Rock tarihinin en büyük davulcularından Ginger Baker hayatını kaybetti

Rock tarihinin gelmiş geçmiş en büyük gruplarından Cream'in efsanevi davulcusu Ginger Baker, aramızdan ayrıldı. Son dönemde sağlık sorunlarıyla boğuşan Britanyalı müzisyen, 80 yaşındaydı...

Son Güncelleme:

Kendi kuşağının, hatta sonrasının en çılgın davulcusuydu o.

Bir döneme hükmetmiş, günümüzde her biri birer klasik olan pek çok parçada bagetlerini konuşturmuştu. 

Eric Clapton ve Jack Bruce ile Cream grubunu kurduklarında takvimler 1966 yılını gösteriyordu. Müziğe yön verdiler, kendilerinden sonra gelenleri sonsuza kadar değiştirdiler. 


Bu renkli ve görkemli tarihin ayrılmaz parçası Peter Edward Baker (kızıl saçları nedeniyle kullandığı sahne adıyla Ginger Baker), artık aramızda değil.

Babasını çok küçük yaşta kaybeden Baker, sıkıntılı bir çocukluk geçirdi. Tutkusu, bisiklete binmekti. Evdeki sorunları, pedal çevirerek aşmaya çalışıyor, sinirli olduğu zaman önünde ne varsa ona vurarak (genelde okul sıraları) tempo tutuyordu. Arkadaşlarının teşvikiyle bateride denedi şansını. Artık Londra'daki pub ve kulüplerde sahne almaya başlamıştı. Bisiklet sporundan kalan kaslı bacakları sayesinde davulu herkesten daha güçlü çalabiliyordu. Cazcılar gibi çalıyordu ama son derece sertti. Bu tarzı, kısa sürede tanınmasını sağlayacaktı. 60'lı yılların başında artık aranan bir davulcuydu.

Yolları önce basçı Jack Bruce ile kesişti, birer rock yıldızı olmalarını sağlayansa Eric Clapton'la birlikte kurdukları Cream ile oldu. Cream, kısa ömründe (sadece 2 yıl) 35 milyon kopyadan fazla plak satarak gelmiş geçmiş en büyük rock grupları arasına girdi ve orada da kaldı. 

Arkalarında Sunshine Of Your Love'dan Strange Brew'a, White Room'dan I Feel Free'ye, Badge'den I am So Glad'e unutulmaz şarkılar ve anılar bırakarak...


Ginger Baker, sonrasında Eric Clapton ve Steve Winwood'la Blind Faith grubunda çaldı, kendi gruplarını kurdu, yakın tarihe kadar da sahnelerdeydi. 

Cream, 1993'te rock müziğin Onur Listesi'ne (Hall of Fame) seçildi. Baker, Bruce ve Clapton, yıllar sonra bunun şerefine sahne aldı. Grup, 2005'te Londra ve New York'ta bir dizi konser daha verdi. Bu konserler serisi, kedi-köpek gibi olan Ginger Baker ile Jack Bruce'un sahnede tutuştuğu kavgayla son buldu. Cream'in dağılmasının sebebi de ikilinin (aşağıda solda) bitmek bilmeyen kavgalarıydı zaten...


Uzun süredir ciddi sağlık sorunlarıyla uğraşan Ginger Baker, son albümü Why'ı 2014'te çıkarmıştı.

3 yıl önce açık kalp ameliyatı geçiren, bir süredir yoğun bakımda tutulan müzisyen 80 yaşındaydı.


Onu alçakgönüllü sözlerinden biriyle uğurlayalım: "Bir davulcunun görevi, sahneye çıkan diğerlerinin güzel ses vermesini sağlamaktır."

Sonraki Haber