Türk dizileri dünyayı fethetti, gelir 1 milyar dolar sınırına dayandı
Son yıllarda dizi üretiminde büyük çıkış yapan Türkiye, ABD'nin ardından en çok ihracat yapan ülke konumunda. Dizi ihracatından elde edilen gelirin 2023'te 1 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Türkiye, ABD'den sonra dünyada en fazla dizi ihraç eden ülke.
Bugüne kadar 150'den fazla dizi Avrupa, Ortadoğu, Orta Asya, Afrika, Kuzey ve Güney Amerika'da toplam 146 ülkede izleyiciyle buluştu.
Türk dizileri, Rusya'dan Çin'e, Kore'den Latin Amerika'ya 700 milyondan fazla izleyiciye ulaşmış durumda.
Muhteşem Yüzyıl, bu ligin lideri. Dizi, 70 ayrı ülke 500 milyondan fazla seyirciye ulaştı.
Geçen yıl itibarıyla Türk dizilerinin ihracat tutarı 500 milyon doları bulurken Kara Para Aşk, Kuzey Güney, Karadayı, Öyle Bir Geçer Zaman Ki, Adını Feriha Koydum, Gümüş, Fatmagül'ün Suçu Ne, Ezel, Aşk-ı Memnu, Diriliş Ertuğrul ve Kara Sevda, en fazla gelir getiren yapımlar oldu.
İhraç edilen ilk Türk dizisi, 1981'de Fransa'ya satışı yapılan TRT dizisi Aşk-ı Memnu'ydu. Türk dizilerinin asıl büyük çıkışını yaptığı tarih, 2008. Patlamayı yapansa başrollerini Songül Öden'le Kıvanç Tatlıtuğ'un paylaştığı Gümüş dizisiydi. 2008'de Ortadoğu ülkelerinde Arapça dublajlı olarak yayınlanan dizi, milyonlarca seyirciye ulaştı. Gümüş'ü Halit Ergenç ile Bergüzal Korel'in başrollerde olduğu Binbir Gece dizisi izledi. Onların ardından da Muhteşem Yüzyıl'ın muhteşem başarısı geldi. Dizi, Ortadoğu coğrafyası dışında Japonya dahil pek çok ülkede gösterildi, yarım milyardan fazla izleyiciye ulaştı.
Ürdün, Irak, Katar, Fas, Tunus ve Cezayir gibi Arap ülkelerinde en çok seyredilen yapımlar arasında bulunan diziler, Suudi Arabistan ve Mısır'ın yasaklamasına rağmen internet aracılığıyla izlenmeye devam ediyor.
Diziler, Türki Cumhuriyetler'in yanı sıra Avrupa'da Arnavutluk, Polonya, Sırbistan, Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Hırvatistan, Bosna Hersek, Macaristan ve Kosova'da reyting listelerinde üst sıralarda yer alıyor.
Türk dizilerinin en çok satıldığı ve izlendiği ülkelerse Şili, Meksika ve Arjantin.
Dizi ihracatından elde edilen gelirin 2023'te 1 milyar dolara ulaşması bekleniyor. AA