Sanat dünyasının "Madoff"u gözaltında, Inigo Philbrick milyonlarca dolarlık dolandırıcılıkla suçlanıyor

Sanat dünyasının "Madoff"u olarak anılan Inigo Philbrick, Güney Pasifik'teki Vanuatu Adası'ndan sınırdışı edildi. Guam Adası'na götürülen Philbrick, sadece New York'ta koleksiyonerleri 20 milyon dolar dolandırmakla suçlanıyor.

Son Güncelleme:

Henüz 23 yaşındayken dikkatleri üzerine çekmiş, yetenekli bir sanat danışmanı olarak kariyerinde hızla yükselmişti. 

Sanat dünyasının altın çocuğu olarak görülüyordu. 

Bu dünyanın önemli isimleriyle dostluklar kurdu, herkesin aradığı isimdi. 

En büyük müzayedelerden en pahalı eserleri topluyor, büyük koleksiyonerlere büyük satışlar yapıyor, su gibi para harcıyor, partilerin değişmez ismi oluyordu.

Sonra bir anda sırra kadem bastı.

Geçen yıl ekim ayında patlak verdi olay.

Dava edilmişti.

Aynı eserleri birden fazla kişiye satmış, sonunda da eserleri hiçbirine teslim etmemişti.  

Kısacası çok sayıda kişiyi dolandırmıştı. 

Bir örnek; Jean-Michel Basquiat'ın Humidity adlı eserini 12.5 milyon dolara almış ama yatırımcısına 18.4 milyon dolar ödediğini söylemiş. Hatta aynı eserin hisselerini başka yatırımcılara birbirlerinden habersiz satıp para almış. 

Son yılların en büyük sanat dolandırıcısı Inigo Philbrick, ekim ayından beri aranıyordu. Güney Pasifik'teki ada devleti Vanuatu'ya kaçtığı anlaşıldı.

Amerikalı yetkililerin resmi talebi üzerine sınırdışı edildi. Oradan Guam'a götürüldü. FBI'ın teslim aldığı Philbrick, sadece New York Federal Mahkemesi tarafından 20 milyon dolarlık dolandırıcılıkla suçlanıyor.

Sanat dünyasının Madoff'u olarak anılan 33 yaşındaki Philbrick'in Londra ve Miami'de de galeri vardı. Satışın önemli bir bölümü bu şehirlerde gerçekleşiyordu. Buralarda aleyhine açılmış farklı davalar bulunuyor. 

Amerikan tarihinin en büyük dolandırıcısı olarak gösterilen "saadet zinciri" sahtekârı finansçı Bernard Madoff, 150 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı, hatırlatalım... 

Sonraki Haber