Pera Film'den Göz Hizası programı: 3-19 Eylül'de seyirci karşısında

Pera Film'in Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle hazırladığı Göz Hizası film programı, koronavirüs salgını nedeniyle ertelenen gösterimlerine kaldığı yerden devam ediyor. Program, 3-19 Eylül tarihlerinde seyirciyle buluşacak..

Pera Müzesi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında gösterime sunduğu Göz Hizası başlıklı film programını yeniden izleyiciyle buluşturuyor.

Seçki, görsel alanda çoğunlukla "bakılan" olarak kodlanmış kadın bedenine ve hayatına, göz hizasından bakmayı amaçlayan filmlere odaklanıyor. 

Hayatını dilediği gibi yaşamaya gayret eden, bunun için nice bedeller ödemiş kadınların hikâyelerine ve hayat kesitlerine odaklanan film seçkisi, sanattaki müdahalelerin bakışla olan ilişkimizi nasıl dönüştürdüğünü gösteriyor. Deneysel sinemanın imkânlarından faydalanarak farklı mecraları, zamansallıkları ve üslupları bir araya getiren kısa ve uzun metrajlı filmler, feminizm üzerine kafa yoran sanatçıların 1970'lerden bu yana sinema alanında keşfettiği yolları tarihsellikleri içinde izleme fırsatı sunuyor. 

Seçkinin programı şöyle:

3 EYLÜL/18.00    

Tombala

Meksikalı yönetmen Ximena Cuevas, bir magazin talk şov programı olan Tombala'ya katılır; ilk başta oyuncu bir yıkıcılık sergiler, derken giderek televizyon programının akışına el koyar ve bütün mevzuyu baş aşağı çevirir...

Bütün Mahalleli Duysun

Çiçek Kahraman imzalı kısa videonun odağında Türk sinemasına özgün bir alt tür olan mahalle filmlerinde sokağın ortak temsil biçimleri yer alıyor.  

Almanca Şarkı

Super 8 ile siyah beyaz çekilmiş Sadie Benning imzalı lirik kısa film, başıboş gezinen bir genci gri akşamüstleri boyunca takip ediyor. 

Ben ve Nuri Bala 

Film, kadınlık ve erkeklik kategorilerinin dışına taşan feminist aktivist Esmeray'ın hayatı üzerine bir belgesel. Melisa Önel filmi, özlem, aidiyet, göç ve şiddet gibi konulara yine Esmeray'ın hikâyesi üzerinden bakabilmemizi sağlıyor.

11 EYLÜL/18.00    

Sfenks'in Bilmeceleri 

Laura Mulvey ile Peter Wollen'ın ortak çalışması Sfenks'in Bilmeceleri, 1970'lerde İngiltere'den çıkan en önemli avangart filmlerden biri. Filmde, kadınların temsili, anneliğin toplumdaki konumu ve anne-kız ilişkileri ele alınıyor. 

13 EYLÜL/13.00    

Jeanne Dielman, Commerce Rıhtımı, 23 numara, 1080 Brüksel 

Chantal Akerman'ın yönettiği 1975 tarihli film, orta yaşlı dul Jeanne Dielman'ı odağına alıyor. Film, yaşamı yavaş yavaş parçalanan bir kadının evrenini, bir kıyametin yaklaştığı duygusuyla aktarıyor. 

16 EYLÜL/18.00    

Mesafe Ölçümleri

Filistin kökenli Mona Hatoum imzalı videoda sanatçı, mesafenin etkilerini aşmaya çabalıyor, savaş kaynaklı sürgünde cisimleşen coğrafya ve farklı insanların kadınlığına yaklaşımında somutlaşan psikolojik mesafe üzerine kafa yoruyor. 

Kadının Sessiz Dikişi

Nazlı Dinçel, bu kısa videoyu "Kocamdan ayrıldığım sürecin mahremiyeti ve kırılganlığı içinde bana söylenenlerin deşifresi," sözleriyle tanımlıyor...

Yalnız Edimler #4

Yönetmen Nazlı Dinçel, kendini mastürbasyon esnasında görüntüleyerek bir tartışmanın kaynağını açıyor. 

Yalnız Edimler #6 

Nazlı Dinçel, bu filmdeyse 2009'da yaşadığı kürtajı anlatıp Oedipus Kompleksi'ne feminist bir eleştirisi getiriyor. 

19 EYLÜL/15.00   

Sfenks'in Bilmeceleri 

Sonraki Haber