Spike Lee, polis cinayetlerini kısa filmiyle protesto etti

George Floyd cinayetine tepki gösteren isimlerden Spike Lee, yeni bir kısa film hazırladı. Geniş kitlelerce tanınmasını sağlayan ilk filmlerinden Do the Right Thing'den de görüntüler kullanan Lee, 3 Brothers'da polis cinayetlerini protesto ediyor...

Son Güncelleme:

Usta yönetmen Spike Lee'nin adını duyurduğu 1989 tarihli Do the Right Thing (Doğruyu Seç), bir sıcak dalgası sırasında Brooklyn'de yaşananları anlatıyordu.

ABD'de yaşayan sıradan insanların, özellikle Afro-Amerikalıların karşılaştığı sorunları işleyen Lee'nin yazıp yönettiği filmde değinilen konulardan biri de siyah bir gencin polis tarafından öldürülmesiydi. Filmde elinde radyosuyla Brooklyn sokaklarında gezerken gördüğümüz Radio Raheem karakterinin öldürülmesi, isyan, yağma ve kundaklamalara yol açıyordu.


Lee, George Floyd'un beyaz bir polis tarafından öldürülmesi sonrasında hazırladığı yeni kısa filmle hem onu, hem Radio Raheem'i hem de yine 2014'te polisin gözaltına almaya çalışırken ölümüne yol açtığı Eric Garner'ı anıyor. 

3 Brothers: Radio Raheem, Eric Garner And George Floyd adını taşıyan kısa film, "Tarih kendini tekrarlamayı bırakacak mı?" sorusuyla açılıyor ve birisi kurgu üç cinayetin görüntüleriyle devam ediyor.

CNN'de katıldığı programda filmi yayınlanan yönetmen, George Floyd'un öldürülmesi sonrasında giderek yayılan protesto eylemlerine de değindi.

"Bu yeni değil. Adalet olmayınca insanlar seslerini bu şekilde duyurmaya çalışıyor. Bunu defalarca gördük. Bu ülke, siyahların cesetleri üzerine inşa edilmiştir. Bu ülke, Amerikan yerlilerinden çalınan topraklarla ve onlara uygulanan soykırımla kuruldu. Siyahlara uygulanan kölelikle birlikte," diyen Lee, yağma ve kundaklama olayları içinse şu ifadeyi kullandı: "Bunları onaylamıyorum ama insanların bunu neden yaptığını anlayabiliyorum."


Sonraki Haber