Şehirde caz havası: Akbank Caz Festivali, 17 Ekim'de başlıyor

Akbank Caz Festivali, 29. kez şehri cazın farklı renkleriyle buluşturmaya hazırlanıyor. 17 Ekim'de başlayacak festivalin ilk haftasında hangi müzisyen ve grupları izleyeceğiz, birlikte bakalım...

Son Güncelleme:

130'u aşkın yerli ve yabancı müzisyen ve grubun sahne alacağı 29. Akbank Caz Festivali'ne caz müziğinin önemli temsilcilerinden Art Ensemble of Chicago, Charles Lloyd Sky Trio feat., Gerald Clayton ve Marvin Sewell, The James Carter Organ Trio, Jakob Bro Trio, Louis Sclavis Quartet, Sarah McCoy, Alfa Mist, Bugge Wesseltoft & Erkan Oğur & Friends, Yonathan Avishai Trio, Mats Eilertsen Trio, KOKOROKO, Maisha, NES, Vaudou Game gibi farklı ülkelerden birçok sanatçı katılıyor.


Türkiye'dense Kerem Görsev Trio, Zuhal Olcay feat. Güvenç Dağüstün, İmer Demirer, Ali Perret, Aydın Esen ve Can Kozlu, Bora Uzer Group, Bebop Project, B'r Şeyler Eks'k, Standards & Selen Beytekin, Serhan Erkol Kerem Türkaydın gibi isimleri izleyebilirsiniz.

İlk haftanın programı şöyle: 

NES/Summart Sanat Merkezi/17 Ekim Perşembe/20.00

Nesrine Belmokh (vokal, çello), Matthieu Saglio (vokal, çello) ve David Gadea'dan (perküsyon) oluşan grubun müziği, geleneksel Arap müziği, dünya müziği, caz ve pop arasında geziniyor.

Vaudou Game/Babylon/17 Ekim Perşembe/21.30

70'lere davetiye tadındaki son albümleri Otodi'yi geçen yıl yayınlayan Vaudou Game, voodoo kültürü ritüellerinden aldığı ilhamı, Afrobeat ritimleri, funk ve soul tınılarıyla harmanlıyor. Lyon çıkışlı Afro-Fransız gruba adını veren Afrika kökenli vaudou geleneğinin otantik yansımaları, grup lideri Peter Solo'nun vokal tekniğinde de yeni kapılar açıyor.

Yonathan Avishai Trio/Akbank Sanat/18 Ekim Cuma/19.00

İsrail asıllı Fransız piyanist Yonathan Avishai'nin kurucusu olduğu grubun diğer üyeleri, kontrbasçı Yoni Zelnik ve davulcu Guilhem Flouzat. Avishai'nin melankolik olduğu kadar neşeli unsurlar da barındıran poetik müziği, sanatçının Küba ve New Orleans'tan, Duke Ellington'ın Harlem'inden, cazın ve swing akımının anavatanı Afrika'dan aldığı ilhamla örülü.

Art Ensemble of Chicago/Cemal Reşit Rey Konser Salonu/18 Ekim Cuma/20.30


Cazın avangart topluluklarından Art Ensemble of Chicago, caz tarihinde yer eden farklı stilleri bir araya getirerek farklı bir müzik evreni yaratırken, orijinal seslere ve küçük enstrümanlara da başvuruyor. Geleneksel davullar, kornolar, ziller, çanlar, vibrafonlar, marimbalar ve gonglar, enstrüman gibi kullandıkları farklı nesnelerle bir araya geliyor. Bu nesneler, grubun ana enstrümanları olan saksafon, flüt, trompet, flugelhorn, kontrbas ve davullara grup üyelerinin kişisel bakış açılarını yansıtıyor. 


Alfa Mist/Babylon/18 Ekim Cuma/21.30

Melankolik caz melodilerini alternatif hip-hop ve soul öğeleriyle harmanlayan, Londra çıkışlı piyanist, besteci, multi-enstrümentalist, rap sanatçısı ve yapımcı Alfa Mist, herhangi bir müzik eğitimi almadan kendi kendini yetiştiren renkli figürlerden biri. Müzisyen, yeni nesil cazın yükselen yeteneği olarak görülüyor.

B'r Şeyler Eks'k/Bova/18 Ekim Cuma/23.00

Vokallerde Çağıl Kaya, saksafonda Tamer Temel ve Serhan Erkol, basta Alper Yılmaz, davulda Volkan Öktem'den kurulu B'r Şeyler Eks'k, kendi bestelerinin yanı sıra Wayne Shorter, David Binney, Steve Coleman, Mark Zubek gibi çağdaş müzisyenler ve Rage Against The Machine, Queens Of The Stone Age gibi grupların parçalarının düzenlemelerine de ağırlık veriyor.

Caz Odada: Barry Good/Zuhal Konsept Akasya/19 Ekim Cumartesi/16.00

Lukas Schiemer'ın önderliğindeki Avusturyalı grup Barry Good, Akbank Caz Festivali'nin müzikseverlere farklı yaşam alanlarının veya evlerinin samimi ortamını anımsatacak bir konser deneyimine davet eden konsepti Caz Odada kapsamında Zuhal Konsept'te sahne alacak. Grup, caz vokal ve groove odaklı müziğini, hip-hop ve soul öğeleriyle birleştirirken performanslarında doğaçlama ve eğlenceyi ön planda tutuyor.

Mats Eilertsen Trio/Akbank Sanat/19 Ekim Cumartesi/19.00


Avangart virtüöz üçlüsü, günümüz cazının önde gelen ve en yaratıcı topluluklarından biri olarak kabul ediliyor.

Cazzip Project/The Badau Akasya/19 Ekim Cumartesi/21.30

Cazzip Project, hissettikleri müziği yapmak adına bir araya gelen bas gitarist Eren Turgut, davulcu Ertuğrul Biber ve piyanist Aslı Özer'den oluşuyor. 

Mehmet Uluğ Gecesi: İ.M.C Trio/Babylon/19 Ekim Cumartesi/21.30 

Akbank Caz Festivali'nin her yıl düzenlediği Mehmet Uluğ Gecesi etkinliğinde yeni projesi İ.M.C. Trio ile sahne alacak trompet sanatçısı İmer Demirer, müziğini ve hislerini izleyiciyle paylaşmaya geliyor. Babylon'daki gecede, İ.M.C. Trio'nun ardından P.D.K (Ali Perret Trio) ve Aydın Esen sahne alacak.  

Sonraki Haber