Şaban ayı zikirleri, ibadetleri nelerdir? Şaban ayında çekilecek zikirler

4 Mart'ta idrak edilecek olan Şaban ayı ibadetleri merak ediliyor. Üç ayların mübarek aylarından biri olan Şaban ayında bol bol dua edilecek, namaz kılınıp, oruç tutulacak. İşte Şaban ayı ibadetleri, zikirleri, tesbihleri ve duaları...

Son Güncelleme:

Şaban ayı içerisinde yapılacak ibadetler, dualar ve namazlar müminler tarafından büyük bir merak ve istekle araştırılıyor. İbadetlerine yön verecek vatandaşlarımızın merak etmiş olduğu Şaban ayı tarihi Diyanet tarafından paylaşıldı. Şaban ayı Resulullah Efendimizin ayıdır. Bununla birlikte bu ay içerisinde mümkün oldukça istiğfar, ihlası şerif okunmalıdır. Peki, Şaban ayı ibadetleri nelerdir? Şaban ayında yapılacak ibadetler, okunacak dualar nelerdir? İşte Şaban ayında çekilecek tesbihler...

ŞABAN AYI İBADETLERİ NELERDİR, HANGİ İBADETLER YAPILIR?

Üç ayların ikincisi şaban ayıdır. Bugünlerin gündüz vakitlerinde oruç tutulraurken özel olarak bir ibadet şekli ise bulunmaz. Hz. Peygamber, bu ayı 'Ümmetimin ayı' olarak belirtmiştir. Hz. Ayşe validemiz 'Peygamberimiz şaban ayında bazen o kadar oruç tutarlardı ki biz Peygamber şaban ayının tamamını oruçlu geçirecek zannederdik. Bazen de bu kadar tutmazlardı' ifadelerini kullanırdı.

Din adamları, bu gecelerde kaza namazları kılınabileceğini, Kur'an okunabileceğini, tövbe edilebileceğini belirterek Kadir Gecesi'nin ise bu aylardan ayrı olarak Kur'an-ı Kerim'de bildirilmiş olduğunu belirtiyor.

Bu aylar içerisinde, her ayın 13, 14, 15'i, ayın dolunay şeklinin olduğu günlerde oruç tutmak da Peygamberimizin sünnetleri arasında yerini alır. Nafile ibadet olmasından ötürü gücü yetenler oruç tutabilirler, Kur'an-ı Kerim'i daha çok okuyabilirler, çevrelerine, fakir fukarayı daha çok gözeterek çeşitli yardımda bulunabilirler. Önemli olan bütün bu ibadetleri, Hz. Peygamber'in bize göstermiş olduğu ölçüler içinde yapmak gerekir.

ŞABAN AYINDA KILINACAK NAMAZLAR NELERDİR?

Şaban ayı Resulullah Efendimizin ayıdır.Bu itibarla bu ayda salevatı şerifeye çok devam etmek gerekir.Yine mümkün oldukça istiğfar, ihlası şerif okunmalı.Teheccüd ve tesbih namazları kılınmalı hatmi enbiya yapılmalıdır.

Bu ayın birinci gecesinde, her rek'atte bir Fatiha ve 3 Ayettül Kürsi ile bir tesbih namazı kılınır.

Şaban'ın 27.gecesi,akşam ile yatsı arasında iki rekat teşekkür namazı kılınır. Zammı sure olarak. ne istenirse o okunur.

ŞABAN AYINDA YAPILACAK İBADETLER

Zikirler

Lâ ilâhe illallâhü velâ na'büdü illâ iyyâhü muhlisîne lehüddîne velev kerihe'l-kâfirûn

Allah'tan başka hiçbir İlah yoktur. Biz ancak O'na ibadet ederiz. Kafirler istemese de, biz taatımızı sırf O'na tahsis ederiz (Sayısı yok Şaban ayında hergün en az 3-7 kere)

10 arası her gün günde 100 kere ya Latif Celle Şanühü

11-20 arası her gün günde 100 kere ya Rezzak Celle Şanühü

21-30 arası her gün günde 100 kere ya Aziz Celle Şanühü

Oruç Tutulması Tavsiye Edilen Günler

1.gün

13.gün (Eyyam-ı Biyz Orucu)

14.gün (Eyyam-ı Biyz Orucu)

15.gün (Eyyam-ı Biyz Orucu)

30.gün

İlk Perşembe

Son Pazartesi

Son Perşembe

İbadetle Geçirilmesi Tavsiye Edilen Geceler

1.gece

15.gece

27.gece

Sonraki Haber