memnun olduğunu vurguladı.

SERGİLER ZİYARETÇİLERİ MEMNUN ETTİ

Festivalde Picasso, Frida Kahlo ve Andy Warhol sergilerinin yer almasının ziyaretçileri mutlu ettiğini, Sebastiao Salgado'nun bizzat İstanbul Kültür Yolu Festivali'ne katılmasının etkinliğe anlam kattığını ifade eden Terzi, şunları söyledi:

"İstanbul'daki festivalin ana merkezi olan Atatürk Kültür Merkezi (AKM), restorasyondan sonra çok güzel bir kültür sanat yaşam alanı haline geldi. Festival kapsamında, AKM’de sadece 140 bin ziyaretçi ağırladık. Burada Picasso, Andy Warhol, Refik Anadol sergilerimiz ve sanat kurumlarımızın düzenlediği kültür sanat etkinlikleri yer aldı.”

Grand Pera'da yer alan Frida Kahlo sergisini 48 bin ziyaretçi gezdi. İstanbul'daki sergilerimizi, 28 Eylül-6 Ekim tarihleri arasında yani 9 günde 200 binin üzerinde kişi ziyaret etti. İstanbul genelinde 110’dan fazla mekanda etkinlikler düzenlendi; açık alanda enstalasyonlar ve sokak sahneleri yer aldı. Ayrıca, 3 büyük konser sahnesinde günlük 50-60 bin sanatsever konserlere katıldı. İstanbul, Türkiye Kültür Yolu Festivali’ni layıkıyla hissetti."

YIL SONUNA KADAR DEVAM EDECEK

Terzi; Picasso, Andy Warhol, Frida Kahlo ve Sebastiao Salgado sergilerinin, festival sona ermiş olmasına rağmen süreceğine dikkat çekerek, "Frida Kahlo Günlükleri sergisi, Grand Pera'da 26 Ekim'e kadar devam edecek. Picasso, Andy Warhol ve Sebastiao Salgado sergileri de yıl sonuna kadar ziyaretçilerini bekliyor olacak. Picasso sergisi, Ankara'da yıl sonuna kadar görülebilecek. Önemli sergileri getirdiğimizde, şehirlerde uzun süre kalmalarını istiyoruz." dedi.

ANKARA'DAKİ KONSERLER BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Ankara'daki festivalde, Başkent Millet Bahçesi'nde 9 gün süren açık hava konserlerine ilgiyi bizzat yerinde gözlemlediklerini belirten Terzi, şunları ekledi:

"Ankara'daki konserlere günlük 30 binin üzerinde katılım oldu. Bu, konserlere yaklaşık 200-250 bin kişinin katılım gösterdiğini işaret ediyor. Kültür Yolu Festivallerinin, herkesin ulaşabileceği bir kültür sanat şölenine dönüşmesi hedefimiz vardı ve bu hedefimize ulaştık. Herkesin kendine dair bir şeyler bulabileceği etkinlikler düzenlendi. Ankara ve İstanbul Kültür Yolu Festivallerinde 1 milyonun üzerinde ziyaretçiye ulaştığımızı görebiliyoruz."

YENİ DURAKLAR: ANTALYA, İZMİR VE DİYARBAKIR

Selim Terzi, festivalde, Filistin'deki zulme ışık tutan sergilerin ve sinema söyleşilerinin yapıldığını da ifade etti. 2-10 Kasım'da Antalya ve 26 Ekim-3 Kasım'da İzmir Kültür Yolu Festivallerinde de Frida Kahlo, Picasso ve Andy Warhol sergilerini sanatseverlerle buluşturacaklarını belirten Terzi, 11-19 Ekim Diyarbakır Kültür Yolu Festivali için de hazırlıkların tamamlandığını açıkladı.

Bu yıl festivalin 16 şehirde yapıldığını belirten Terzi, gelecek yıl 4-12 Ekim'de Malatya, 17-25 Mayıs'ta Manisa ve 10-18 Mayıs ile 6-14 Eylül tarihlerinde Kayseri'nin de eklenmesiyle Türkiye Kültür Yolu Festivallerinin 20 şehirde düzenleneceğini ifade etti.

Selim Terzi, "2025 yılı festivaline çalışmaya başladık. Geçen hafta yeni eklenen şehirlerin yerel yönetimleri ve il müdürlüklerimizle görüşmeler yaptık. 2025 ve hatta 2026 yılının özel etkinlikleri için görüşmelerimizi sürdürüyoruz." diye konuştu.

Sonraki Haber