Otuz Beş Yaş Şairi Cahit Sıtkı Tarancı Kimdir?

Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden birisi olan Cahit Sıtkı ve eserleri hemen her zaman merak edilip araştırılmakta. Peki, Cahit Sıtkı kimdir, eserleri nelerdir? Cahit Sıtkı Tarancı hangi akımın temsilcisi?

Son Güncelleme:

Hüseyin Cahit Tarancı ya da daha çok bilinen adıyla Cahit Sıtkı Tarancı Türk şiirinin önde gelen isimlerinden birisi olarak tanınmaktadır. Ömrümde Sükût ve Otuz Beş Yaş gibi şiir kitapları ile büyük bir yer edinmiş olan sanatçı Türk toplumunda merak edilip araştırılan isimlerden birisi. İşte, Cahit Sıtkı Tarancı hakkında merak edilen soruların yanıtları...

CAHİT SITKI TARANCI KİMDİR?

Cahit Sıtkı Tarancı, 4 Ekim 1910 tarihinde Diyarbakır'da dünyaya gelmiştir. Galatasaray Lisesi'nden de mezun olmuştur. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne bir süreliğine devam etmiş olsa da daha sonraki dönemlerde Ankara Yüksek Ticaret Okulu'nu tamamlamıştır.

Tarancı sonraki dönemlerde Sümerbank'ta memur olarak çalışmıştır. 1939 senesinde Paris Radyosu'nda Türkçe yayınlar gerçekleştirmiştir. 2. Dünya Savaşı'nın başlamasının ardından ülkeye dönmüştür. Türkiye’de Çalışma Bakanlığı'nda bir süre görev yapmıştır.

CAHİT SITKI TARANCI SANAT ANLAYIŞI

Cahit Sıtkı Tarancı şiirlerinde şekle düşkün bir sanatçı olarak ön plana çıkmıştır. Bu sebeple de hece veznine ve kafiyeye sonuna kadar bağlı kalmış şairlerden birisidir. Dili son derece canlı, saf ve ek olarak da temizdir. Ahenkli bir üslup ile şiirlerini oluşturmuştur. Uzun cümleleri çok fazla tercih etmemiştir.

Eserlerinde en güzel halk deyimlerine yer vermiştir. Hece ölçüsünde durakları şiirlerinden çıkartarak şiire yeni bir bakış açısı taşımıştır. Garip akımının da tesiriyle serbest vezinle yazmış olduğu şiirleri de vardır.

Cahit Sıtkı Tarancı sembolizm ve romantizm tesiriyle şiirlerini oluşturmuştur. Bu sebeple de şiirlerinde günlük aşklar, mutluluklar, insanların gündelik tasaları, yaşama sevinci gibi konuları ele almıştır. Dini ve tarihi değerlere ilgi duymamış olan Tarancı'nın şiirlerinin büyük bir çoğunda kendisini dile getirmiştir.

Cahit Sıtkı Tarancı sanat için sanat anlayışıyla şiirlerini oluşturmuştur. Onun şiirlerinde birey ön planda yer alır.

Pencereye konan kuşta, yoldan geçen çocukta, havada ölümü hatırlamış olduğu için ona Ölüm Şairi ifadesi de denmiştir. Karamsar bir ruh hali ve yaşama sevgisi arasında kalıp bu ikilemini de şiirlerine büyük bir ustalıkla yansıtmıştır. Ek olarak şiirlerinde derin bir felsefe ve fikirlerden bahsetmemiştir.

CAHİT SITKI ESERLERİ

Cahit Sıtkı Tarancı eserleri yalnızca şiirlerden meydana gelmemiştir. Deneme, makale, mektup ve hikaye türlerinde de birçok eser oluşturmuştur. Çocukluk arkadaşı olan Ziya Osman Saba’ya yazmış olduğu eseri olan Ziya’ya Mektuplar yayımlanmıştır.

Cahit Sıtkı Tarancı şiirlerini Otuz Beş Yaş ( Tarancı 37 yaşındayken Yaş 35 Yolun Yarısı Eder şiirini yazmıştır.) isimli kitabında toplamıştır. Bu kitabı sayesinde de şiir yarışmasında birinci olmuştur.

Cahit Sıtkı Tarancı kısmi felç geçirerek konuşma yetisini kaybetmiştir. 12 Ekim 1956 tarihinde Viyana’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmiştir. Cahit Sıtkı Tarancı neden öldü sorusunun cevabı da şu şekilde cevaplanabilir; Tarancı, zatülcenpten ötürü vefat etti. 26 Ekim Cuma günü Ankara'ya getirilen naaşı, Ankara'da Cebeci Asri Mezarlığı'na defnedildi.

Cahit Sıtkı kaç yaşında öldü sorusu da merak edilmekte. Şair vefat ettiğinde 46 yaşındaydı.

CAHİT SITKI ESERLERİ

Cahit Sıtkı Tarancı Şiirleri

- Ömrümde Sükût (1933)

- Otuz Beş Yaş (1946)

- Düşten Güzel (1952)

- Sonrası (1957)

- Bütün Şiirleri (1983)

Cahit Sıtkı Tarancı Mektupları

- Ziya'ya Mektuplar (1957)

- Evime ve Nihal'e Mektuplar (1989)

Cahit Sıtkı Tarancı Hikayeleri

Gün Eksilmesin Penceremden (2006)

Cahit Sıtkı Biyografi

Peyami Safa: Hayatı ve Eserleri (1940)

CAHİT SITKI TARANCI ŞİİRLERİ

Tarancı'nın Türk toplumunda en çok sevilen ve Cahit Sıtkı Tarancı'nın en güzel şiirlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

- Ömrümde Sükut

- Otuzbeş Yaş Şiiri

- Desem Ki

- Memleket İsterim

- Aşk Adamı

- Anne Ne Yaptın?

- Gün Eksilmesin Penceremden

- Karasevda

- Bir De Bakmışım Ki Ölmüşüm

- Bir Umut

- Gençlik Böyledir İşte

- Ölümden Sonrası

Sonraki Haber