SSCB devletleri hangileri? SSCB kaç yılında dağıldı?

SSCB açılımı olan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği, Vladimir Lenin önderliğindeki Bolşevikler tarafından 1917 Ekim Devrimi'yle devrilmesinden sonra 1922 yılında kuruldu. İşte SSCB nedir sorusu ile birlikte merak edilenleri...

Son Güncelleme:

Sovyetler birliği, ülkelerin tarihi itibari ile birlikte dünya siyasi tarihi içerisinde en çok merak edilen konuların başında yer almaktadır. Sovyetler birliği, belirli ülkelerin bir arada bir güç oluşturması ile meydana gelmiştir. Sovyetler birliği hakkında merak edilen detayları ile derledik.

SSCB NEDİR, AÇILIMI NE?

SSCB resmî adıyla Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği olarak biliniyor. SSCB, Petrograd’daki geçici hükûmetin Vladimir Lenin önderliğindeki Bolşeviklerce 1917 Ekim Devrimi'yle devrilmesinden sonra 1922 yılında kurulan ve 1991 yılına dek varlığını korudu.

SSCB HANHİ COĞRAFYAYI KAPSAR?

Sovyetler Birliği'nin batısında Norveç, Finlandiya, Baltık Denizi, Polonya, Çekoslovakya, Macaristan ve Romanya, güneyinde Karadeniz, Türkiye, İran, Afganistan, Çin, Moğolistan ve Kuzey Kore yer alıyordu. Kuzey ve doğu sınırlarını ise Arktik Okyanusu ve Büyük Okyanus çiziyordu. Birliğin başkenti Moskova, para birimi ise Sovyet rublesiydi.

ESKİ SOVYET ÜLKELERİ HANGİLERİ?

Sovyetler Birliği'nin Aralık 1991 tarihinde dağılması sonucu ortaya çıkan 15 bağımsız ülke oldu. SSCB dağılmasıyla ortaya çıkan ülkeler şu şekilde;

Avrasya
Rusya

Baltık ülkeleri

Estonya
Letonya
Litvanya

Doğu Orta Avrupa

Belarus
Moldova
Ukrayna

Güney Kafkasya

Azerbaycan
Ermenistan
Gürcistan
Orta Asya
Kazakistan
Kırgızistan
Özbekistan
Tacikistan
Türkmenistan

Sonraki Haber