Raflardaki kitaplar, haftanın yeni çıkanları

Katran Bebek'in yeni baskısından bir beyaz yakalının Türkiye'den ayrılış öyküsünü anlatan Göçmek Ne Garip Şey Anne!'ye, Yeryüzü Misafiri'nden kadına yönelik şiddeti anlatan Kadın Düşmanlığı'na haftanın yeni kitapları raflarda. Birlikte bakalım...

Son Güncelleme:

Kadın düşmanlığı, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın, kadını yetersiz, zayıf, eksik ya da tehlikeli olarak yaftalayarak eril tahakküme tâbi kılan sabit fikirlerin, basmakalıp düşüncelerin ardında güçlü bir nefretin yattığına işaret ediyor. En az ırkçılık kadar sıradan, kökleri eskiye uzanan ve zamana göre biçim alarak varlığını sürdüren, kültürümüze ve geçmişimize iyice sinmiş evrensel bir kötülük bu. Maurice Daumas, Kadın Düşmanlığı'nda kadın-erkek eşitsizliğinin temelindeki bu gerçeğin tarihsel gelişimini incelerken, kadınların karşı ataklarını ustaca savuşturan erkek egemenliğinin ne denli karmaşık ve yıkılmaz bir "sistem" olduğunu gösteriyor.


Kadın Düşmanlığı/Maurice Daumas

Kırmızı Kedi/22 TL

Nobel ve Pulitzer ödüllü Toni Morrison'ın Katran Bebek'i yeni baskısıyla bir kez daha okurun karşısında. İki farklı kutuptan insanı birbirine yaklaştıran aynı tarihsel sömürü lekesini bambaşka bir perspektiften ele alan İlknur Özdemir'in dilimize kazandırdığı roman, köleliğin bilinçaltına kazılı izlerini dokunaklı bir ilişkide doğan ihtiraslı krizler üzerinden okuyor. Morrison, farklı sınıflardan gelen siyahların yaşamın acımasızlığına karşı aldıkları gardın onları nasıl daha da savunmasız kıldığını aktarıyor.


Katran Bebek/Toni Morrison

Sel/40 TL

Hayal Otel, Feryal ile İsmet'in açılışını yaza yetiştirmeye çalıştıkları 12 odalı bir otel. Otelde her odanın bir adı var: Kaktüs, Ardıç, Begonvil, Kızılağaç, Şimşir, Lavanta, Menekşe, Funda, Çınar, Limon, Okaliptüs, Papatya. Öykülere de adını veren bu odalarda, bir gönül kırıklığıyla içine kapanmış, varlıkları yokluklarına karışmış, kıyıya vurmuş insanlar kalıyor. Burada her şey mevsim dışı, zaman dışı, toplum dışı. B. Nihan Eren, Hayal Otel adlı öykü kitabında gönülleri kararmış, umutsuz insanları bekleyen afeti, bir kasırgayı umudun simgesine dönüştürüyor. Bir kıyı kasabasının dışında, henüz tabelası bile asılmamış bir otelde birikmiş öfkeyi, kötülüğü, ihaneti düşsel bir anlatımla dile getiriyor.


Hayal Otel/B. Nihan Eren

YKY/12 TL

Boğaz havası mıydı içime çektiğim, İstanbul'un kiri pası mıydı yoksa? Ya da o kentte attığım tüm kahkahalar mıydı? Belki de üniversiteye gittiğimden beri o devasa kentte geçirdiğim 17 yılımdı an an? Hâlâ bilmiyorum. Yaşam kadar ağır bir şeyi içime çektim; sonra da topoğrafik olarak yedi tepeli değilse bile yedi bela olduğunu herkese binlerce kez ispatlamış olan o kente son kez baktım. Ve düştüm yola. 35 yaşımda ve henüz 2 yaşına bile girmemiş çocuğumla. 2016'nın Ekim'iydi. Ekim'in başı. Mutluluktan havalara uçmuyordum ama ölesiye mutsuz da değildim. Heyecanlıydım biraz. İçimdeki ürperti klimadan değildi, sanmıyorum. Ben bahar bahçe düşlüyordum lakin ille de bir yanım yaprak döküyordu. Sanki kavlimi yerine getirmemişim gibi bir his... Kalbimi dişliyordu. Nabzımın hızlanması ve kulaklarımdaki basınç uçağın inişinden değildi, işte tam da bundandı. Ah ben ki göklere sığamamıştım, yerlere nasıl sığacaktım!

Filiz Yavuz, son dönemdeki beyaz yakalı göç dalgasıyla ülkeyi terk eden bir akademisyen, yazar, anne, eş. Yavuz, neden gittiğini, gittiğinde neler bulduğunu, yaşadıklarını Göçmek Ne Garip Şey Anne! adlı kitabında aktarıyor. Kitap, aklında göç fikri olanlar için de bir kılavuz niteliğinde.


Göçmek Ne Garip Şey Anne!/Filiz Yavuz

Can/19 TL

NASA'da Apollo 11 projesinde görev alarak 1969'da Ay'da ilk kez yürüyen Neil Armstrong ve beraberindeki astronotların dünyaya dönüşü için yazılım geliştiren Türkün ve ilk uçak mühendisi babasının kim olduğunu, Atatürk'ün Avrupa'ya tahsile gönderdiği ilk Türk opera bestekârının nasıl dünyaca ünlü bir müzisyene dönüştüğünü, bir antik kentte doğarak dünyanın en önemli arkeologlarından birine dönüşen Atatürk sevdalısı bilim insanımızın kim olduğunu, Hababam Sınıfı'ndaki Kel Mahmut karakterine ilham olan kişinin Atatürk'le bağını, Atatürk'e destek olmak için telgrafla padişaha rest çekecek kadar cesur olan öğretmenin kim olduğunu ve pek çok farklı hayat hikâyesini Atatürk'ün İzindekiler kitabında bulabilirsiniz...


Atatürk'ün İzindekiler-Cumhuriyetin Unutulan Kahramanları/Tolga Aydoğan

Bilgi/30 TL

Gazeteci, şair, yazar Ünal Ersözlü, yeni kitabında yeryüzünde bir misafir olan insanı kendine dönmeye çağırıyor. Şeyh Galip'in "Kendine iyi bak çünkü alemin özüsün sen" cümlesiyle açılan Yeryüzü Misafiri, insanın kendini bilmekle neler yapabileceğine dair bir anlatı sunuyor...


Yeryüzü Misafiri/Ünal Ersözlü

Karakarga/34 TL

Sonraki Haber